11 Mart 2016 Cuma

TRABZON HURMASI MARMELATI

cennet hurması
Trabzon hurması kış meyvesi olup, ne yazık ki seveninin az olduğu bir meyvedir.
Cennet hurması-Cennet elması adı ile de bilinir.
Ham halinde yendiğinde ne yazık ki ağızda hiç hoş bir tat bırakmaz, olgunlaştığı zaman kabuğunu üstten açıp, kaşıkla muhallebi yer gibi yiyebilirsiniz.
Ben bu şekilde yediğim zaman mutlaka meyvenin içine tarçın serpiyorum, daha kolay yeniyor.
Trabzon hurması ile daha önce bir kaç tarif vermiştim (linklerini aşağıya ekledim) bu yıl neden marmelat da yapmayayım dedim.
Olgunlaşmış hurmalardan marmelat yaptım.
Bu hem Trabzon hurması tariflerime, hemde reçel-marmelat kategorime yaradı :)
Tadını merak edenlere hemen belirteyim;
Çok hafif ama tatlı bir burukluk kalıyor ama kaymakla yerseniz o burukluğu hissetmiyorsunuz.
Ben tadına biraz daha lezzet versin diye limon kabukları ve çubuk tarçın ekledim.
İkisinin de marmelata çok yakıştığını söyleyebilirim.



Cennet hurması marmelatı

Diospyros Kaki
Trabzon hurması ile başka ne yapabiliriz? derseniz, bakınız;

Trabzon Hurmalı Top Kek

Trabzon Hurmalı Muhallebi

Trabzon Hurmalı Milkshake

"Afiyetle Kalın" 

cennet hurması marmelatı
TRABZON HURMASI MARMELATI;
Malzemeler;
2 su bardağı doğranmış trabzon hurması,
4 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı su,
1 paket vanilya,
1 limonun rendelenmiş kabukları,
1 adet çubuk tarçın,
4-5 damla limonun suyu.

 
TRABZON HURMASI MARMELATI TARİFİ; 
Trabzon hurmasının kabuğunu soyun, küçük küçük doğrayın.

İçine toz şekeri, 1 su bardağı suyu, 1 limonun rendelenmiş kabuklarını, 1 adet çubuk tarçını ve vanilyayı ilave edin.
Orta hararetteki ocakta arada karıştırarak kıvamı gelinceye kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
İçinde ki çubuk tarçını çıkarın.
Çubuk blender veya mutfak robotu ile marmelat pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız marmelatı temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, sıcakken kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Bu şekilde kavanozun ağzı vakumlanacak siz kullanmak isteyene kadar sağlam bir şekilde kalacaktır.
Kavanoz soğuyuncaya kadar kavanozu baş aşağı tutun.
Soğuduktan sonra serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. 

nasıl yapılır?
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Hurmayı çok severim seker ilave etmeden ya da herhangi bir uygulama yapmadan da seve seve tuketiyorum. Hatta biraz fazla olgun ise Çatalla ezip marmelat gibi kullanılabilir.
    Harika...
    Sevgiler
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bu meyveyi ben de genelde kaşıkla yiyorum. Henüz farklı şekillerde tatma fırsatım olmadı.
    Marmelat yapmak da çok güzel fikirmiş. Tarçın ve limon kabuğu ile daha aromalı olmuştur. Merak etmedim değil. Ah bir de kaymakla^^
    Ellerinize sağlık. İyi haftalar dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...