11 Mart 2016 Cuma

TRABZON HURMASI MARMELATI

cennet hurması
Trabzon hurması kış meyvesi olup, ne yazık ki seveninin az olduğu bir meyvedir.
Cennet hurması-Cennet elması adı ile de bilinir.
Ham halinde yendiğinde ne yazık ki ağızda hiç hoş bir tat bırakmaz, olgunlaştığı zaman kabuğunu üstten açıp, kaşıkla muhallebi yer gibi yiyebilirsiniz.
Ben bu şekilde yediğim zaman mutlaka meyvenin içine tarçın serpiyorum, daha kolay yeniyor.
Trabzon hurması ile daha önce bir kaç tarif vermiştim (linklerini aşağıya ekledim) bu yıl neden marmelat da yapmayayım dedim.
Olgunlaşmış hurmalardan marmelat yaptım.
Bu hem Trabzon hurması tariflerime, hemde reçel-marmelat kategorime yaradı :)
Tadını merak edenlere hemen belirteyim;
Çok hafif ama tatlı bir burukluk kalıyor ama kaymakla yerseniz o burukluğu hissetmiyorsunuz.
Ben tadına biraz daha lezzet versin diye limon kabukları ve çubuk tarçın ekledim.
İkisinin de marmelata çok yakıştığını söyleyebilirim.



Cennet hurması marmelatı

Diospyros Kaki

Trabzon hurması ile başka ne yapabiliriz? derseniz, bakınız;

Trabzon Hurmalı Top Kek

Trabzon Hurmalı Dondurma

Trabzon Hurmalı Muhallebi

Trabzon Hurmalı Bonbon

Trabzon Hurmalı Labneli Tatlı

Trabzon Hurmalı Milkshake

Not;

Trabzon Hurması ile yaptığım bütün tariflerimi bir dosyada topladım. 
Tariflerin hepsini 👉BURADA  görebilirsiniz.

"Afiyetle Kalın" 

cennet hurması marmelatı
TRABZON HURMASI MARMELATI;
Malzemeler;
2 su bardağı doğranmış trabzon hurması,
4 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 limonun rendelenmiş kabukları,
1 adet çubuk tarçın,
4-5 damla limonun suyu.

 
TRABZON HURMASI MARMELATI TARİFİ; 
Trabzon hurmasının kabuğunu soyun, küçük küçük doğrayın.

İçine toz şekeri, 1 su bardağı suyu, 1 limonun rendelenmiş kabuklarını, 1 adet çubuk tarçını ve vanilyayı ilave edin.
Orta hararetteki ocakta arada karıştırarak kıvamı gelinceye kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
İçinde ki çubuk tarçını çıkarın.
Çubuk blender veya mutfak robotu ile marmelat pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız marmelatı temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, sıcakken kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Bu şekilde kavanozun ağzı vakumlanacak siz kullanmak isteyene kadar sağlam bir şekilde kalacaktır.
Kavanoz soğuyuncaya kadar kavanozu baş aşağı tutun.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. 

nasıl yapılır?
"Afiyet Olsun"

8 yorum:

  1. Hurmayı çok severim seker ilave etmeden ya da herhangi bir uygulama yapmadan da seve seve tuketiyorum. Hatta biraz fazla olgun ise Çatalla ezip marmelat gibi kullanılabilir.
    Harika...
    Sevgiler
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Fulyacım, hurmanın olgunlaşmış hali hiç bir işleme gerek kalmadan yenebilecek kadar lezzetli oluyor.
      Marmelat daha uzun süre muhafaza edebilmek için yapılan bir yöntem.
      Ben sonbaharda marmelat hazırlayıp, bütün kış ve bahar kullanıyorum.

      Sil
  2. Bu meyveyi ben de genelde kaşıkla yiyorum. Henüz farklı şekillerde tatma fırsatım olmadı.
    Marmelat yapmak da çok güzel fikirmiş. Tarçın ve limon kabuğu ile daha aromalı olmuştur. Merak etmedim değil. Ah bir de kaymakla^^
    Ellerinize sağlık. İyi haftalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortalama kac adet hurmayla oluyor acaba birde ben oğluma yapmak istiyorum 1 yaşında şeker oranı haliyle çok fazla azaltsak sıkıntı olur mu ?

      Sil
    2. Ah Denizcim, kaymak dedin beni bitirdin :)
      Reçel ve marmelatı en çok kaymakla yemeği seviyorum, lezzeti ikiye katlanıyor.
      Kalorisini düşünmek istemiyorum, arada bir olduktan sonra bence hiç mahsuru yok :)
      Ne yazık ki Trabzon hurması ile yapılan fazla tarif yok, ben farklı meyvelerle hazırladığım tarifleri Trabzon hurmasına uygulayarak yeni tarifler üretmeye çalışıyorum.

      Sil
    3. Merhaba Canan Hanım,
      Öncelikle sorunuzu geç cevapladığım için özür dilerim.
      10 gündür şehir dışındaydım, gittiğim yerde kaliteli bir internet olmadığı için blogu hiç açamadım.
      İstanbul'a döndükten sonra sorunuzu gördüm.
      Bu tarifte ki ölçü olan 2 su bardağı hurmayı, hurmanın büyüklüğüne göre 4-5 adet hurma dolduruyor.
      Ben marmelat ve reçellerimi yaparken bütün kış ve bahara kadar dayanması, uzun ömürlü ve dayanıklı olması için 1/2 şeker ölçüsüne göre yapıyorum.
      Yani 1 bardak meyve püresine 2 bardak şeker olarak, veya 1 kilo meyveye 2 kilo şeker olarak hazırlıyorum.
      Bu tarifteki şeker oranını 1 su bardağı kadar azaltabilirsiniz, veya daha az yani yarım ölçek hazırlayıp çabuk tüketirseniz şeker oranını azaltmanızın bir mahsuru olmaz.
      Kolay gelsin :)

      Sil
  3. Vildan arslan15:04

    Şu an Trabzon hurması marmelati yapıyorum şeker koyduğum halde bir burukluk var burukluğu nasıl giderebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Vildan Hanım,
      Trabzon hurması tam olgunlaşmayıp ham olduğu zaman tadı buruk oluyor.
      Marmelat yaparken de olgun olanları tercih etmek gerekiyor.
      Ben marmelat veya reçel hazırlarken içine mutlaka vanilya ekliyorum.
      Bu tarifte ayrıca tat vermesi için limon kabuğu rendesi ilave etmiştim.
      Eğer marmelatınız bunlara rağmen buruk oluyorsa servis zamanı kaymak ile birlikte servis yapmanızı öneririm.
      Kaymakla birlikte yendiğinde burukluğu o kadar çok hissedilmiyor.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...