11 Nisan 2011

MAYALI GÜL POĞAÇA

Mayalı poğaça ve hamur işlerini yumuşacık oldukları için seviyorum.
Ama mayanın bazen kabına sığmaz şekilde büyüyüp, verdiğim şekli bozmasından hiç hoşlanmıyorum.
Mayalı bir hamura yuvarlak şekil verdiğinizde büyümesi sorun olmaz.
Fakat bunun gibi şekilli poğaçalar çok fazla büyünce şekli tamamen bozulabiliyor.
Ben bu poğaçayı ilk yaptığım zaman büyük peziler hazırlamış ve kenarlarını fazla bastırmamıştım.
Tabii mayalanıp, piştiği zaman yaprakları kabak çiçeği gibi açılmıştı : )
Bu yüzden hamur pezilerini küçük tutuyorum ve kenar yapraklarını birbirine sımsıkı bastırıyorum.
"Afiyetle Kalın"
MAYALI GÜL POĞAÇA;
Malzemeler:
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya 20 gram yaş maya,
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.


TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezileri ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp, büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.
Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini yuvarlak olarak açın.
Resimde ki gibi ortasından ayırmadan, kenarından 4 yerinden kesin.


Tam ortasına maydanozlu peynir yerleştirin.


Hamurun kestiğiniz iki karşı köşesini peyniri çevreleyecek şekilde birleştirin.


Diğer iki tarafınıda karşılıklı birleştirin, hatta iki ucunu pişerken açılmaması için sımsıkı bastırarak birleştirin.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız poğaçayı yerleştirin.
Bu şekilde bütün hamur pezilerini hazırlayın.


Poğaçaları tepsinin içinde yarım saat mayalandırın ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.


"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Havalar hâlâ soğuk olsada lale mevsimi geldi.
İstanbul'un laleleri ve çiçekleri ile meşhur yerlerinden birisi olan Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı'ndan çektiğim bol bol resim ve hazırladığım müzikli video sizi bekliyor.
Bu arada parkın ismi geçen yıl "Uluslararası Barış Parkı" olmuş.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı

12 yorum:

  1. Hımmmmmmmm
    poğaçalar nefis görünüyor Muhteremcim
    bu şekilde gül yapmadım hep diğer yöntemle gül tatlısı yada gül kurabiyesi yaptım bu şekli çok daha pratik
    yakında poğaca yapmayı düşünüyordum böyle şekillendireyim artık :)
    Ellerine sağlık canım.....

    YanıtlaSil
  2. çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.bu güller son günlerde benimde favorim.güzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık bu gül şekli
    ne bayılıyorum mutlu haftalar öpü
    yorum.

    YanıtlaSil
  4. şeklini resimleyerek vermen çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor, mayalı hamurların zorluğu burada var ama maşallah marifetli eller o zorluğun üstesinden gelmiş... Ellerinize sağlık Muhterem Abla, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Canım; ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor..Öptüm...sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık poğaçalar çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  8. Muhteremicm ellerine saglik...Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik gül sekliyle pogacalar cok güzel olmus

    YanıtlaSil
  10. katlama şeklini göstermeniz çok güzel - merak etmiştim, cevabını aldım:) ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  11. Mayalı poğaçaya bu şekli vermek hakikaten hiç kolay değil..
    Sizi tebrik ediyorum :)
    Çok güzel gözüküyor gül poğaçalar..
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Eline sağlık arkadaşım dediğinde doğrusun bu tip poğaçaları kabartma tozuyla yaptınmı daha kolay şekil alıp bozulmuyor ama bunlar daha lezzetli sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...