Eğer bilmeyen varsa da bu yemeği görünce şıp diye nereli olduğumu anlayacaklardır.
Kastamonu denince ilk akla gelen yemek Tirit, Etli Ekmek ve Kuyu Kebabı(büryan)dır.
Tirit için Google'da araştırma yapayım dedim ama gördüm ki tirit diye verilen tarifler, daha çok bayat ekmekleri israf etmemek için yaptığımız bizim papara dediğimiz yemekten başka bir şey değil.
Bizim oralarda tirit, rulo yapılmış kuru yufkanın üzerine kemikli et suyu dökerek yapılır.
Bir de bazı yerlerde yufka yerine Kastamonu'ya özel susamsız simitle yapılır.
Kuru yufkayı köy böreğinde tarif etmiştim, elde incecik açılıp sacta kurutularak elde ediliyor.
Tabi bu işi yapabilen genç nesil arasında ben ne yazık ki yokum.
Sağolsun anneciğim bize bu yufkayı açıp, börekte yapıyor, tiritte.
Şimdi diyeceksiniz ki kuru yufkayı nereden bulabilirim?
Benim gibi yapın, hazır yufka alın rulo yapıp, aynı uzunlukta kesin ve fırına verip, kurutun.
Yada yufkacıya tiritlik yufka istediğinizi söyleyip, yufkaları biraz daha fazla pişirmesini sağlayın.
Kastamonu'ya ait yemek tariflerim devam edecek.
Bu arada;
Muhterem'le Geziye'de Kastamonu'yu tanıtıyorum, en son hazırladığım yazının konusu da Kastamonu'ya ait gelenekler ve yöresel yemekleri oldu.
Bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler
Kastamonu hakkında yazdığım, en güncel, bol resimli yazıların tümünü KASTAMONU kategorisinde görebilirsiniz.
Bizim oralarda tirit, rulo yapılmış kuru yufkanın üzerine kemikli et suyu dökerek yapılır.
Bir de bazı yerlerde yufka yerine Kastamonu'ya özel susamsız simitle yapılır.
Kuru yufkayı köy böreğinde tarif etmiştim, elde incecik açılıp sacta kurutularak elde ediliyor.
Tabi bu işi yapabilen genç nesil arasında ben ne yazık ki yokum.
Sağolsun anneciğim bize bu yufkayı açıp, börekte yapıyor, tiritte.
Şimdi diyeceksiniz ki kuru yufkayı nereden bulabilirim?
Benim gibi yapın, hazır yufka alın rulo yapıp, aynı uzunlukta kesin ve fırına verip, kurutun.
Yada yufkacıya tiritlik yufka istediğinizi söyleyip, yufkaları biraz daha fazla pişirmesini sağlayın.
Kastamonu'ya ait yemek tariflerim devam edecek.
Bu arada;
Muhterem'le Geziye'de Kastamonu'yu tanıtıyorum, en son hazırladığım yazının konusu da Kastamonu'ya ait gelenekler ve yöresel yemekleri oldu.
Bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler
Kastamonu hakkında yazdığım, en güncel, bol resimli yazıların tümünü KASTAMONU kategorisinde görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
TİRİT TARİFİ;
Kemikli etleri yıkayıp, üzerini geçecek kadar suyunu ve damak tadınıza uygun tuzunu ekleyin.
Etleri düdüklü tencerede iyice pişirin.
Yufkaları rulo yapın, aynı boyda kesip Borcam'a dizin.
Yufkaları orta hararette ki fırında iyice kurutun.
Servis yapacağınız zaman yufkaların üzerine et suyunu döküp, etini de ayrı bir tabakta servis yapın.
Bu yemeğin olmazsa olmazlarından biride karabiberdir.
Yufkaları rulo yapın, aynı boyda kesip Borcam'a dizin.
Yufkaları orta hararette ki fırında iyice kurutun.
Servis yapacağınız zaman yufkaların üzerine et suyunu döküp, etini de ayrı bir tabakta servis yapın.
Bu yemeğin olmazsa olmazlarından biride karabiberdir.
Yemeden önce yufkasına karabiber serpmeyi unutmayın.
"Afiyet Olsun"
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...