Çok sık olmasa da arada bir, ya paça ya da işkembe çorbası pişirmemi ister.
Bu ikisini, pişirmek-uğraşmak değil de kokusu yüzünden hiç isteyerek pişirmem.
Neyse ki işkembeyi işkembeci veya ciğerciden değil de marketten aldığı için daha temiz oluyor.
Kurban bayramında ise çok şükür işkembeye elimizi sürmüyoruz, hiç almıyoruz.
Bazı tariflerde sirke çorbaya pişerken ekleniyor ama ben pişerken eklemem, servis yaparken sirke ile birlikte servis yaparım.
Birde sarımsağını sonuna doğru eklerim ki sarımsağın tadı ve kokusu pişerek yok olmasın.
Daha önce yayınladığım sakatat tarifleri burada
"Afiyetle Kalın"
İŞKEMBE ÇORBASI;
Malzemeler;
1 paket (750 gram) dana veya kuzu işkembe,
Yarım limon,
Tuz,
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı un,
1 adet yumurta,
Yarım limonun suyu,
3 diş sarımsak,
Sunum için; (porsiyon başına)
1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber,
Sirke.
İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ;
İşkembeyi pişirmeden önce 2 saat kadar soğuk suyun içinde bekletin.
Daha sonra suyunu döküp, üzerini geçecek kadar su ekleyip, düdüklü tencerede kaynadıktan sonra 10 dakika haşlayın.
İlk haşlama suyunu dökün ve tekrar işkembenin üzerini geçecek kadar su doldurun.
Düdüklüyü tekrar ocağa yerleştirin, içine yarım limon atın, en az 30 dakika pişirin.
Not;
Kullandığınız işkembenin kuzu veya dana olmasına bağlı olarak pişirme süreniz uzayabilir veya kısalabilir.
İşkembe yumuşadığı zaman pişirme işimiz tamamlanmış demektir.
Not;
Eğer işkembeniz iri parçalar halindeyse bu aşamada ufak ufak doğrayın.
Terbiyesini hazırlamak için;
Un, yumurta ve limon suyunu 1 bardak su ile çırpın.
Tencereye 1 bardak soğuk su ekleyerek çorbanın ısısını biraz düşürün.
Daha sonra tencereden 1 kepçe su alarak terbiye malzemelerinin içine ekleyin.
Terbiyeyi karıştıra karıştıra tencereye ekleyin.
3 diş sarımsağı ezip, çorbaya ekleyin.
Çorbayı terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Servis yaparken;
Tereyağı eritin, içine toz kırmızı biber ekleyin.
Çorbayı kaseye koyun, üzerine eritilmiş biberli tereyağ gezdirin.
Mutlaka sirke ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Nefis görünüyor
YanıtlaSilCanan Karatayın dediği gibi hastalıklara bire birmiş
Ellerinize sağlık
bende eşim için pişiriyorum ablacım napalım:)
YanıtlaSilellerine sağlık..
mutlu akşamlar..
ben çok işkembe içmem ama sizinkini içer giderim çok güzel gözüküyor eline sağlık canım süper
YanıtlaSilçok severim sürekli de yaparım şifa kaynağı elinize sağlık
YanıtlaSilBende kendi kurbanımızın işkembe ve tüm sakatatlarını kendim temizler ve yerim. Hatta bloğumda bumbar dolması ve kelle çorbası gibi tariflerimi hep yayınlamışımdır. Tek yemediğim yeri o da annem -Hastalık yapabilir diyor.- akciğeri. Onun harici her yerini yapar yerim. Ne kadar temiz olurlarsa olsunlar ev yapımı gibi olmuyor. Tabi dediğiniz gibi kokusu oluyor bayağı bi. :)) Sevgiler... Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevenler için ellerine sağlık canım.. Sevgilerimle..
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM
YanıtlaSilBEN CAFE ROYAL OLAN BLOG ADRESİMİ DEĞİŞTİRDİM SENDE YENİ ADRESİMİ EKLERSEN SEVİNİRİM:))
www.didemin-not-defteri.blogspot.com
Sevgili hemsehrim ellerine saglik...cok severim bende esimde benim icin en güzel iskembe corbasi pisiren insan sevgili Babacigimdir ufak bir tavsiye eger önceden söyle üzerinde azda olsa etleri olan kemik kaynatirsan corban pek daha bir lezzetli olur biliyorsun iskembenin kendi lezzeti hic yok....ben atiyorum kemikleri sonra bütün sogan ve sarimsak disleri iyice bir kaynatiyorum sonra süzdügüm bu suya atip iskembeleri kaynatiyorum buradaki iskembeler (isvicre) daha önceden bir kez pisirildigi icin cabuk pisiyor sonrada terbiyesini katiyorum..Sevgiler sana
YanıtlaSil