10 Aralık 2018 Pazartesi

TRABZON HURMASI TARİFLERİ

Muhterem'le Afiyetle
Trabzon hurması yada bilinen diğer adı ile Cennet hurması ne yazık ki diğer meyveler kadar ilgi görmez ama sonbahar ve kış aylarının en göz alıcı ve faydalı meyvelerinin başında yer alır.
Olgunlaşmamış ham hali ile yediğiniz zaman buruk tadı yüzünden "bir daha yemem" diye düşündüğünüz meyveyi, olgunlaşıp tatlandığı zaman "bu benim yediğim buruk tatlı meyve olamaz" diye tanıyamazsınız bile.
Bu dosya da Trabzon hurması ile hazırladığım tarifleri bir araya topladım.
Bu tarifler arasında, marmelat-tatlı-top kek-dondurma-muhallebi-bonbon-milkshake gibi tarifler var.
Fakat olgunlaşmış Trabzon hurmasını hiç bir işleme tabii tutmadan, üstünden küçük bir kapak açarak, rafadan yumurta yer gibi kaşıkla yiyebilirsiniz.
Birde içine tarçın serpip, ceviz içi ufalarsanız tek kelime ile nefis olur.


Cennet hurması tarfleri
TRABZON HURMASI-CENNET HURMASI
Trabzon hurmasının (Diospyros Kaki) 100 gramında, 14-20 gram arasında vitamin bulunmaktadır. 
Yine 100 gramda 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ da içermektedir. 
100 gramda 20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri de bulunmaktadır. 
Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olduğu, özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiği yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.
Trabzon Hurmasının Faydaları;
Trabzon hurması, birçok hastalığa da faydalıdır.
Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir. 
Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.
A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. 
Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. 
Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır.
Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. 
Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. 
Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. 
Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir.
Trabzon Hurması ayrıca Kocayemiş, Kara hurma, Cennet hurması, Akdeniz Hurması adlarıyla bilinir.
Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.
*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere sahiptir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının tedavisinde kullanılabilir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

dalında Trabzon hurması
Trabzon Hurması ağacı resimlerini geçtiğimiz yıllarda Kastamonu Abana'da çekmiştim.
Abana'da pek çok yerde bu ağaçtan var, yaz aylarında meyvenin rengi yaprakları gibi yeşil olduğu için çok fazla fark edilmiyor.
Sonbahar geldiğinde, meyveler olgunlaşıp turuncuya dönünce eminim muhteşem görünüyordur.

olgunlaşmamış cennet hurması

Trabzon Hurması Ağacı:
Trabzon hurması, Cennet hurması ya da Akdeniz hurması yöresel adı ile ambe ya da amme abanoz giller ( Ebenaceae) familyasındandır. Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türüdür. Kışın yaprağını döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır.
Cennet hurmasının anavatanı Çin'dir. Bu meyve türü çok eski tarihlerde Japonya'ya getirilmiş ve burada büyük ölçülerde üretim yapılıyor. Trabzon hurması ağacının gövde kabuğu levhalar halinde çatlak olur. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgeler de, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriciliğine rastlanmıştır. Trabzon hurma ağacı ebenales takımının ebenaceae familyasına, diospyros cinsine aittir. Trabzon hurması ağacının kök yapıları kullanılan anaç türüne göre farklı olur. Kazık köklüdür, az miktarda saçak kökleri bulunur.
Trabzon hurması ağacının gövdesi gri renkte olur. Hurma ağaclarının çeşidine kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapında oluşur. Ağacın boyu ise ortalama 5-6 metre olmakla beraber 12 metre ye kadar ulaşabiliyor.
 
dalında cennet hurması
Cennet hurması ağaçları dik, yarı dik, yada yayvan olarak gelişir. Cennet hurma ağacının çeşitlerine göre dalları orta kuvvette ya da kuvvetli olur.
Bazı çeşitler ( fuyu) sık sık dallanmakta, bazı çeşitler (Hachiya) ise seyrek dallanırlar.
Yaprakların üst tarafı düzdür. Alt tarafı ise tüylüdür. Cennet hurmasının yaprakları İlkbaharda yeni çıkan yapraklar parlak ve açık yeşil renkte olurlar. Daha sonra yapraklar parlak koyu yeşil renk alır. Sonbaharda ise yapraklar soluk yeşil-sarı ya da turuncu-kırmızı renklere dönüşebiliyor.

TRABZON HURMALI TARİFLER; 


Trabzon hurmalı tatlı tarifi

cennet hurması
 
 
muhteremle afiyetle

 persimmon pudding

Trabzon hurmalı tarifler

cennet elması


Cennet hurmalı tarifler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...