Pazı yaz aylarında da bulunsa da aslen kış sebzesidir.
Sağlam saplarına inat, narin yaprakları vardır.
Dolma sarılan bütün yapraklar haşlanırken, pazının kaynar suya girip çıkması bile yumuşaması için yeterli olur.
*Pazı bahçesinin resimlerini geçen yaz köyde çektim.
PAZI;
Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir.
Pazının Faydaları:
Diğer yeşil yapraklı birçok sebze gibi pazı da, kemiklerin
ve dişlerin güçlenmesini sağlayan mükemmel bir kalsiyum deposudur.
Ispanak gibi demir bakımından zengindir, bu şekilde dolaşım
sistemini güçlendirir ve kansızlığı önler.
İştah açıcıdır.
Vücuda kuvvet verir. Hazmı kolaylaştırır.
İdrar söktürür, kabızlığı giderir ve idrar yollarında yanma
şikâyetlerini azaltır.
Öksürüğe karşı faydalıdır.
Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı
riskini azaltır.
Kanser önleyici sebzeler arasındadır, özellikle kolon
kanserine karşı koruma sağlar.
Lif ve sirinjik asit barındırmasıyla kan şekerini
düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet riski taşıyan ve diyabetliler için önerilen
bir yiyecektir.
Göz sağlığı için gerekli olan lutein ve antioksidan
bakımından zengindir. Böylece gözleri korur.
Beyin fonksiyonlarının ve sinir sisteminin güçlenmesini
sağlar.
Pazı Nasıl Kullanılır?
Pazının kökleri, sapları ve yaprakları pazı yemeği, dolması
ve salatası yapılarak kullanılır.
Ayrıca, tedavi amacıyla haşlaması yapılıp
deri hastalıkları, yanık, şişlik üzerine konursa faydası
görülür.
Balla karıştırılarak saç çıkmayan deriye sürülürse faydalı olur.
PAZILI TARİFLER;
"Afiyetle Kalın"
Çok güzel bir dosya olmuş,ellerinize sağlık. yalancı suşiye bayıldım, birde yoğurtlu pazılı bulgur köftesi harika görünüyor.
YanıtlaSilYasemin.
Hepsi birbirinden lezzetli arkadaşım ellerine sağlık hele o makarnaya bayıldım sevgiler...
YanıtlaSilsunumlar mükemmel olmuş eminim ki lezzetleride öyledir.emeğinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSilyeni öğrenenler için bu kadar açıklayıcı tarifler harika ellerinize sağlık hele bulgur köftesini mutlaka denemeliyim hayırl günler.
YanıtlaSilGüzel sözleriniz için teşekkür ederim.
SilYemek yapmaya yeni başlayanları da düşünerek tarifleri ayrıntılı vermeye çalışıyorum.