Benim için Ramazan demek mercimek çorbası demek.
Ramazan olmasa bile yılın diğer günlerinde mercimek çorbası içtiğim zaman bana Ramazan ayını ve iftarları hatırlatır.
Daha önce
kırmızı mercimek çorbası tarifi vermiştim.
Bugün sarı mercimek ile yapılan süzme mercimek çorbası tarifi vereceğim.
Eskiden süzme mercimek yapmak için pişen mercimekleri süzgeçte kaşıkla ezip, geçirerek pürüzsüz olmasını sağlardık.
Çok şükür şimdi çubuk blender ve mutfak robotları var da süzgeçle ayrıca uğraşmıyoruz.
Çorba piştiği zaman pürüzsüz olması için blender ile 2-3 tur çırpmamız yeterli oluyor.
"Afiyetle Kalın"
LOKANTA USULÜ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı sarı mercimek (bulamazsanız kırmızı mercimek)
1 adet büyük boy soğan,
1 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağı veya yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı kimyon,
2 su bardağı et suyu veya tavuk suyu,
3 su bardağı su,
Tuz.
Servis için;
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 çay kaşığı pul biber,
Limon dilimleri.
LOKANTA USULÜ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanları ve sarımsağı küçük küçük doğrayın.
Tereyağ veya zeytinyağında kavurun.
Hafif kavrulunca üzerine 2 yemek kaşığı unu ekleyip, beraber
kavurun.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri ekleyip, kavurmaya devam
edin.
Not;
Un ve mercimek çok çabuk dibini tutuyor, kısık ocakta
sürekli karıştırarak kavurun.
Mercimekleri 5 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine et
veya tavuk suyunu ve suyu ilave edin.
Son olarak tuz ve kimyonu ekleyip, kısık ateşte iyice pişirin.
Mercimekler iyice pişince çorbanızı el blenderiyle pürüzsüz
oluncaya kadar çırpın.
Pişen çorbanın üzerine erittiğiniz tereyağı ve pul biberi
dökün.
Not;
Eritilmiş tereyağını tencereye değil servis esnasında
porsiyonluk çorba kâselerine paylaştırabilirsiniz.
Yanında mutlaka 1 dilim limon ile birlikte servis edin.
“Afiyet Olsun”