Baştan belirteyim bu çorbanın Dukan diyeti ile bir ilgisi yok.
Dukan diyetlerinde, "atak evresi","seyir evresi","güçlendirme evresi","koruma evresi" adında 4 aşama varmış.
Kullanacağınız ürünlerin miktarları bu evrelere göre değişiyormuş.
Ben çorbayı kendi bildiğim şekilde hazırladım, belki diyet tarifine aykırı bir durumu yoktur, onu bilemiyorum.
Bir ara bu diyeti çok duyuyordum çok popülerdi, hatta sırf Dukan diyetleri için tarifler veren siteler ve bloglar vardı.
Sanırım bu diyeti uygulamak için disiplinli ve planlı olmak gerekiyor, kaçamaklara yer yok😕
Bu tarifin nereden çıktığından bahsedecek olursam;
Eşim sağlıklı ürünleri çok sevdiği için marketten "yulaf kepeği karışımı" almış.
Paketin üzerinde galeta, pancake gibi tarifleri vardı ama ben ilk olarak çorba yapmak istedim.
Bu karışımın çorbada nasıl bir tat vereceğini bilmediğim için ilk kez yaptığım zaman çok az yaptım.
Tadı o kadar hoşumuza gitti ki, yaptığım az miktarta ki çorbanın tadı damağımızda kaldı.
Sonraki günlerde tekrar ama bu sefer daha çok miktarda çorba yaptım.
Bu sefer çorbanın yapılış aşamalarını ve resimlerini de çektim.
Kullandığım ölçüleri tarifi verebilmek için not ettim.
Çorba yulaf kepeğinin etkisi ile tok tutuyor.
Yulaf kepeği, diyet yapsın yada yapmasın herkesin sofrasında bulundurması gereken malzemelerden birisi.
Piyasada, marketlerde pek çok markanın yulaf kepeği ürünü mevcut, sağlıklı ürünlerin-diyet ürünlerinin satıldığı reyonlarda bulabilirsiniz.
Yulaf Kepeği;
Demir, magnezyum, manganez, çinko, E vitamini, tiamin,
niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminlerini içermektedir. Aynı
zamanda selenyum kaynağıdır.
Selenyum vücut için önemli, astım ve kalp hastalıklarına
karşı koruyucudur.
Faydaları;
Kolesterol:
En önemli özelliklerinden biri kolesterolü düzenlemesidir. Kalp
krizi riskini azaltır. Protein alımının kolesterol seviyesini arttırması
endişesine karşın yulaf kepeği atlanmaması gereken bir besin kaynağıdır.
Kilo Kontrolü:
Önemli bir beslenme desteğidir, yüksek lif oranı sayesinde
mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler, uzun süreli tokluk hissi yaratarak
kilonuzu da kontrol eder.
Mide Bağırsak Çalışması:
Bağırsak ve sindirim sistemine yardımcı olur. Kabızlığı
önler. Düzenli yulaf kepeği tüketimi sayesinde sindirim sisteminde belirgin
iyileşme sağlar.
Tokluk Hissi:
Yulaf kepeğinin tükürük ve mide suyu ile birlikte şişmesi
sonrasında 1 yemek kaşığı yulaf kepeği hacminin 25 katı kadar sıvı emerek 375
gramlık bir top haline gelir. Bu sayede uzun süre tokluk hissettirir.
Diyabet:
Diyabet içinse yulaf kepeğinin karbonhidratların sindirimini
yavaşlatarak yemekten sonra kan şekeri seviyesini düşük tutar.
*Bilgiler "selva.com.tr" adresinden alınmıştır."Afiyetle Kalın"
YULAF KEPEĞİ ÇORBASI;
Malzemeler;
5 yemek kaşığı (tepeleme) yulaf kepeği,
3 su bardağı süt,
2 su bardağı su,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı kuru kekik,
Tuz.
Üzerine ayrıca;
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
1 çay kaşığı pul biber.
YULAF KEPEĞİ ÇORBASI TARİFİ;
Sütü, suyu, yulaf kepeğini çorba tencereresine alın.
İçine tereyağını, baharatları, damak tadınıza uygun tuzunu ilave edin.
Orta haretteki ocakta çorbanızı pişirmeye başlayın.
Sütlü bir çorba olduğu için taşma ihtimali olan bir çorba, gözünüzü üzerinden ayırmayın!
Çorba kaynamaya başladıktan sonra karıştırarak 10 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
Çorba piştikten, ocağı kapattıktan sonra 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağını çorbanın üzerine dökün.
Çorbanızı servis yaparken üzerine ayrıca pul biber serpebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...