Olgunlaşmamış ham hali ile yediğiniz zaman buruk tadı yüzünden "bir daha yemem" diye düşündüğünüz meyveyi, olgunlaşıp tatlandığı zaman "bu benim yediğim buruk tatlı meyve olamaz" diye tanıyamazsınız bile.
Nitekim benim için aynen böyle oldu, pek tanımadığım bu meyveyi yıllar önce ham hali ile tatmıştım, tadı çok buruktu, "bir daha yemem" diyerek uzun zaman Trabzon hurması yemedim.
Geçen ay kızkardeşim kayınpederinin bahçesinde ki hurmalardan gönderdi, konuşmamız sırasında "üzerinde ki dal parçasının koparılmadan kalması gerektiğini ve iyice olgunlaşıp, tatlanınca yemem gerektiğini" söyledi.
Bende hurmaları meyve sepetine yerleştirip, üzerinde ki sapları ile birlikte olgunlaşmasını bekledim.
Olgunlaşan meyvelerin tadı beni gerçekten çok şaşırttı, ham halinde ki burukluktan eser yoktu, çok güzeldi.
Trabzon hurması tariflerim 👉BURADA
*Bugünkü top kekin tarifini Cahide Sultan 'dan aldım.
"Afiyetle Kalın"
TRABZON HURMASI-CENNET HURMASI
Trabzon hurmasının
(Diospyros Kaki) 100
gramında 14-20 gram arasında vitamin bulunmaktadır.
Yine 100 gramda 0.7 gram
protein ve 0.4 gram yağ da içermektedir.
100 gramda 20-25 miligram arasında C
vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri de
bulunmaktadır.
Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olduğu, özellikle
potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiği yapılan
araştırmalarda ortaya konulmuştur.
Trabzon hurması birçok hastalığa da faydalıdır.
Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim
sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği,
sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle
kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin
eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.
A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir.
Kalp-damar
sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini
kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Aynı
zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada
önemli bir yer tutmaktadır.
Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine,
kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.
Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi
kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte,
bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.
Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp
sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi
güzelleştirmektedir.
Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik
işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir.
Trabzon Hurması ayrıca Kocayemiş, Kara hurma, Cennet hurması, Akdeniz Hurması adlarıyla bilinir.
Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.
Trabzon Hurması ayrıca Kocayemiş, Kara hurma, Cennet hurması, Akdeniz Hurması adlarıyla bilinir.
Bol miktarda, Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunur.
*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere
sahiptir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının
tedavisinde kullanılabilir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
TRABZON HURMALI TOP KEK;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı Trabzon hurması püresi, (hurmanın büyüklüğüne göre 2 ya da 3 adetten çıkıyor)
2 su bardağı un, (bardaklar silme dolu olacak)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 portakalın veya limonun kabuklarının rendesi,
Üzeri için;
Ceviz içi,
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
Tarçın.
TRABZON HURMALI TOP KEK TARİFİ;
Yumurtaları toz şeker ile birlikte çırpın.
Portakal kabuğu rendesini, yağı ekleyip karıştırın.
Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
Not;
Trabzon hurması yaş bir meyve olduğu için daha çok un çekiyor, hamurun kıvamı yoğun olmalı gerekirse un miktarını arttırın.
Kaşıkla içinde ki olgunlaşmış meyveyi kaseye aktarın.
Hurmanız tam olgunlaşmışsa çatalla bile ezip, püre yapabilirsiniz.
Püre yapmakta zorlanıyorsanız mutfak robotunda çekip püre haline getirebilirsiniz.
Hazırladığınız püreyi kek hamurunun içine ekleyip karıştırın.
Kek kapsullerini sağlam durması için ya karamel kapları gibi kaplara yada muffin tepsisine yerleştirin.
Kapsullerin yarısına kadar kek hamuru yerleştirin.
Üzerine çeviz içi serpiştirin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Krem şantiyi soğuk süt ile çırpın, sıkma torbasına doldurup, soğuyan top keklerin üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
Krem şantinin üzerine tarçın serpin.
"Afiyet Olsun"
Canim yeni yilin kutlu olsun hizur saglikla gecsin .
YanıtlaSilTarifde cok güzel degisik tam zamani ellerine saglik.
ablacım ellerine sağlık.. kızım cennet hurmasını öyle çok seviyor ki kekini de yapıyorum ara ara :) afiyet şifa olsun..
YanıtlaSilsevgiler..
Ellerinize saglik. Cok lezzetli gorunuyorlar. Blogunuzu yakindan takip eden biri olarak tariflerinizi de elimden geldigince yapmaya calisiyorum... Renkliimutfak
YanıtlaSilSaplı çok estetik duruyor tadı ve renk harika. Ellerine sağlık. Mutlu yıllar..
YanıtlaSilEllerine sağlık çok değişik lezzetli bir kek sevgiler...
YanıtlaSil