Mayalı poğaça ve hamur işlerini yumuşacık oldukları için seviyorum.
Ama mayanın bazen kabına sığmaz şekilde büyüyüp, verdiğim şekli bozmasından hiç hoşlanmıyorum.
Mayalı bir hamura yuvarlak şekil verdiğinizde büyümesi sorun olmaz.
Fakat bunun gibi şekilli poğaçalar çok fazla büyünce şekli tamamen bozulabiliyor.
Ben bu poğaçayı ilk yaptığım zaman büyük peziler hazırlamış ve kenarlarını fazla bastırmamıştım.
Tabii mayalanıp, piştiği zaman yaprakları kabak çiçeği gibi açılmıştı : )
Bu yüzden hamur pezilerini küçük tutuyorum ve kenar yapraklarını birbirine sımsıkı bastırıyorum.
"Afiyetle Kalın"
MAYALI GÜL POĞAÇA;
Malzemeler:1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya 20 gram yaş maya,
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.
TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezileri ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp, büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.
Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini yuvarlak olarak açın.
Resimde ki gibi ortasından ayırmadan, kenarından 4 yerinden kesin.
Tam ortasına maydanozlu peynir yerleştirin.
Hamurun kestiğiniz iki karşı köşesini peyniri çevreleyecek şekilde birleştirin.
Diğer iki tarafınıda karşılıklı birleştirin, hatta iki ucunu pişerken açılmaması için sımsıkı bastırarak birleştirin.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız poğaçayı yerleştirin.
Bu şekilde bütün hamur pezilerini hazırlayın.
Poğaçaları tepsinin içinde yarım saat mayalandırın ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Havalar hâlâ soğuk olsada lale mevsimi geldi.
İstanbul'un laleleri ve çiçekleri ile meşhur yerlerinden birisi olan Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı'ndan çektiğim bol bol resim ve hazırladığım müzikli video sizi bekliyor.
Bu arada parkın ismi geçen yıl "Uluslararası Barış Parkı" olmuş.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı
Hımmmmmmmm
YanıtlaSilpoğaçalar nefis görünüyor Muhteremcim
bu şekilde gül yapmadım hep diğer yöntemle gül tatlısı yada gül kurabiyesi yaptım bu şekli çok daha pratik
yakında poğaca yapmayı düşünüyordum böyle şekillendireyim artık :)
Ellerine sağlık canım.....
çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.bu güller son günlerde benimde favorim.güzel bir hafta diliyorum.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık bu gül şekli
YanıtlaSilne bayılıyorum mutlu haftalar öpü
yorum.
şeklini resimleyerek vermen çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, mayalı hamurların zorluğu burada var ama maşallah marifetli eller o zorluğun üstesinden gelmiş... Ellerinize sağlık Muhterem Abla, sevgiler...
YanıtlaSilCanım; ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor..Öptüm...sevgilerrrr....
YanıtlaSileline sağlık poğaçalar çok güzel olmuş
YanıtlaSilMuhteremicm ellerine saglik...Sevgiler
YanıtlaSilEllerine saglik gül sekliyle pogacalar cok güzel olmus
YanıtlaSilMayalı poğaçaya bu şekli vermek hakikaten hiç kolay değil..
YanıtlaSilSizi tebrik ediyorum :)
Çok güzel gözüküyor gül poğaçalar..
Ellerinize sağlık..
Eline sağlık arkadaşım dediğinde doğrusun bu tip poğaçaları kabartma tozuyla yaptınmı daha kolay şekil alıp bozulmuyor ama bunlar daha lezzetli sevgiler...
YanıtlaSiltariflerinize bayıldım hepsi çook güzel ellerinize sağlık
YanıtlaSilcanan
Sütüme, Sarelleme Karışma!!!
YanıtlaSilKatlama şeklini göstermeniz çok güzel - merak etmiştim, cevabını aldım:) ellerinize sağlık!