Geçen hafta sağolsunlar halalarım ve kuzenlerim beni ziyarete geldiler.
Annem ve yengeminde bize katılması ile güzel bir gün geçirdik.
Mönüyü hazırlarken listeye bugünlerde tezgahları süsleyen çilek ve dolmalık biberi en başta ekledim.
Bahar aylarında misafirlerime çilekli bir şeyler hazırlamayı seviyorum.
Birde zeytinyağlı biber dolmasını bahar ve yaz aylarında çoğunlukla mönüye dahil ediyorum.
Servisi ve yenmesi kolay olsun diye, dolmalık biberlerin en küçüklerini seçiyorum.
ÇAY DAVETİ İÇİN HAZIRLADIĞIM MÖNÜ;
Garnitürlü Patates Salatası
Ispanaklı Börek
Zeytinyağlı Biber Dolması
Mayalı Gül Poğaça
Çilekli Tavuk Göğsü
"Afiyetle Kalın"
28 Nisan 2011 Perşembe
25 Nisan 2011 Pazartesi
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
Yer elması yamru yumru görüntüsü ile pek dikkat çekmez.
Sadece görüntüsü yüzünden bile tercih edilmeyebilir.
Açıkçası yer elmasına karşı benimde ön yargılarım vardı.
Fakat kızkardeşim özellikle zeytinyağlısının çok güzel olduğunu anlattıkça "artık bu sebzeyi denemenin vaktidir" deyip, zeytinyağlı olarak pişirdim.
Yer elmalarını seçerken (soyarken beni çok uğraştırsa da) küçük boylarını tercih ettim.
Elma dilimi şeklinde doğradım.
Bu yıl kış sebzelerinde (özellikle kerevizde) kullandığım portakal suyunu yer elmasında da kullandım.
Malzemelerde ki havuç ve portakal suyu yüzünden kesme şeker kullanmadım.
2 kaşık pirinç ekledim, zeytinyağını da sızma kullanınca (bana göre) nefis bir tat ortaya çıktı.
Yer elmasına artık hakkını veriyorum ve bundan sonra daha çok pişiriyorum : )
"Afiyetle Kalın"
Sadece görüntüsü yüzünden bile tercih edilmeyebilir.
Açıkçası yer elmasına karşı benimde ön yargılarım vardı.
Fakat kızkardeşim özellikle zeytinyağlısının çok güzel olduğunu anlattıkça "artık bu sebzeyi denemenin vaktidir" deyip, zeytinyağlı olarak pişirdim.
Yer elmalarını seçerken (soyarken beni çok uğraştırsa da) küçük boylarını tercih ettim.
Elma dilimi şeklinde doğradım.
Bu yıl kış sebzelerinde (özellikle kerevizde) kullandığım portakal suyunu yer elmasında da kullandım.
Malzemelerde ki havuç ve portakal suyu yüzünden kesme şeker kullanmadım.
2 kaşık pirinç ekledim, zeytinyağını da sızma kullanınca (bana göre) nefis bir tat ortaya çıktı.
Yer elmasına artık hakkını veriyorum ve bundan sonra daha çok pişiriyorum : )
"Afiyetle Kalın"
22 Nisan 2011 Cuma
BAKLA PANE
Baharın müjdecisi bakla diyoruz ama bu sene soğuk ve yağışlı havalar yüzünden baharın geldiğini tam olarak anlayamadık.
Hakkımızda hayırlısı olsun.
Bu tarifi yemek dergisinde gördüm ve fikir değişik geldiği için hemen denedim.
Pane için her zaman kullandığım maden sulu sosu hazırladım.
"Afiyetle Kalın"
Hakkımızda hayırlısı olsun.
Bu tarifi yemek dergisinde gördüm ve fikir değişik geldiği için hemen denedim.
Pane için her zaman kullandığım maden sulu sosu hazırladım.
"Afiyetle Kalın"
21 Nisan 2011 Perşembe
ÇAY DAVETİ-11
Görmüş olduğunuz bu çay mönüsünü geçen yıl bahar aylarında, çilek ve dolmalık biberin yeni çıktığı günlerde hazırlamıştım.
Masa etrafında toplanamayacağımız kadar kalabalık bir misafir gurubuydu.
Bu yüzden tabakta servis yapmıştım.
Resim arşivimde kalmış, sonradan da tekrar çilek mevsimi gelsin diye yayınlamayı erteledim.
Salı günü gelen misafirlerime de bugünlerde tezgahları süsleyen çileklerle bu mönüde ki tatlıdan ve dolmalık biberlerle zeytinyağlı biber dolması hazırladım.
O günün menüsünü buradan görebilirsiniz.
ÇAY DAVETİM İÇİN HAZIRLADIĞIM MÖNÜ;
Kıymalı Tepsi Böreği
Mayalı Kesme Poğaça
Gülizar
Zeytinyağlı Biber Dolması
Hindistan Cevizli Top Kek
Çilekli Tavuk Göğsü
"Afiyetle Kalın"
18 Nisan 2011 Pazartesi
AYVALI PORTAKALLI KEREVİZ
Kış aylarının benim için vazgeçilmez sebzesi kerevizin ortalıktan kalkmasına az kaldı.
Kerevizi soğuk veya sıcak olarak hazırlayabilirsiniz ama en çok soğuk olduğu tariflerde güzel oluyor.
Zeytinyağlısı, salatası, özellikle portakal ile pişirilmiş hali çok güzel oluyor.
Ayva ile pişirilen tarifleri daha önce görmüştüm ama denemek bu seneye kısmet oldu.
Sızma zeytinyağı ve portakal ile pişen kereviz zaten nefis oluyor.
Buna birde baskın tadı ve kokusu ile ayva eşlik edince varın gerisini siz düşünün : )
"Afiyetle Kalın"
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;
Sütlü Kereviz Çorbası
Kereviz Pane
Kereviz Mücveri
Portakallı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz
Kıymalı Kereviz Yemeği
Kereviz Salatası
Kerevizli Hamsi Buğulama
Portakalda Kereviz Salatası
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
AYVALI PORTAKALLI KEREVİZ;
Malzemeler;
3 adet kereviz,
3 adet ayva,
3 adet portakalın suyu,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
Kerevizin yeşil yaprakları,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
TARİFİ;
Kerevizleri va ayvaları soyup küp küp doğrayın.
Kararmaması için limonlu suda bekletin.
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradığınız soğanları ilave edip, kavurun.
Kerevizleri, ayvaları, portakal suyunu, küp küp doğradığınız havucu ve tuzu ekleyin.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişmesine yakın yada piştikten sonra ince ince doğradığınız kereviz yapraklarını ilave edin.
Soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Büyükada Aya Yorgi Manastırı ile ilgili resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Büyükada Aya Yorgi Manastırı
Kerevizi soğuk veya sıcak olarak hazırlayabilirsiniz ama en çok soğuk olduğu tariflerde güzel oluyor.
Zeytinyağlısı, salatası, özellikle portakal ile pişirilmiş hali çok güzel oluyor.
Ayva ile pişirilen tarifleri daha önce görmüştüm ama denemek bu seneye kısmet oldu.
Sızma zeytinyağı ve portakal ile pişen kereviz zaten nefis oluyor.
Buna birde baskın tadı ve kokusu ile ayva eşlik edince varın gerisini siz düşünün : )
"Afiyetle Kalın"
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;
Sütlü Kereviz Çorbası
Kereviz Pane
Kereviz Mücveri
Portakallı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz
Kıymalı Kereviz Yemeği
Kereviz Salatası
Kerevizli Hamsi Buğulama
Portakalda Kereviz Salatası
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
AYVALI PORTAKALLI KEREVİZ;
Malzemeler;
3 adet kereviz,
3 adet ayva,
3 adet portakalın suyu,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
Kerevizin yeşil yaprakları,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
TARİFİ;
Kerevizleri va ayvaları soyup küp küp doğrayın.
Kararmaması için limonlu suda bekletin.
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradığınız soğanları ilave edip, kavurun.
Kerevizleri, ayvaları, portakal suyunu, küp küp doğradığınız havucu ve tuzu ekleyin.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişmesine yakın yada piştikten sonra ince ince doğradığınız kereviz yapraklarını ilave edin.
Soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Büyükada Aya Yorgi Manastırı ile ilgili resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Büyükada Aya Yorgi Manastırı
16 Nisan 2011 Cumartesi
KAHVALTI MASASI-15
Bir kaç hafta önce Pazar kahvaltısına misafirlerimiz vardı.
Toplamda 11 kişiydik.
Resimde gördüklerinizden oluşan bir mönü hazırladım.
Masayı kurdum ama masayı hazırladıktan sonra resmini çekmeye fırsat bulamadan misafirlerimiz geldi.
Hiç sevmediğim çekingenliğim sebebi ile misafirlerin yanında resim çekemedim.
Kahvaltıdan kalanlarla aynı masayı ikindi vakti tekrar kurdum ve kızımla beraber ikindi çayı içtik.
Bende masanın resimlerini o zaman çektim.
Mönü oluşturmak amacı ile o gün yaptıklarım kayıt altına alınmış oldu : )
Kahvaltı Mönüsünde bulunanlar;
Ispanaklı Börek
Tavuk Sote
Garnitürlü Patates Salatası
Roka Salatası
Klasik kahvaltılıklar.
"Afiyetle Kalın"
Toplamda 11 kişiydik.
Resimde gördüklerinizden oluşan bir mönü hazırladım.
Masayı kurdum ama masayı hazırladıktan sonra resmini çekmeye fırsat bulamadan misafirlerimiz geldi.
Hiç sevmediğim çekingenliğim sebebi ile misafirlerin yanında resim çekemedim.
Kahvaltıdan kalanlarla aynı masayı ikindi vakti tekrar kurdum ve kızımla beraber ikindi çayı içtik.
Bende masanın resimlerini o zaman çektim.
Mönü oluşturmak amacı ile o gün yaptıklarım kayıt altına alınmış oldu : )
Kahvaltı Mönüsünde bulunanlar;
Ispanaklı Börek
Tavuk Sote
Garnitürlü Patates Salatası
Roka Salatası
Klasik kahvaltılıklar.
"Afiyetle Kalın"
14 Nisan 2011 Perşembe
PANCAR ÇORBASI
Pancarı kış aylarında bol bol kullandım.
Özellikle pratik turşusunu ve salatalarını çok seviyoruz.
Bu yıl birde çorbasını yapmaya başladım.
Bazı pancar çorbalarında pirinç ve kırmızı mercimek gibi bakliyat kullanılıyor.
Ben bakliyat değil sadece patates-havuç-soğan gibi kök sebzeler kullandım.
Birde küçük boy olanları kullanıp, önceden haşlama yapmadım.
Büyük boy pancarların pişmesi çok uzun sürebiliyor.
Pancar içine ne eklerseniz ekleyin topraksı kokusunu kaybetmiyor.
Daha önce yayınladığım pancarlı tarifler;
Pancar Turşusu
Pancar Salatası
Yumurtalı Pancar Sapı
Pancar Soslu Semizotu
Pancarlı Yumurta Dolması
Endivyen Salatası
"Afiyetle Kalın"
PANCAR ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet küçük boy pancar,
1 adet havuç,
1 adet orta boy patates,
1 adet kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Soğanı doğrayıp, yağda hafif pişirin.
Pancarların kabuğunu soyun.
Küçük küçük doğrayıp, tencereye ekleyin.
Üzerine 3-4 su bardağı su ilave edin.
Pancarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pancarlar yumuşamaya başlayınca, kabuğunu soyup doğradığınız havuç ve patatesi ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Suyu eksildiyse üzerine 2 bardak su ilave edebilirsiniz.
Sebzeler iyice yumuşayınca ocağı kapatın.
Blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
İsterseniz kaşar rendesi yada kızarmış ekmek (kroton) ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Özellikle pratik turşusunu ve salatalarını çok seviyoruz.
Bu yıl birde çorbasını yapmaya başladım.
Bazı pancar çorbalarında pirinç ve kırmızı mercimek gibi bakliyat kullanılıyor.
Ben bakliyat değil sadece patates-havuç-soğan gibi kök sebzeler kullandım.
Birde küçük boy olanları kullanıp, önceden haşlama yapmadım.
Büyük boy pancarların pişmesi çok uzun sürebiliyor.
Pancar içine ne eklerseniz ekleyin topraksı kokusunu kaybetmiyor.
Daha önce yayınladığım pancarlı tarifler;
Pancar Turşusu
Pancar Salatası
Yumurtalı Pancar Sapı
Pancar Soslu Semizotu
Pancarlı Yumurta Dolması
Endivyen Salatası
"Afiyetle Kalın"
PANCAR ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet küçük boy pancar,
1 adet havuç,
1 adet orta boy patates,
1 adet kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Soğanı doğrayıp, yağda hafif pişirin.
Pancarların kabuğunu soyun.
Küçük küçük doğrayıp, tencereye ekleyin.
Üzerine 3-4 su bardağı su ilave edin.
Pancarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pancarlar yumuşamaya başlayınca, kabuğunu soyup doğradığınız havuç ve patatesi ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Suyu eksildiyse üzerine 2 bardak su ilave edebilirsiniz.
Sebzeler iyice yumuşayınca ocağı kapatın.
Blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
İsterseniz kaşar rendesi yada kızarmış ekmek (kroton) ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
11 Nisan 2011 Pazartesi
MAYALI GÜL POĞAÇA
Mayalı poğaça ve hamur işlerini yumuşacık oldukları için seviyorum.
Ama mayanın bazen kabına sığmaz şekilde büyüyüp, verdiğim şekli bozmasından hiç hoşlanmıyorum.
Mayalı bir hamura yuvarlak şekil verdiğinizde büyümesi sorun olmaz.
Fakat bunun gibi şekilli poğaçalar çok fazla büyünce şekli tamamen bozulabiliyor.
Ben bu poğaçayı ilk yaptığım zaman büyük peziler hazırlamış ve kenarlarını fazla bastırmamıştım.
Tabii mayalanıp, piştiği zaman yaprakları kabak çiçeği gibi açılmıştı : )
Bu yüzden hamur pezilerini küçük tutuyorum ve kenar yapraklarını birbirine sımsıkı bastırıyorum.
"Afiyetle Kalın"
MAYALI GÜL POĞAÇA;
Malzemeler:1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya 20 gram yaş maya,
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.
TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezileri ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp, büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.
Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini yuvarlak olarak açın.
Resimde ki gibi ortasından ayırmadan, kenarından 4 yerinden kesin.
Tam ortasına maydanozlu peynir yerleştirin.
Hamurun kestiğiniz iki karşı köşesini peyniri çevreleyecek şekilde birleştirin.
Diğer iki tarafınıda karşılıklı birleştirin, hatta iki ucunu pişerken açılmaması için sımsıkı bastırarak birleştirin.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız poğaçayı yerleştirin.
Bu şekilde bütün hamur pezilerini hazırlayın.
Poğaçaları tepsinin içinde yarım saat mayalandırın ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Havalar hâlâ soğuk olsada lale mevsimi geldi.
İstanbul'un laleleri ve çiçekleri ile meşhur yerlerinden birisi olan Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı'ndan çektiğim bol bol resim ve hazırladığım müzikli video sizi bekliyor.
Bu arada parkın ismi geçen yıl "Uluslararası Barış Parkı" olmuş.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı
Ama mayanın bazen kabına sığmaz şekilde büyüyüp, verdiğim şekli bozmasından hiç hoşlanmıyorum.
Mayalı bir hamura yuvarlak şekil verdiğinizde büyümesi sorun olmaz.
Fakat bunun gibi şekilli poğaçalar çok fazla büyünce şekli tamamen bozulabiliyor.
Ben bu poğaçayı ilk yaptığım zaman büyük peziler hazırlamış ve kenarlarını fazla bastırmamıştım.
Tabii mayalanıp, piştiği zaman yaprakları kabak çiçeği gibi açılmıştı : )
Bu yüzden hamur pezilerini küçük tutuyorum ve kenar yapraklarını birbirine sımsıkı bastırıyorum.
"Afiyetle Kalın"
MAYALI GÜL POĞAÇA;
Malzemeler:1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya 20 gram yaş maya,
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.
TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezileri ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp, büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.
Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini yuvarlak olarak açın.
Resimde ki gibi ortasından ayırmadan, kenarından 4 yerinden kesin.
Tam ortasına maydanozlu peynir yerleştirin.
Hamurun kestiğiniz iki karşı köşesini peyniri çevreleyecek şekilde birleştirin.
Diğer iki tarafınıda karşılıklı birleştirin, hatta iki ucunu pişerken açılmaması için sımsıkı bastırarak birleştirin.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız poğaçayı yerleştirin.
Bu şekilde bütün hamur pezilerini hazırlayın.
Poğaçaları tepsinin içinde yarım saat mayalandırın ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Havalar hâlâ soğuk olsada lale mevsimi geldi.
İstanbul'un laleleri ve çiçekleri ile meşhur yerlerinden birisi olan Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı'ndan çektiğim bol bol resim ve hazırladığım müzikli video sizi bekliyor.
Bu arada parkın ismi geçen yıl "Uluslararası Barış Parkı" olmuş.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı
7 Nisan 2011 Perşembe
HAVUÇ DOLMASI
Havuç alırken neye dikkat edersiniz?
Ben küçük ve körpe olanları almaya dikkat ederim.
Geçenlerde dışarı çıkan eşime havuç sipariş ettim.
Getirdiği havuçların büyüklüğü benim standartlarımın çok üstündeydi : )
Kocaman havuçları görünce de aklıma daha önce tariflerde gördüğüm havuç dolması yapmak geldi.
Çok iri olan havuçları kabak oyacağı ile daha ince olanları ise elma çekirdeği çıkarmak için kullandığım aparatla oydum.
Aletler sayesinde rahatça içleri çıktı ama isterseniz havuçları hafifçe haşlayarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Ben kıymalı yaptım ama eminim zeytinyağlı da çok güzel olacaktır.
"Havuç dolmasının tadı nasıldı? " diye soracak olursanız, oldukça güzeldi.
Havucun nişastalı yapısının verdiği hafif tatlı tat çok hoşuma gitti.
Servis yaparken dolmaları dilim dilim kestim, aperatifmiş gibi çerez gibi oldu.
"Afiyetle Kalın"
HAVUÇ DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo iri boy havuç,
İç Malzemesi;
100 gram kıyma,
Yarım su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı ve muhtelif baharatlar.
TARİFİ;
İç malzemelerini çiğden karıştırarak içi hazırlayın.
Havuçların dış kısmını yıkayıp, kazıyın.
Havuçları uzunluğuna göre ikiye yada üçe bölün.
İsterseniz oyma aparatı ile yada hafifçe haşladıktan sonra bir bıçakla iç kısmını oyun.
Hazırladığınız iç malzemesi ile içlerini doldurun.
Dik olarak bir tencereye yerleştirin.
Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirin.
Havuçların yarısına gelecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
İsterseniz bütün, isterseniz dilim dilim servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Ben küçük ve körpe olanları almaya dikkat ederim.
Geçenlerde dışarı çıkan eşime havuç sipariş ettim.
Getirdiği havuçların büyüklüğü benim standartlarımın çok üstündeydi : )
Kocaman havuçları görünce de aklıma daha önce tariflerde gördüğüm havuç dolması yapmak geldi.
Çok iri olan havuçları kabak oyacağı ile daha ince olanları ise elma çekirdeği çıkarmak için kullandığım aparatla oydum.
Aletler sayesinde rahatça içleri çıktı ama isterseniz havuçları hafifçe haşlayarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Ben kıymalı yaptım ama eminim zeytinyağlı da çok güzel olacaktır.
"Havuç dolmasının tadı nasıldı? " diye soracak olursanız, oldukça güzeldi.
Havucun nişastalı yapısının verdiği hafif tatlı tat çok hoşuma gitti.
Servis yaparken dolmaları dilim dilim kestim, aperatifmiş gibi çerez gibi oldu.
"Afiyetle Kalın"
HAVUÇ DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo iri boy havuç,
İç Malzemesi;
100 gram kıyma,
Yarım su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı ve muhtelif baharatlar.
TARİFİ;
İç malzemelerini çiğden karıştırarak içi hazırlayın.
Havuçların dış kısmını yıkayıp, kazıyın.
Havuçları uzunluğuna göre ikiye yada üçe bölün.
İsterseniz oyma aparatı ile yada hafifçe haşladıktan sonra bir bıçakla iç kısmını oyun.
Hazırladığınız iç malzemesi ile içlerini doldurun.
Dik olarak bir tencereye yerleştirin.
Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirin.
Havuçların yarısına gelecek kadar su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
İsterseniz bütün, isterseniz dilim dilim servis yapın.
"Afiyet Olsun"
4 Nisan 2011 Pazartesi
ISPANAK BORANİ
Ispanak Borani ile bu yıl tanıştım.
İsmini sürekli duyuyordum, yoğurtlu bir yemek olduğunu biliyordum ama tam olarak içinde ne var bilmiyordum.
Yapmaya karar verip, araştırdığımda birbirinden farklı pek çok tarifle karşılaştım.
Bütün tariflerin ortak özelliği, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmesiydi.
Bazı tariflerde klasik yoğurtlu ıspanak, ıspanak borani olarak geçiyordu.
Bazı tariflerde de beşamel sos ile pişirilmişti.
Benim en çok hoşuma giden ise içine bulgur eklenen bu tarif oldu.
Bu kış pek çok kez ıspanağı bu şekilde pişirdim, çok severek yedik.
Zaten üzerinde sarımsaklı yoğurt olan hangi yemek sevilmez ki?
"Afiyetle Kalın"
ISPANAK BORANİ;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 adet kuru soğan,
Zeytinyağı, tuz.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça.
TARİFİ;
Ispanakaları ayıklayıp, doğrayın, iyice yıkayıp, süzün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun üzerine süzülen ıspanakları ekleyin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayın, ıspanakların üzerine ekleyip, karıştırın.
Tuzunu da ilave edip, kısık ateşte pişirin.
Ispanak su saldığı için, kısık ateşte piştiği için su eklemenize gerek yok.
Yemek piştikten sonra iyice soğutup, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sıvıyağda salçayı kavurup, sarımsaklı yoğurdun üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"
İsmini sürekli duyuyordum, yoğurtlu bir yemek olduğunu biliyordum ama tam olarak içinde ne var bilmiyordum.
Yapmaya karar verip, araştırdığımda birbirinden farklı pek çok tarifle karşılaştım.
Bütün tariflerin ortak özelliği, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmesiydi.
Bazı tariflerde klasik yoğurtlu ıspanak, ıspanak borani olarak geçiyordu.
Bazı tariflerde de beşamel sos ile pişirilmişti.
Benim en çok hoşuma giden ise içine bulgur eklenen bu tarif oldu.
Bu kış pek çok kez ıspanağı bu şekilde pişirdim, çok severek yedik.
Zaten üzerinde sarımsaklı yoğurt olan hangi yemek sevilmez ki?
"Afiyetle Kalın"
ISPANAK BORANİ;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 adet kuru soğan,
Zeytinyağı, tuz.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça.
TARİFİ;
Ispanakaları ayıklayıp, doğrayın, iyice yıkayıp, süzün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun üzerine süzülen ıspanakları ekleyin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayın, ıspanakların üzerine ekleyip, karıştırın.
Tuzunu da ilave edip, kısık ateşte pişirin.
Ispanak su saldığı için, kısık ateşte piştiği için su eklemenize gerek yok.
Yemek piştikten sonra iyice soğutup, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sıvıyağda salçayı kavurup, sarımsaklı yoğurdun üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"
1 Nisan 2011 Cuma
SÜT ÇORBASI
Tam bahar geldi, derken havalar yeniden soğudu.
Dün az çok güneş kendini gösteriyordu ama bugün o da yok.
Soğuk hava demek, sıcak çorba demek : )
Havalar ısınmadan bir çorba tarifi verelim.
Süt çorbasını çok severim, annem küçükken kızkardeşim için pişirirdi.
Kardeşimle aramızda 12 yaş var.
Kardeşim yemesinde çorbayı ben bitireyim diye gözünün içine bakardım : )
Evlendiğim zaman bu çorbaya çocuk maması muamelesi yapmadım, sık sık pişirdim.
Oğlum ve kızımında en sevdiği çorba oldu.
Her çocuğun hasta olduğunda, iştahı kesildiğinde annesinden istediği bir yemek vardır.
Benim çocuklarım hastalandıklarında tek şey isterler o da süt çorbası.
İçinde hiç yağ yok, üstelik şehriyenin haşlama suyunu dökmediğiniz için bütün vitaminleri içinde kalıyor.
Arpa şehriye yerine yıldız şehriyede kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
SÜT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 litre su,
1 litre süt,
1 su bardağı arpa şehriye,
Tuz.
SÜT ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye suyu döküp, kaynatın.
Kaynayan suda arpa şehriyeyi haşlayın.
Şehriyeler haşlanınca sütü ve tuzunu ilave edin.
Bir iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"
Dün az çok güneş kendini gösteriyordu ama bugün o da yok.
Soğuk hava demek, sıcak çorba demek : )
Havalar ısınmadan bir çorba tarifi verelim.
Süt çorbasını çok severim, annem küçükken kızkardeşim için pişirirdi.
Kardeşimle aramızda 12 yaş var.
Kardeşim yemesinde çorbayı ben bitireyim diye gözünün içine bakardım : )
Evlendiğim zaman bu çorbaya çocuk maması muamelesi yapmadım, sık sık pişirdim.
Oğlum ve kızımında en sevdiği çorba oldu.
Her çocuğun hasta olduğunda, iştahı kesildiğinde annesinden istediği bir yemek vardır.
Benim çocuklarım hastalandıklarında tek şey isterler o da süt çorbası.
İçinde hiç yağ yok, üstelik şehriyenin haşlama suyunu dökmediğiniz için bütün vitaminleri içinde kalıyor.
Arpa şehriye yerine yıldız şehriyede kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
SÜT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 litre su,
1 litre süt,
1 su bardağı arpa şehriye,
Tuz.
SÜT ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye suyu döküp, kaynatın.
Kaynayan suda arpa şehriyeyi haşlayın.
Şehriyeler haşlanınca sütü ve tuzunu ilave edin.
Bir iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)