28 Şubat 2007 Çarşamba

BÜTÜN LAHANA DOLMASI

muhteremle afiyetle
Beyaz lahanayı çok severim, lahana ile yapılan tarifleri hemen deneyip, yaparım.
Bu tarifi, Sayın Nevin Halıcı'nın Siniden Tepsiye isimli yemek kitabından öğrenmiştim.
Orjinal ismide "Tekmil Lahana Yalancı Dolması" zeytinyağlı olduğu için yalancı ismini almış.
Ben her zaman kıymalısını yapıyorum, sevilerek yeniyor.
Misafir için çok güzel bir tarif oluyor, masa da göz dolduruyor.


23 Şubat 2007 Cuma

HAMSİ ŞİŞ

muhteremle afiyetle
Balık yiyemiyorum ama arada balık yiyenlere de böyle güzellikler yapmak gerek, bizimkiler bu hamsi şişlere bayıldılar.
Mızmızlanarak balık yiyen (kime çektiyse😊) kızım bile severek yedi.
Tabakta balıklar, bir varmış bir yokmuş oldular.
Ben işim kolaylaşsın diye hamsilerin bazılarını bütün rulo yaptım ve sardım ama olmadı.
Sabit durmadılar, şişten kopup döküldüler.
Siz siz olun hamsiyi temizledikten sonra mutlaka ortadan ikiye ayırarak rulo yapın.
"Afiyetle Kalın"

HAMSİ ŞİŞ;
Malzemeler;

1 Kilo hamsi,
1 su bardağı mısır unu,
Kızartmak için,sıvı yağ-tuz.
Hamsileri dizmek için şiş.
HAMSİ ŞİŞ TARİFİ;
Hamsileri kılçığından temizleyin.
İyice yıkayıp süzün, tuzlayın.











Tam ortasından yukardan aşağıya ayırın, mısır ununa bulayıp rulo yapın, şişlere dizin.


Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın.
"Afiyet Olsun"


*Muhteremle Geziye güncellendi,
Kışın çekilmiş Abana resimlerini örnek alarak aynı yerlerin yaz aylarında resmini çektim.
Yaz-Kış Abana resimlerini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yaz-Kış Abana 

 

20 Şubat 2007 Salı

MAYALI RULO KEK


Muhterem'le Afiyetle
MAYALI RULO KEK;
Yemek etkinliği için hazırladığım 2. tarif Mayalı Rulo kek.
Bu tarifi "Yuva maya" tarif kartlarından öğrenmiştim.
Tarifteki ölçülere uyunca ne tatlı, nede tuzlu diyebileceğim bir tat çıkıyordu ortaya.
Bende şeker oranını arttırarak, üzerine ceviz serperek tatlı bir kek, şeker oranını düşürüp, tuzunu arttırarak, üzerine çörek otu serperek tuzlu bir kek elde ediyorum.
Her mayalı tarifte olduğu gibi bu tarifte de bekleme süresine uyarsanız, sonuç sizi memnun ediyor.
Ben vaktim az diye düşük ayarlı fırında mayalandırdım, yanlarında çatlamalar oldu.
Tabakta ki kekte gördüğünüz çentikler o çatlamanın ürünü : )
Kendi halinde mayalanmasını beklerseniz içi gözenekli ve çok daha iyi oluyor.


MAYALI RULO KEK;
Malzemeler;
500 gram un,
1 su bardağı süt,
2 çay bardağı şeker,
1 yumurta,
80 gram margarin,
1 tutam tuz,
1 paket 11 gramlık kuru hamur mayası,
Üzerine; 1 yumurta sarısı,
Kakaolu hamur için; 3 çorba kaşığı kakao.
TARİFİ;
Un, tuz, şeker ve mayayı karıştırın.
Süt ve yumurtayıda karışıma ekleyerek hamurunuzu ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Hamurunuza oda sıcaklığındaki margarinide ekleyerek, hamur parlak ve pürüzsüz olana kadar yoğurun.


Hamuru iki eşit parçaya ayırın, bir parçasına kakaoyu ekleyin.
Kakao eklediğiniz hamuru kahverengi renk alana kadar iyice yoğurun.
Hamurların üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin.


Dinlenen hamurları merdaneyle ayrı ayrı dikdörtgen olacak şekilde ve 40 cm. uzunluğunda açın.
Beyaz hamur altta kalacak şekilde, iki hamuru üst üste koyarak rulo şeklinde yuvarlayın.


Rulo kekinizi yağlanmış dikdörtgen Borcam kek kalıbı gibi bir kalıba yerleştirin.


Üzerine temiz bir bez örtün ve sıcak bir yerde, iki kat kabarana kadar bekletin.


Kabaran hamurun üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

 

19 Şubat 2007 Pazartesi

DAMALI BATON KEK ve MAYALI RULO KEK

Muhterem'le Afiyetle

YE # 19 YEMEK ETKİNLİĞİ = KEK TARİFLERİ
19. Yemek etkinliğimizin konusu kek tarifleri olarak belirlendi.
Ben bu ay 2 tarifle etkinliğe katılıyorum.
Damalı baton kek "şımartan tatlar" kitabının kapağında yer alıyordu.
Geçen haftada Hürriyet'in eki olan kitapçıkta tarifi vardı.
Mayalı rulo keki ise Lezzet'in yıllar önce verdiği Yuva mayanın hazırladığı tarif kartlarından öğrenmiştim.
Bu ay ki ev sahibimiz http://www.kekevi.com/ sitesinin sahibi Ayşenur Hanıma teşekkür ediyor, kolay gelsin diyorum.
"Afiyetle Kalın"

14 Şubat 2007 Çarşamba

KIRMIZI GÜL TATLISI

şerbetli gül tatlısıDoğrusunu söylemek gerekirse sevgililer gününe pek itibar etmiyorum ama bugün verilecek bir tarif için gül tatlısı biçilmiş kaftan.
Hatta şöyle bir sloganda yazabiliriz "Elinde 1 buket gülle gelen sevdiğinize, 1 tabak gül tatlısı ikram etmeye ne dersiniz?"
Bu tatlı, bloglar arasında Şaziye Hanım'ın katmer poğaçası kadar popüler oldu.
Neredeyse denemeyen, yapmayan kalmadı.
Ben bu tatlıyı ilk defa yemek günlüğüm-Emel'de görmüştüm.
Daha sonra pek çok blogda karşıma çıktı ama bir gün bloglar arasında dolaşırken kırmızı gıda boyası ile yapılmış olanı gördüm.
Şimdi o blog kimindi? kim yapmıştı? hatırlamıyorum ama fikir çok hoşuma gitti, en kısa zamanda yapmaya karar verdim.
Baharatçıdan da kırmızı gıda boyasını bulunca hiç vakit kaybetmeden deneyip, yaptım.
Bu benim ilk denememdi ve hiç bir sorunla karşılaşmadım.
Gülleri tepsiye yerleştirirken yapraklarını geriye doğru açıp, şekil vermeye çalışmayın, fırında ısındıkça geriye doğru açılıyor zaten.
Bardakla kestiğiniz yuvarlakları üst üste dizip sardığınız zaman eğer en alttakinden başlayarak sararsanız rüzgar gülü gibi oluyor ama en son yerleştirdiğiniz yuvarlaktan başlayarak sararsanız tam tomurcuklu bir gül oluyor.
Daire şeklinde kestiğiniz hamurları beşli olarakta sarabilirsiniz, altılı olarakta sarabilirsiniz.
Resimde gördüğünüz gülleri beşli olarak hazırladım.
Not;
Çay bardağı ile kestiğiniz zaman daha çok, yaklaşık 32 - 33 adet gül elde edebilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde pişirip, daha sonra Borcama dizip, şerbetini döktüm.
Ben hem beyaz, hemde kırmızı yaptım.
Bizimkiler gıda boyasına alışık olmadıkları için eşimde, oğlumda beyaz olanları tercih ettiler.
"Afiyetle Kalın"

muhteremle afiyetle 
KIRMIZI GÜL TATLISI;
Malzemesi;
Hamur Malzemesi;

1 su bardağı sıvı yağ,
Yarım su bardağı yoğurt,
1 su bardağı irmik,
1 adet yumurta,
Yarım paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin,
1 paket vanilya,
Yarım paket kabartma tozu,
1 çorba kaşığı sirke,
1 tutam tuz,1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası,
Aldığı kadar un,
Şerbeti için;
3 su bardağı su,
2.5 su bardağı toz şeker,
Çeyrek limonun suyu,
Üzeri için;
 1 su bardağı kavrulmuş fındık.

Kırmızı gül tatlısı nasıl yapılır?
KIRMIZI GÜL TATLISI TARİFİ;
Şerbet malzemelerini bir tencerede kaynatıp, söndürmeye yakın limonunu sıkın.
Hamura ait malzemelerden un, kabartma tozu, vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırın.
Daha sonra kabartma tozu-vanilya ve aldığı kadar unu eleyerek ilave edin.
Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
Hazırladığınız hamuru ikiye ayırın, yarısına çay kaşığı ile kırmızı gıda boyası ilave edip, iyice yoğurun.
Hamurunuz kıpkırmızı olacaktır.


Hazırlanan hamuru merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın.


Çay bardağı veya su bardağı ile daireler kesin.


5 tanesini yarısının üzerine gelecek şekilde üst üste dizin.


En son yerleştirdiğinizden başlayarak üst üste dizdiğiniz hamur dairelerini sararak rulo yapın.







Ruloları tam ortasından ikiye kesin.



gül tatlısı tarifi


Kestiğiniz kısım altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Güllerin tam ortasına kavrulmuş fındık yerleştirin.
Orta hararetteki fırında üzeri hafif kızarıncaya 20 – 25 dakika kadar pişirin.


Tatlı sıcak, şerbet ılıkken şerbetini dökün.
Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için alt üst çevirerek şerbeti çekmesini sağlayın.
“Afiyet Olsun”

10 Şubat 2007 Cumartesi

EV İŞİ KOLAY DÜRÜM

Hafta sonları, ailelerin bir arada olduğu zamanlarda hamur işleri çok tercih edilir.
Pazar kahvaltıları yada akşam üzeri yenen yemekler çok özenlidir.
İşte bu tarif, akşam üzeri ailenizle birlikte yapıp, afiyetle yiyebileceğiniz bir tarif.
Üstelik hemen hemen her markette bulunan gözlemeyi yapmanıza gerek bile yok.
Gözlemeyi hazır alırsanız, ısıtıp içine kıymalı harçtan yerleştirmeniz yeterli.
Bu gözlemeyi yaz tatilimizde Nebiye yengem gözlemelerini de kendisi açarak hazırlamıştı.
Abana'da sahilde ve çarşıda dolaşıp geldiğimizde bu dürümleri pişirmişti.
Temiz havadan sonra bu tür bir yemek büyük bir iştahla yeniyor doğrusu : )
"Afiyetle Kalın"

EV İŞİ KOLAY DÜRÜM;
Malzemeler;
Gözleme için;

1 kilo un,
Tuz ve su.
İç Malzemesi;
500 gram kıyma,
3 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,sıvı yağ,tuz ve baharat.
Salatası için;
1 adet kıvırcık,
4-5 adet taze soğan,
3 adet domates,
Yapılışı;
Gözlemeyi açmak için bir miktar unu ayırın.
Geri kalan una tuz ve su ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru küçük pezilere ayırın.
Ayırdığınız un ile birlikte tabak büyüklüğünde açıp, sacda yada teflon tavada arkalı önlü pişirin.
Pişen gözlemelerin üzerini bez bir örtüyle kapatırsanız hem sıcak, hem yumuşak kalırlar.
Tencereye sıvı yağı ekleyin, kuru soğanları küçük doğrayıp, kavurun.
Kavrulan soğanlara kıymayı ekleyip, tuzunu, salçasını ve diğer baharatlarını ekleyip, pişirin.
Salata malzemelerini temizleyip, doğrayın.
Gözlemenin içine önce kıymalı harçtan sürün, üzerine salata malzemeleri yerleştirip, dürüm yapın.
"Afiyet Olsun"



*Muhteremle Geziye güncellendi!
Kivi bahçesinden hatırladığınız Abana'yı daha yakından tanımak ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Abana

5 Şubat 2007 Pazartesi

LAHANA BOHÇASI

Muhteremle afiyetle
Beyaz lahanayı çok sevdiğimden daha önce fasulye diblesi tarifi verirken bahsetmiş, hatta üzerine birde küçük bir şiir yazmıştım.
"Hele beyaz lahana, Ah ben bayılırım ona!
Hayatta en sevdiğim sebze beyaz lahana,
Her çeşidi, her tarifi olur harika,
Afedersiniz!Ben fasulye tarifi vericem sayfada,
Nerden geldi aklıma bu beyaz lahana.
(bu beyaz lahana bana şiir bile yazdırır)" demişim.
Bu tarifi yıllardır yapıyorum, misafirler için de çok güzel ve şık bir tarif oluyor.
Bir araya toplandığımızda bizim ailenin sebze seçen beyleri bile, bu iç pilavlı yemeğe hayır diyemiyor.
Kendinize ya da misafirlerinize mutlaka yapın.
Beyaz ve Mor lahana ile hazırladığım bütün tariflerim 👉BURADA  
"Afiyetle Kalın"

3 Şubat 2007 Cumartesi

BLOG OYUNU; MİMLENMEK

Dün "mahmure" blogundan Sinem ve "esramutfakta61" blogundan Esra beni mimlemişler.
Bizde oyuna katılalım ve kendimizi anlatalım.
Ben tanıtma işini biraz okunması kolay olsun diye fotoroman tarzında hazırladım.
2 Ekim 1970 Yılında İstanbul'da doğdum. 
İsmimi Rahmetli babacığım "Resul-i Ekrem ve Nebiyyi Muhterem" hitabına uyarak vermiş.
Abim Ekrem, ablam Fatma, kızkardeşim Tuğba ile 4 kardeşiz.
İsmimi çocukken sevmezdim ama şimdi çok seviyorum.
Tabii bu ismi duyupta beni erkek zanneden de var, ağır oturaklı bir hanım olarak düşünende var.
Ağır olan ismim, ben eğlenceli bir tipim : )
Evliyim, Safa isminde bir oğlum, Hilal isminde bir kızım var.
Bir gün internette ayva tatlısı tarifi ararken karşıma Hatice'nin Portakal Ağacı sitesi çıktı.
O güne kadar hiç blog dünyasıyla tanışmamıştım.
Hatice'nin verdiği linklerle iyice bu işin içine daldım. 
Dijital fotoğraf makinası da alınca, bende blog dünyasına katıldım.
29 Haziran 2006 tarihinde yemek tarifleri blogum Muhterem'le Afiyetle'yi, 16 Eylül 2006 tarihinde de
gezi yazı ve resimlerinden oluşan Muhterem'le Geziye blogumu açtım.
Terazi burcuyum; iyi yada kötü bütün özelliklerini taşırım.

En iyi huyum; 
Ağzı sıkı iyi bir sırdaşım.
Asla laf taşımam, bu huyumu bilenler sırrını ve derdini bana anlatır.
Eğlenceli ve iyi huylu olduğumu söylerler.
En kötü huyum; 
Çekingenim, hep karşımdakinin atağa geçip, benimle iletişim kurmasını beklerim.
Yemek konusunda 3 B'yi yiyemem; Balık, Bal, Bamya
Kolleksiyoncuyum; 
Özellikle kağıt ürünlerinde kendimi tutamam.
Peçete (tariflerde ki peçeteler kolleksiyonumdan),
kartpostal, davetiye, dergi hep ana malzemesi kağıt olan ürünler, 
galiba bende selülöz bağımlılığı var : )