28 Ocak 2009 Çarşamba

TAVUK PANE


Tavuk çabuk pişmesi ile acil durumlarda kurtarıcımız olabiliyor.
Bu tavuk paneleri öğlen yemeğinde 10 dakikada hazırlamıştım.
Tavukları bulamak için galeta unu veya hazır pane harçlarından kullanabilirsiniz.
Yanında bol salata-pilav veya makarna servis edebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


TAVUK PANE;
Malzemeler;
4 adet tavuk göğüs bonfile,
1 su bardağı galeta unu veya hazır pane harcı,
1 adet yumurta,
Tuz-karabiber-kırmızı toz biber,
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı;
Tavuk bonfileleri yıkayıp, süzün.
Galeta ununu veya hazır pane harcını düz bir servis tabağına dökün.
İçine istediğiniz baharatları (karabiber-kırmızı biber gibi) ekleyin.
Hazır pane harcının kendi tuzu olduğu için ayrıca tuz eklemenize gerek yok.
Yumurtayı yemek tabağında çırpın.
Tavuk bonfileleri önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayın.
İyice ısınmış olan sıvı yağda önlü arkalı kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

25 Ocak 2009 Pazar

PORTAKAL SEPETİNDE MUHALLEBİ

YE# 41 PORTAKALLI TARİFLER
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Portakal.
Etkinliğimizin ev sahibi ise neredeyse çoğumuzun blog ve site açmasına vesile olan
Portakal Ağacı sitesinden sevgili Hatice.
Bu etkinlik için hazırlanan tüm tarifler burada
Şahsen ben, 2006 yılında Hatice'nin sitesinde "sizde blog sahibi olabilirsiniz" yazısında ki yönlendirmeden sonra blogumu açmıştım.
Ben blogumu açtığımda ye# 12 düzenleniyordu, acemi olduğum için ilk etkinliklere katılmadım.
Ye# 14 ile başladığım etkinliği sürekli takip ediyorum.
Etkinliğimizin konusuna gelirsek;
Portakal kış aylarında sofralarımızın vazgeçilmez meyvası.
Meyva olarak tükettiğimiz gibi harika kokusunu ve aromasını tatlı ve keklerimizde, kase olarak servislerimizde, hatta tuzlu yemeklerimizde bile sofralarımızda kendisine sürekli yer bulur.
Etkinlik için portakallı bir muhallebi hazırladım ve servis içinde sepet şeklinde kestiğim portakalları kullandım.
Portakal ile hazırladığım diğer tarifler için bakınız;

Bal Kabaklı ve Portakallı Pasta

Portakallı Havuçlu Kek

Portakallı Kızartma Kurabiye

Portakalda Kereviz Salatası

Portakalda Kabak Tatlısı

Portakallı-Çikolata Soslu Muhallebi

"Afiyetle Kalın"

PORTAKAL SEPETİNDE MUHALLEBİ;
Malzemeler;
1 yemek kaşığı margarin,
Yarım su bardağı un,
Yarım su bardağı nişasta,
Yarım su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 çay bardağı portakal suyu,
1 portakalın kabuğunun rendesi,
2 su bardağı süt.
Sepet için;
4 adet portakal,
1 çay bardağı toz Antep fıstığı.
Yapılışı;
Margarini eritin, içine unu ekleyip, biraz kavurun.
Ilık olan ve içinde nişastayı erittiğiniz sütü azar azar ekleyip, topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Topaklanma olduysa mikser veya blender yardımıyla pürüzsüz hâle getirin.
Henüz sıvı halde ki karışıma portakal kabuğu rendesini ekleyin.
Şeker ve vanilyayı da ekleyin ve sürekli karıştırarak pürüzsüz bir muhallebi yapın.
Portakalları sepet şeklinde kesin, içlerini boşaltın.
Hazırladığınız muhallebiyi portakal sepetlerinin içine yerleştirin.
Kenarlarını toz antep fıstığı ile kaplayın.
Tabakta istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Ocak 2009 Perşembe

SEBZELİ HAMSİ


2008-2009 balık sezonu açılalı aylar oldu ama ben bu sezon hiç balık tarifi vermedim.
Ama bu evde balık pişmediği anlamına gelmesin.
Balık düşkünü eşim için sık sık balık pişirdim ama hepsi daha önce tarifini verdiğim balıklar ve pişirme yöntemleri olduğu için resim çekip, tarif yayınlamadım.
Bu tarifteki sebzeli hamsiyi ise uzun zamandır denemek istiyordum.
Önce sebzeleri pişiriyorken,temizlenmiş hamsileride içine eklemeyi düşündüm ama o zaman hamsi buğulamadan farkı kalmayacaktı.
Bende hamsilerin kılçıklarını temizleyip, mısır ununda kızarttım ve hazırladığım domates-soğan-biber-maydanoz-sarımsak kavurmasının üzerinde servis yaptım.
Bu şekilde hiç kılçıksız piştiği için çocuklarda sorunsuz yiyebiliyor.
Kızartmanın verdiği ağırlık sebzeler sayesinde biraz hafiflemiş oluyor.
Diğer hamsili tariflerim için bakınız;

Hamsili Pilav


Hamsili (tepside) Pilav


Hamsi Şiş


Hamsi Buğulama

"Afiyetle Kalın"


SEBZELİ HAMSİ;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı sıvıyağ,
Sebzeler için;
2 adet kuru soğan,
3-4 adet sivri biber,
3 adet domates,
2-3 diş sarımsak,
Yarım demet maydanoz,
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.
Yapılışı;
Hamsilerin kılçıklarını tamamen temizleyin.Yıkayıp, süzün.
Balık tavasında yağı kızdırıp, mısır ununa buladığınız hamsileri kızartın.
Soğanları doğrayıp, yağda kavurmaya başlayın.
Soğanlara kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri,biberi,sarımsağı ve tuzu ekleyin.
Sebzeler piştikten sonra doğranmış maydanozları ekleyin.
Hazırladığınız sebze kavurmasını servis tabağına yerleştirin.
Üzerine kızarttığınız hamsileri yerleştirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Ocak 2009 Perşembe

MAYALI TARİFLER=MAYALI POĞAÇA


YAMAN ETKİNLİK-MAYALI TARİFLER
Bu ayın etkinlik konusu mayalı tarifler.
Ev sahibimiz, Yeşil Kivi sitesinin sahibi olan Seçil Hanım.
Tarifini vereceğim poğaça klasik mayalı poğaça hamuru.
Bu hamuru çok kolay hazırlayabilirsiniz, istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.
Ben bu şekli çok severek yapıyorum, küçük bir bohçaya benziyor.
Hamurun şeklini oluşturmak için yuvarlak olarak açıp, sigara böreği saracakmış gibi pizza dilimleri şeklinde kesiyorsunuz ve geniş olan kısmına iç malzemesini yerleştirip, sarıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı ılık su,
yarım su bardağı sıvı yağ,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 küçük paket yaş maya,
Çektiği kadar un, tahminen 5 su bardağı.
İçi için;
Beyaz peynir,maydanoz.
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı.
Yapılışı;
Ilık süt ve suyun içinde mayayı eritin.
Diğer hamur malzemelerinide ekleyip,kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar un ekleyin (tahminen 5 su bardağı).
Hazırladığınız hamurun üzerini örterek,sıcak bir yerde 10-15 dakika bekletin.
Kabaran hamurdan 3-4 büyük pezi çıkarın.
Pezileri teker teker açıp, pizza dilimi şeklinde 8 parça kesin.
Sigara böreği saracakmış gibi peynirli maydanozlu içi, geniş olan kısmına yerleştirin.
Kenarlarını da içe katlayarak sarın.
Uç kısmı üçgen bir kapak gibi poğaçanın üzerinde olsun.
Hazırladığınız poğaçaları yağladığınız fırın tepsisine kabaracağını da hesap ederek aralıklı olarak dizin.
45 dakika mayalanması için bekletin.
Mayalanıp, kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığınız orta derece ısısı olan fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

13 Ocak 2009 Salı

ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ

Kereviz ne yazık ki çoğu kimsenin yiyemediği bir sebze.
Ya kokusu yada tadı yüzünden sevilmeyebiliyor.
Bizim evde çok şükür sebze seçilmeden yendiği için kerevizide sık sık pişiriyorum.
Kızım kerevizi sıcak olarak yemeklerde ve tavuğun yanında sevmiyor.
Bu tarifteki zeytinyağlı ve soğuk olan düğmeli kerevizi ise seve seve yiyor.
Bende tam tersine kerevizin kokusuna hayranım, sanki doğal baharatlıymış gibi kokuyor.
Daha önce yayınladığım kerevizli tarifler için bakınız;

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Kereviz Pane

Kereviz Salatası

Kıymalı Kereviz Yemeği

Portakalda Kereviz Salatası

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk

"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ;
Malzemeler;
1 kilo kereviz,
3-4 adet havuç,
1 demet dereotu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
Yapılışı;
Kerevizleri soyun, havucun boyutuna göre kerevizin tam ortasını oyun.
Kerevizi oymak için elma çekirdeğini çıkarmak için kullanılan aleti yada kabak oyucunuzu kullanabilirsiniz.
Havucun dış kısmını soyup,yıkayın.
Hazırladığınız havucu kerevizdeki deliğin içine yerleştirin.
Kerevizleri 1,5 santim genişliğinde dilimleyin.
Karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş bir tencereye dizip,üzerine limon sıkın.
Zeytinyağını,tuzunu ve 1 su bardağı suyu ilave ederek, kısık ateşte pişirin.
Dereotunu incecik doğrayıp, servis tabağına yerleştirin, üzerine soğuttuğunuz kerevizleri yerleştirip, servis yapın.

"Afiyet Olsun"

9 Ocak 2009 Cuma

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI

Bugün 9 Ocak 2009, eşimle evliliğimizin 22. yıldönümü.
Âdet olduğu üzere bu yılda bir pasta yapmaya karar verdim.
Pasta yaparken modellerini hiç önceden planlamıyorum, hepsi doğaçlama olarak şekilleniyor.
Tabi o malzemeyi mi kullansam? bu malzemeyi mi kullansam deyip, bütün pasta malzemelerini tezgaha yayıyorum.
Pasta bittikten sonra mutfağın halini ne siz sorun, ne ben anlatayım : )
Pastalarımda şeker hamuru kullanmayı çok istiyorum ama eşim şeker hamuru yemediği için kullanamıyorum.
Baharda yaptığım İlkbahar pastası şimdilik ilk ve tek şeker hamurlu pastam oldu.
Bakınız; İlkbahar Pastası

Evlilik yıldönümü pastalarında ise kekimin modeli hep kalp oluyor.
Üzerini krem şanti ve pasta kreması ile kaplayıp, farklı malzemelerle süslüyorum.
Eşim sağolsun gıda boyasınada karşı olduğu için bu pastanın tam ortasında ki beyaz hindistan cevizli bölümlerini tercih etti.
Bu pastayı bugün yayınlayabilmek için dün akşam yaptım.
Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları

wedding cake
Notlar;
Pastanın kekini pandispanya olarak değil, klasik kek olarak pişirdim.
İki ayrı kalbe ihtiyacım olduğu için daha çok kabarsın diye 1.5 paket kabartma tozu kullandım.
İçi yumuşak olsun diye un miktarını fazla tutmayıp, fırında çok düşük ısıda 1 saatte pişirdim.
Kalp şeklinde ki kek kalıbında pastanın kekini pişirdikten sonra keki ikiye böldüm.
Kekin yarısını diğer kekin üzerine getirerek iç içe geçmelerini sağlayacak kesimi yaptım.
Bu büyüklükte bir servis tabağım olmadığı için, fırın tepsisinin arkasını folyo ile kaplayıp servis tabağı olarak kullandım.
İç içe geçmiş kalpleri birbirine krem şanti ile yapıştırdım.
Pasta kreması ile kapladım,yanlarına ve üzerine bol hindistan cevizi serptim.
1 paket krem şantiyi çay kaşığının ucu ile aldığım kırmızı gıda boyası ile çırptım ve pastanın kenarlarını kırmızı krem şanti ile belirginleştirdim.
Kırmızı krem şantilerin ortasını üst katında inci şekerlerle,alt katında ise şeker hamurundan küçük beyaz kalplerle süsledim.
4 kişilik ailemizi temsilen şeker hamurundan yapılma 4 gül ile pastanın süslemesini bitirdim.

Evlilik yıldönümleri için hazırladığım pastaları görmek için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI;
Malzemeler;
Keki için;
4 adet oda sıcaklığında yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1.5 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2.5-3 bardak un (unun miktarı yumurtanızın büyüklüğüne ve kullandığınız su bardağının hacmine göre değişebilir.
Hamurun akışkan olması gerekiyor.
Keki kaplamak için;
1 poşet pasta kreması,
50 gram margarin,
1.5 su bardağı soğuk süt,
1.5 su bardağı hindistan cevizi.
Süslemek için;
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası,
Yenilebilen inci şekerler ve şeker hamurundan küçük kalp süsler.
TARİFİ;
Yumurta ve şekeri çırpın.
Sıvı malzemeleri ekleyerek çırpmaya devam edin.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin ve çırpın.
Hamurunuzun kıvamı akışkan olmalı, çırpma teline toplanmayıp, akmalı.


Kek kalıbınızı isterseniz margarin ile yağlayıp, unlayın yada benim gibi yağlı kağıt ile kaplayın.
Hazırladığınız kek hamurunu kalıba döküp, önceden ısıttığınız fırında düşük ısıda, fırının kapağını açmadan pişirin.
Pişen keki ortasından keserek ikiye ayırın.


Kalplerden birini diğerinin kenarının üzerine getirerek iç içe geçeceği bölümü kesin.
Servis yapacağınız tabağa keki yerleştirin.
Kekiniz sert olursa meyva suyu ile ıslatın, benim kekim yumuşak olduğu için ıslatmadım.
Pasta kremasını çırpın ve keki kaplayın.
Bol hindistan cevizi ile üstünü ve yanlarını kaplayın.
Krem şantiyi soğuk süt ve kırmızı gıda boyası ile çırpın.
Şırınga yardımı ile pastanın üst ve alt kenarlarını kırmızı krem şanti ile süsleyin.
Sıktığınız krem şantilerin üzerine inci şekerler ve minik kalpler ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"

5 Ocak 2009 Pazartesi

FİLİSTİN MİTİNGİNİN ARDINDAN


Tarih 4 Ocak 2009 Pazar.
Saat 12 civarı, miting başlamak üzere.
Metrobüsten indik, üst geçitten bakınca bu manzara ile karşılaştık.
Her yer mitinge gidenlerle doluydu.
Havanın yağışlı olmasından endişelenip, gelenlerin az olabileceğini düşünmüştüm ama Türk halkı yağmura ve soğuğa aldırmadan akın akın mitinge geldi.

4 Ocak 2009 Pazar

FİLİSTİN MİTİNGİNE DAVET


FİLİSTİN MİTİNGİNE DAVET

İstanbul uyan!..
Kalk sıcak yatağından,
Çık sıcak ve güvenli evinden,
Çağlayan Meydanı seni bekliyor,
Filistin halkı yardım istiyor.
Her baş, bir can demek,
Sesimizi tüm dünyaya duyurmak gerek.

Boşver Pazar kahvaltısını,
Boşver keyfi eğlenceyi,
Düşün Filistin'li din kardeşini.

İsrail başladı kara harekatına,
Katliam dönmek üzere soykırıma,
Sessiz kalma bu katliama,
Sesini çıkar İsrail'li cellatlara.

Filistin'li kardeşin aç ve muhtaç,
Yapacağın şey destek olmak,
Yakınında olamasanda,
Yanında olduğunu göster, tüm dünyaya,
Çık sıcak evinden gel Çağlayan'a,
Göster Türk'ün gücünü tüm dünyaya!

Muhterem Erdoğan / 4 Ocak 2009

FİLİSTİN'E DESTEK MİTİNGİ 4 OCAK 2009 Saat: 12.00 ÇAĞLAYAN MEYDANI

2 Ocak 2009 Cuma

FİLİSTİN MİTİNGİNE GİDELİM!

BEN FİLİSTİN'Lİ ÇOCUK! 

Benim de yuvam vardı ufacık.
Siz ne kadar şanslısınız!
Rüyalarınız bile şen, şakrak,
Ben ise rüyamdan bile ağlayarak,
Gece uykumun arasında,
Uyanıyorum korkarak!

Siz yaşadınız mı hiç:
Top mermileri arasında bağırarak,
Tankların altında ezilirken,
Korkuyla uykudan uyandığınızı,
Gördünüz mü hiç?
Gündüz böyle,gece böyle, rüyada böyle,
Hangisi gerçek, hangisi düş,
Bilmiyorum ben de.
Ben böyleyim işte,
Ben, Filistinli çocuk! …

Sımsıcak yuvalarınızda,
Anneniz, babanız, kardeşleriniz,
Neşeyle yaşıyorsunuz siz.
Ya ben? Ya ben nasılım? ...
Zindanlarda sürünen,
Haylini bile unuttuğum babam! ...
Kim bilir nerede? ...
Yaşıyor mu acaba?
Üzülüp ağladığım zaman,
Gelip başımı okşayan,
Göz yaşlarımı silen bir babam olsaydı! ...
Ama yok artık benim babam!
Çünkü ben, babası zindanlarda çürüyen,
Ona ağıtlar yakıp üzülen, Filistinli çocuk! ...
Elinize bir diken batsa,
Bir yeriniz kesilse, kanasa,
Hele kolunuz, bacağınız kırılsa,
Canınız nasıl yanar! ...
Nasıl ağlarsınız değil mi acı acı! ...
Ya ben nasılım?
İşte ben buyum,
Ben, Filistinli çocuk!

Benim acılarımı ancak,
Ağaçlar, kuşlar kadar,
Duyabiliyor musun sen? ...
Nerde buzullar arasında sıkışıp kalan Balinaları kurtarmaya çalışanlar? ...
Nerede petrole batan kuşlara,
Üzülüp ağıtlar yakanlar?
Nerede sokak köpeklerine acıyıp,
Onlara yardıma koşanlar? ....
Bir balina, bir kuş, bir köpek kadar,
Benim de değerim var.
Yıllardır dinmedi gözyaşım,
Ben hep ağlıyorum!
Göz yaşlarım bile kurudu,
Tıpkı çöller gibi!
Sen benim gözlerimden yaşların,
Aktığını mı sanıyorsun?
Senin gördüklerin gözyaşı değil,
Onlar, gözyaşı yerine akan,
Sizler gülüp oynayın,
Halay çekip türkü çağırın!
Balinalara yardıma koşun,
Petrole batan kuşları kurtarın!
Onlar için göz yaşı dökün!
Köpekleri kurtarın siz! ...
Belki de hiçbir zaman,
Artık olmayacak babam! ...
Keşke ben de sizler gibi,
Koşup "Baba! " diyebilseydim…
Kollarına atılıp, sarılsaydım boynuna,
Oyunlar oynasaydım onunla.
Bir kuş, bir köpek, bir balina kadar Bana yardıma koşmayanlar!
Ben inlerken zulüm altında,
Ben ezilirken tanklarla,
Kollarım kırılırken taşlarla,
Herkes bana seyirci kalıyorsa,
Utansın bütün insanlık!
Utansın bütün dünya!İsrailli askerler tarafından,
Kolları taşlarla kırılan,
Bacakları tekmeyle, dipcikle ezilen,
Feryadıma hayvanlar bile dayanamazken,
Herkes tarafından seyredilen,
Ben, Filistinli çocuk! ...

Damarlarımdan süzülüp gelen kan! ...
Ben kan akıtıyorum gözlerimden! ...
Ben kan ağlıyorum ciğerimden! ...
Yakında o da kuruyacak,
Tıpkı göz yaşlarımın kuruduğu gibi! Çünkü ben olmayacağım artık! ..


SESSİZ KALMAYIN SES VERİN!
İsrail 6 gündür Filistin'i bombalıyor.
Genç-yaşlı-çocuk-kadın-erkek-asker-sivil ayrımı yapmadan dünyanın gözü önünde masumları öldürüyor.
Televizyondan olanları seyredip, gözyaşı dökmekten ve bu Pazar günü Çağlayan'da düzenlenen mitinge katılarak Filistin'li kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstermekten başka bir şey yapamıyoruz.
Rabbim İsrail'e insaf versin.
Mitingi bir siyasi parti düzenliyor diye gelmemezlik yapmayın.
O gün orada sağcı-solcu-laik-dindar ayrımı yapmadan tek yürek olmak için, Filistin için toplanıyoruz.

HERKESİ 4 OCAK 2008 PAZAR GÜNÜ SAAT 12'de ÇAĞLAYAN MEYDANINDA SES VERMEYE DAVET EDİYORUM.