4 Kasım 2013 Pazartesi

KEMİK İLİĞİ

Kemik iliği kemiklerin içinde ki boşlukta yer alan yumuşak ve yağlı bir dokudur.
Kemik haşlandığında ilikler içinden çekilmeden, sıyrılmadan atılmaz, genellikle beylerin bayılarak yedikleri bir yemektir.
Kemik ve et suyunun faydalı mı? zararlı mı? olduğu hep tartışılır.
Faydasının olduğuna inanıyorum, kırık tedavisinde ilikli kemik suyu içipte daha çabuk iyileşen çok kişi gördüm.
Zararı ise belki kolesterol değerlerinin yükselmesi ve kilo almak olabilir.
Fakat son yıllarda Prof. Dr. Canan Karatay bu tarz protein kaynaklarını korkmadan yememiz gerektiğini savunuyor.

Bu tarifin servis önerilerinden birisi de ekmeğin üzerine sürerek yemektir.
İlik kemiğin içinde piştikten sonra kaşıkla çıkarıp, ekmeğin üzerine sürebilir, dövülmüş sarımsak-kekik-pul biber-karabiber ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KEMİK İLİĞİ;
Malzemeler;
2 adet büyükbaş hayvan kemiği,
Tuz,
Servis için;
Kekik, pul biber, karabiber.

TARİFİ;
Kemikleri büyük bir tencereye yerleştirip, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
2 saat kadar bekletip, kanının süzülmesini sağlayın.
Sudan çıkarıp, suyunu iyice süzün, kağıt havlu ile kurulayın, fırın tepsisine yerleştirin.
Fırını yüksek ısıda (230 derece) ısıtın.
Kemiklerin içinde olduğu tepsiyi fırına yerleştirin.
En az 30 dakika boyunca kemikleri fırında pişirin.
Daha sonra kemikleri düdüklü tencereye yerleştirin.
Üzerine 6-7 su bardağı su ekleyin, tuzunu ilave edin.
Düdüklünün kapağını kapatın ve 25 dakika pişirin.
Not;
Pişirme süreleri hayvanın genç yada yaşlı olmasına bağlı olarak uzayabilir yada kısalabilir.
Mutlaka sıcak olarak ve yanında kekik, pul biber ve karabiber ile birlikte servis yapın.

Kemikler piştikten sonra susuz sadece ilikli kemik olarak servis yaparsanız sakın kemik suyunu atmayın.
Kemik suyunu küçük kemik kırıntılarından arındırmak için süzerek buz torbası poşetlerine dökün, buzlukta dondurun ve çorbalarınıza ve pilavlarınıza küp küp ekleyerek değerlendirin.

Küçük bir öneri;
Kemikleri servis yaparken dondurma kaşığı ile servis yapın.
Dondurma kaşığının uzun sapı derinlerde ki ilikleri almanızda çok işinize yarayacaktır.
"Afiyet Olsun"

7 yorum:

  1. Çocukken ilikli kemikleri kapma telaşına düşerdik. Şimdilerde pilava et suyu için alıyoruz kemikleri.. Birde böyle servis yapayım. Güzel fikir .Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Çorba için kullanıyorum nefis oluyor ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Çok severim ilikli kemiği iliğini dediğin gibi sıcak ekmeğin üzerine sürüp yiyeceksin off ne lezzetli olur.Görsel harika canım istedi şimdi.elleine sağlık canmm.

    YanıtlaSil
  4. harika bir sunum ve fikir cokda faydali ellerinize saglik :) sevgiler

    YanıtlaSil
  5. eski insanların nasıl sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu belli şimdi gençler uğraşmıyor

    YanıtlaSil
  6. Adsız13:11

    Ben de şu an ilik çorbası içiyorum ve gerçekten kiriklara mucize gibi iyi geliyor..Çok saglikli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Haklısınız ilik ve kemik suları kırığa çok iyi geliyor.
      Yıllar önce dedem bacağını kırdığı zaman annem dedeme daha çabuk iyileşmesi için bol bol kemik sulu çorba ve paça pişirmişti.
      Onların sayesinde daha kolay iyileşmişti.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...