1 Kasım 2012 Perşembe

SAKATAT TARİFLERİ

sakatat nasıl pişirilir
Kurban bayramı sonrası özellikle kurban kesilen evlerde, kurbanın sakatat diye tabir edilen iç organlarından bir kaçı bulunur.
Sakatat çok fazla beklemeye dayanıklı olmadığı için, bayram sonrası yemek yaparken öncelik hep sakatat ürünlerine verilir.
Bu yüzden kurban sonrası ilk dosya konusunda sakatat ürünlerine öncelik verdim.
Ayrıca bakınız;

Et Yemekleri

Köfteli Tarifler

"Afiyetle Kalın"


SAKATAT NEDİR?
Kasaplık hayvanların insanlarca yenilebilen çeşitli organlarına "sakatat" denir. 
Sakatatlar kırmızı renkli ve beyaz renkliler olarak ikiye ayrılırlar;
-Kırmızı sakatatlar; ciğer, kalp, böbrek, dalak, dil, kelle ve kuyruktur.
-Beyaz sakatatlar; işkembe, beyin, billu (koç yumurtası [hayvanın testisleri] ), paça ve bağırsaklardır.

Tüketimi
İnsanların sakatat hakkında çok önyargılı düşünerek onları yemekte tereddüt ederler.
Halbuki besin değerleri açısından normal bir et kadar değerlidir.
Bu tereddütleri yaratan sebepler;
-Bayatlık kuşkusu,
-Hoşa gitmeyen görüntüsü,
Genelde yöresel lokantalar müşterilerine sakatat ürünlerini takdim ederler...

Saklanması

Karaciğer, Böbrek çiğ olarak 1 gün buzdolabında bekletilebilir.
Diğer sakatatlar; dil, beyin, işkembe, paça haşlandıktan sonra en fazla 2 gün buzdolabında bekletilebilir.

Pişirilmesi
Dana Karaciğeri; Zarı soyulur, istenilen şekillerde kesilir ve unlandıktan sonra tavada pişirilir.

Kalp-Yürek; Yarılarak sert ve sinirli kısımları temizlenir, soğuk suda iyice yıkanır. Sote usulü veya ızgara usulü pişirilir.

Dana Böbreği; İstenilen büyüklükte doğranır, sote usulü ya da ızgara usulü olarak pişirilir.

Dil; Ayıklayıp temizledikten sonra 20 dakika sirkeli suda bekletilir.
Şok haşlama yapılır (soğuk suyla bir tencerede ateşe konur, 30 saniye kaynadıktan sonra soğutulur)
Pişirileceği zaman pişirme suyunun içine aromatik bitkiler ilavesiyle yumuşayıncaya kadar pişirilir.

İşkembe; Genelde işkembe temizlenmiş olarak satın alınır.
Ancak temizliğinden şüpheniz varsa sirkeli suda 20 dakika bekletebilirsiniz, 2 defa şok haşlama yapılır.
Pişirileceği zaman pişirme suyunun içine aromatik bitkiler ilavesiyle yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Beyin; Sirkeli suda 20 dakika ıslatılır, zarları soyulur.
Limonlu veya sirkeli suda 5-10 dakika Poche usulü pişirilir.
Hemen soğutulur ve kendi suyu içerisinde saklanır.
Söğüşü veya pane şeklinde yemekleri yapılabilir.

Billu; Soyulur, ikiye ayrılır, una bulanır, tavada veya ızgarada pişirilir.

Paça; Genelde temizlenmiş olarak satın alınır.
30 dakika soğuk suda ıslatılır, şok haşlama yapılır.
Pişirileceği zaman pişirme suyunun içerisine aromatik bitkilerin ilavesiyle yumuşayıncaya kadar pişirilir...

"Sakatat" kasaplık hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen isimdir.
Kasaplık hayvanların sakatat olarak yenen ve yemeği yapılan yerleri;
    İşkembe: Çorba.
    Paça: Çorba, yoğurtlu, haşlama, fırında.
    Böbrek: Izgara, şiş, sote.
    Bumbar (kalın bağırsak): Dolma ve kokoreç.
    İnce bağırsak: Kokoreç.
    Kelle: Fırında ve söğüş.
    Kellepaça: Çorba
    Beyin: Haşlama, kızartma, pane, salata ve omlet.
    Dil: Pane, rosto, fırında, söğüş, sandviç.
    Ciğer (akciğer veya karaciğer): Kızartma (Arnavut ciğeri), pane, dolma, ızgara, şiş.
    Dalak: Kızartma, dolma.
    Koç yumurtası: Tava ve ızgara.
    Yürek: Fırında, güveç ve şiş.

SAKATAT YEMEKLERİ;
paça nasıl pişirilir
 
sakatat tarifleri


ciğer
dil nasıl pişirilir
yürek nasıl pişirilir

dana yürek

böbrek kokusu
 
böbreğin kokusu nasıl gider

Kastamonu yöresel yemeği
Pıhtı
Pıhtı, Kastamonu'ya ait yöresel bir yemek.
Büyükbaş veya küçükbaş hayvanın kellesi dili ile birlikte pişirilir, daha sonra doğranan kelle eti ve dil ayrıca bir tencerede yine kelleninin piştiği su, sirke ile birlikte 10 dakika kaynatılır, buzdolabına kaldırılır.
Ertesi gün jöle kıvamında donan yemek, o şekilde ısıtılmadan yenir.
Daha ayrıntılı resimli tarife yemeğin ismine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

tavuk ciğeri nasıl pişirilir
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Çatalzeytin'in köylerinden manzara resimleri görmek için, bakınız;


15 yorum:

  1. Günaydın, hepsi muhteşem olmuş, ellerinize, emeğinize sağlık. Ne kadar güzel ve leziz görünüyorlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. masAllah arkadasim hem bilgiler hem tarifler güzel
    Allah razi olsun
    genelde hepsini alirim tüketiriz .
    ama en cok arnavut cigerini ;)
    iskembe ise olmaz olmazim .

    selam ve dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Melekcim :)
      Bütün sakatatları yemeniz ne kadar güzel, ben ciğer ve yürek dışında olanları ne yazık ki yiyemiyorum :(

      Sil
  3. çok teşekkürler, sunumlarda harika ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Hamarat arkadaşım hepsi harika ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Arnavut ciğeri dışında hiç bir sakatat yiyemiyorum ne yazık ki :(
    Her bir lezzet için ellerinize sağlık.
    Muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gizemcim :)
      Ne yazık ki bende ciğer ve yürek dışında olanları yiyemiyorum :(

      Sil
  6. beyin limonlu suda buzdolabında ne kadar saklanabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Benim bildiğim kadarı ile beyin, zarının kolay soyulması için buzlu suda limonlu veya sirkeli olarak 1-2 saat beklemesi yeterli oluyor.
      Sonra az akan suyun altında ağır ağır zarını soyuyorsunuz.
      Et ürünü olduğu için çok uzun süre saklanabileceğini sanmıyorum, mümkünse aynı gün içinde tüketilmeli.
      Kolay gelsin.

      Sil
  7. Anlatım için çok teşekkürler ellerinize sağlık hepsi birbirinden lezzetli sakatat ürünleri muhteşem görünüyor hepsi :)

    YanıtlaSil
  8. Adsız12:17

    Mecidiyeköy de çok eski bir sakatatçı var yani cigerci var herkeze tavsiye ederim ürünleri doğal ve organik kendi hayvan ürünlerini satmaktadır.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...