Olgunlaşmamış ham hali ile yediğiniz zaman buruk tadı yüzünden "bir daha yemem" diye düşündüğünüz meyveyi, olgunlaşıp tatlandığı zaman "bu benim yediğim buruk tatlı meyve olamaz" diye tanıyamazsınız bile.
Bu dosya da Trabzon hurması ile hazırladığım tarifleri bir araya topladım.
Bu tarifler arasında, marmelat-tatlı-top kek-dondurma-muhallebi-bonbon-milkshake gibi tarifler var.
Fakat olgunlaşmış Trabzon hurmasını hiç bir işleme tabii tutmadan, üstünden küçük bir kapak açarak, rafadan yumurta yer gibi kaşıkla yiyebilirsiniz.
Birde içine tarçın serpip, ceviz içi ufalarsanız tek kelime ile nefis olur.
TRABZON HURMASI-CENNET HURMASI
Trabzon hurmasının
(Diospyros Kaki) 100
gramında, 14-20 gram arasında vitamin bulunmaktadır.
Yine 100 gramda 0.7 gram
protein ve 0.4 gram yağ da içermektedir.
100 gramda 20-25 miligram arasında C
vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri de
bulunmaktadır.
Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olduğu, özellikle
potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiği yapılan
araştırmalarda ortaya konulmuştur.
Trabzon Hurmasının Faydaları;
Trabzon Hurmasının Faydaları;
Trabzon hurması, birçok hastalığa da faydalıdır.
Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim
sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği,
sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle
kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin
eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.
A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir.
Kalp-damar
sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini
kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Aynı
zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada
önemli bir yer tutmaktadır.
Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine,
kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.
Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi
kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte,
bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.
Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp
sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi
güzelleştirmektedir.
Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik
işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir.
Trabzon Hurması ayrıca Kocayemiş, Kara hurma, Cennet hurması, Akdeniz Hurması adlarıyla bilinir.
Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.
Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.
*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere
sahiptir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının
tedavisinde kullanılabilir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Trabzon Hurması ağacı resimlerini geçtiğimiz yıllarda Kastamonu Abana'da çekmiştim.
Abana'da pek çok yerde bu ağaçtan var, yaz aylarında meyvenin rengi yaprakları gibi yeşil olduğu için çok fazla fark edilmiyor.
Sonbahar geldiğinde, meyveler olgunlaşıp turuncuya dönünce eminim muhteşem görünüyordur.
Trabzon Hurması Ağacı:
Trabzon hurması, Cennet hurması ya da Akdeniz hurması
yöresel adı ile ambe ya da amme abanoz giller ( Ebenaceae) familyasındandır.
Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türüdür. Kışın
yaprağını döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır.
Cennet hurmasının anavatanı Çin'dir. Bu meyve türü çok eski
tarihlerde Japonya'ya getirilmiş ve burada büyük ölçülerde üretim yapılıyor.
Trabzon hurması ağacının gövde kabuğu levhalar halinde çatlak olur. Bu meyve
türü kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgeler de, özellikle
Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriciliğine rastlanmıştır. Trabzon
hurma ağacı ebenales takımının ebenaceae familyasına, diospyros cinsine aittir.
Trabzon hurması ağacının kök yapıları kullanılan anaç türüne göre farklı olur.
Kazık köklüdür, az miktarda saçak kökleri bulunur.
Trabzon hurması ağacının gövdesi gri renkte olur. Hurma
ağaclarının çeşidine kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapında oluşur.
Ağacın boyu ise ortalama 5-6 metre olmakla beraber 12 metre ye kadar
ulaşabiliyor.
Cennet hurması ağaçları dik, yarı dik, yada yayvan olarak gelişir. Cennet hurma ağacının çeşitlerine göre dalları orta kuvvette ya da kuvvetli olur.
Bazı çeşitler ( fuyu) sık sık dallanmakta, bazı çeşitler (Hachiya) ise seyrek dallanırlar.
Yaprakların üst tarafı düzdür. Alt tarafı ise tüylüdür. Cennet hurmasının yaprakları İlkbaharda yeni çıkan yapraklar parlak ve açık yeşil renkte olurlar. Daha sonra yapraklar parlak koyu yeşil renk alır. Sonbaharda ise yapraklar soluk yeşil-sarı ya da turuncu-kırmızı renklere dönüşebiliyor.
TRABZON HURMALI TARİFLER;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...