28 Nisan 2021 Çarşamba

HODANLI BÖREK

Muhterem'le Afiyetle

Neredeyse her bahar aynı şeyi söylüyorum "bir yemek blogcusu için en hareketli mevsim bahardır"
Bahar mevsiminde çok uzun ömürlü olmayan, bir görünüp bir kaybolan meyveler, sebzeler, yenilebilir otlar var.
Bunlarla tarifler hazırlamak ve yayınlamak epey bir vakit alıyor.
Bu sene Ramazan da bahar aylarına gelince koşuşturma iki katına çıktı.
Geçen yıl Koronavirüs Mart ayında hayatımıza girince pazara gidemediğim için, hiç bahar tarifi hazırlayamamıştım.
Bu yıl geçen yılın açığını kapatmak istercesine pazara gittikçe önüme çeşit çeşit yenilebilir otlar çıktı.
Bahar sebzelerinden Sultani Bezelye ve Enginar da yine pazardan alabildiğim sebzelerdi.
Aldığım otlarla çeşitli tarifler hazırladım, ayrıca Sultani Bezelye ve Enginarla da tarif hazırladım. 
Şimdi yarın başlayıp 17 Mayıs'a kadar sürecek olan sokağa çıkma kısıtlamasında pazarlar kurulamayacak.
En çok pazaraların kurulamamasına üzülüyorum.
Pazardan aldığımız ürün çeşidini ve tazeliğini ne yazık ki marketlerden bulamıyoruz.

24 Nisan 2021 Cumartesi

MUFFİN KALIBINDA, BASMA KADAYIF TATLISI

Muhterem'le Afiyetle

Ramazan ayında oruçlu olmanın verdiği hislerle tatlıya daha düşkün oluyoruz.
Sizi bilmem ama bizde genelde öyle oluyor.
Ramazan başladığından beri neredeyse tatlısız akşam geçirmedik.
Bu tatlılar bazen sağlıklı fit tarifler, bazen sütlü tatlılar, bazen de böyle şerbetli tatlılar oluyor.
Yaptığım miktarları az tutunca daha çabuk bittiği için farklı farklı tarifler yapmış oldum.
Tabii ki bu fırsatı değerlendirdim, buradan tariflerini vermek için yaptığım tatlıların resimlerini çektim.
Bu tarifleri kolay anlaşılır olması için bol resimli olarak hazırladım.
İlk tatlımız kadayıf ile hazırlanan muffin kalıbında pişirilen porsiyonluk bir tatlı.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor👇

21 Nisan 2021 Çarşamba

TAZE ZERDEÇALLI MANTAR SOTE

Muhterem'le Afiyetle

Bugün size isterseniz ana yemek olarak yapabileceğiniz, isterseniz garnitür, isterseniz et-tavuk-köfte yanına eşlikçi olarak kullanabileceğiniz bir tarifim var.
Eminim bu tarifi herkes yapıyordur.
Bu tarifin farkı ise içinde taze zerdeçal olması.
Zerdeçal son yıllarda sık sık karşımıza çıkan bir baharat.
Özellikle geçen yıl hayatımıza giren Koronavirüs sebebi ile bağışıklık sistemini destekleyecek ürünlere daha çok yer vermeye başlayınca adı daha çok anılır oldu.
Ben zerdeçalı en çok Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hocanın önerilerinde duyuyorum.
Taze bulursam tazesini, bulamazsam toz zerdeçalı kullanmaya devam ediyorum.

16 Nisan 2021 Cuma

SULU KÖFTELİ KEREVİZ YEMEĞİ

Muhterem'le Afiyetle

Ramazan ayına girdik de üzerinden 4 gün geçti bile, bir bakmışız bayram gelmiş.
Yazısı yazılacak çok sayıda tarifim var ama bu ara hiç fırsat bulamıyorum.
Pazarlar çeşit çeşit bahar sebzesi ve otları ile doldu.
Bugünlerde bol bol bahar sebzesi ve taze otlar alıp tarifler hazırlıyorum.
İnşaAllah mevsimi bitmeden hepsini yayınlamayı başarırım.
Ramazan ayında tatlılar, sulu yemekler, ev halkının severek yiyebileceği yemekler daha çok talep ediliyor.
Bugünkü tarifim, çocukluğumdan beri en çok sevdiğim köfte çeşidi olan sulu köfte ile hazırlanıyor.
Sulu köfteyi sevmeyen yoktur diye düşünüyorum.
Sulu köfte genellikle patates ile birlikte veya tek başına pişirilir.
Bu tarifte patates yerine kereviz kullandım, kereviz ile aranız yoksa onun yerine patates kullanabilirsiniz. 
Bu yemekte köftenin içinde yer alan pirinç güzel bir tat veriyor, köftenin çevresini kaplayan un ise yemeğe çok güzel bir kıvam veriyor.

13 Nisan 2021 Salı

HAYIRLI RAMAZANLAR

Muhterem'le Afiyetle

Çok şükür bir Ramazan ayına daha ulaştık.
Dün akşam evlerde kılınan ilk Teravih Namazı, gece kalkılan Sahur, bu akşam yapacağımız ilk İftar ile birlikte bu yılın Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel ve hayırlı bir şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.
Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)

İstanbul'da Ramazan'ın ilk günü (13 Nisan 2021) imsak ve iftar vakitleri;
İmsak: 04.50
İftar: 19.49

Geçtiğimiz yıllarda Ramazan-ı Şerif kutlaması için yazı yazacağım zaman Koronavirüs gibi bir imtihanın içinde olmadığımız için daha heyecanlı ve sevinçli olarak Ramazan yazısı hazırlıyordum.
Virüs yüzünden geçen yıldan beri büyük bir imtihanın içindeyiz.
Rabbim hepimizi kazananlardan eylesin İnşaAllah!

Rabbim bu Koronavirüs'e karşı hepimizin yâr ve yardımcısı olsun.
Ramazan ayı hürmetine bizi bu musibetten kurtarsın İnşaAllah! (Amin)


7 Nisan 2021 Çarşamba

PATATES PÜRESİNDE, MOR HAVUÇ TARATOR

Muhterem'le Afiyetle

Patates hepimizin çok sevdiği bir kök sebze.
Yemeği, kızartması, salatası, püresi hemen hemen her evde yapılır.
Son yıllarda günlerde yapılan salata çeşitlerinde ise klasik salatası yerine binbir şekilde hazırlanır oldu.
Bunların arasında püre olarak hazırlanıp, üzerine farklı bir sebze yerleştirilerek yapılan salatalar var.
Bu tarz püreli salataları 👉BU tarifteki gibi isterseniz tart kalıbında hazırlayabilirsiniz.
Veya 👉BU tarifteki gibi minik muffin kaplarında sunum yapabilirsiniz.

3 Nisan 2021 Cumartesi

AKŞAM YEMEĞİ-23

Muhterem'le Afiyetle

Bugün, geçen yaz köydeki evimizde hazırladığım masalardan birini daha yayınlayacağım.
Geçen yıl hayatımızı alt üst eden Koronavirüs sebebi ile artık misafir masaları hazırlayamıyoruz.
Bende köyde olduğum günlerde bu masaları akşam yemeği veya kahvaltı önerisi olabilir diye hazırlamıştım.
Şimdiye kadar 5 akşam yemeği, 3 kahvaltı masası, 1 çay masası resimlerini paylaştım.
Paylaştığım resimleri "Köydeki Evimiz" etiketinde görebilirsiniz.
Bundan sonra 1 akşam yemeği masası resimlerim daha var.
Fırsat olursa Ramazan ayı gelmeden önce onun resimlerini de yayınlarım.
Allah kısmet ederse yazın yine farklı menülerle yeni masalar hazırlayıp, buradan resimlerini paylaşmak istiyorum.