27 Kasım 2021 Cumartesi

IZGARADA KUZU BÖBREĞİ

Muhterem'le Afiyetle

Bugün size sakatatlar içinde pek tercih edilmeyen "böbrek" ile bir tarif vereceğim.
Aslında tarif çok basit, amacım tariften daha çok böbreği pişirmeden önce yapacağınız uygulamadan bahsetmek.
Böbrek kanı süzen ve idrar üreten bir organ olduğu için pişirince ağır bir kokusu oluyor.
Pişirmeden önce yapacağınız uygulama ile kokusunu önemli bir ölçüde azaltabilirsiniz.
Yıllar önce ilk defa böbrek pişirdiğim zaman bunu bilmiyordum, yıkayıp pişirdiğim böbrekten ne yazık ki çok ağır bir koku çıkmıştı.
O zaman araştırınca böbreği pişirmeden önce bir kaç gün sürekli değiştirilen suyun içinde bekletilmesi gerektiğini öğrenmiştim.
Bugünkü yöntem ise sirke ve tuz eklenmiş bir suyun içinde bekletmek.
Bu böbreği; eşimin ciğer aldığı gün, kasabın "Böyle bir şey var, bunu da ister misiniz?" demesiyle almış.
Böbreği hemen suyun içine koydum, bir kaç defa suyunu değiştirdim, en son sirkeli tuzlu suya koydum.
Pişirdiğim zaman hiç kokusu olmadı.
Ben kuzu böbreği pişirdim, dana böbreğinde de aynı sonucu alır mıyım şimdilik bilemiyorum.

21 Kasım 2021 Pazar

BAL KABAKLI CRUMBLE (KIRINTI TATLISI)

Muhterem'le Afiyetle

Bugün size mevsimin getirdiği lezzetlerden olan bal kabağı ile nefis bir tarif vereceğim.
Adının "Crumble" olduğuna bakmayın, ismi zor telaffuz edilse de lezzeti şahane, yapımı çok kolay olan bir tatlıdır.
Bu tatlının bir adı da üzerinde ki kırıntılı hamur sebebiyle, kırıntı tatlısıdır. 
Her tür meyve ile bu tatlıyı yapabilirsiniz.
Bu tarif benim burada verdiğim 8. Crumble tarifi, hemen hemen her türlü meyve ile hazırlıyorum. 
Kırıntı kısmı için hep un kullanıyordum, bahar aylarında yulaf ezmesi ile hazırlanan bir tarif gördüm.
Un yerine yulaf ezmesi kullanarak da bir crumble hazırladım, onun tarifini de bir ara yayınlayacağım.
Hamuru kırıntılı yapan malzemelerden birisi de kuruyemiş.
Ben çoğu zaman badem içi kullanıyorum ama elma ve bal kabağı gibi tariflere ceviz yakıştığı için bunlara ceviz kullanıyorum.

17 Kasım 2021 Çarşamba

UN ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle

Bugün soğuk havalarda tercih edilen sıcacık bir çorba tarifim var.
Evde çorba yapacak hiç malzemeniz yoksa, 3 kaşık un ile bu çorbayı hazırlayabilirsiniz.
İçine isterseniz sadece su veya et suyu veya tavuk suyu koyabilirsiniz.
Ben bu tarifte ilikli kemik suyu kullandım.
Daha da lezzetlendirmek için kuru nane, kekik, karabiber gibi baharatlar kullanabilirsiniz.
Ben, kemik suyu yeterince kuvvetli olduğu için tereyağ kullanmadım ama yağ olarak tereyağı kullanabilirsiniz.

3 Kasım 2021 Çarşamba

KÖZLENMİŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle

Kışlık hazırlanan tarifleri vermek için son günlerdeyiz.
Bu tarifi geçen ay hazırlamıştım ama tarifini vermeye vakit bulamadan Kastamonu'ya gitmiştik.
Köyde olduğum günlerde tarif yazacak fırsatım olmadığı için orada tarifi yazamadım.
Geçen hafta Kastamonu'dan döndüm, daha fazla vakit kaybetmeden tarifi vermek istedim.
Tezgahlarda halen patlıcan ve kırmızı biber varken bu güzel lezzeti yapmak isteyebilirsiniz.