Bugün 9 Ocak 2009, eşimle evliliğimizin 22. yıldönümü.
Âdet olduğu üzere bu yılda bir pasta yapmaya karar verdim.
Pasta yaparken modellerini hiç önceden planlamıyorum, hepsi doğaçlama olarak şekilleniyor.
Tabi o malzemeyi mi kullansam? bu malzemeyi mi kullansam deyip, bütün pasta malzemelerini tezgaha yayıyorum.
Pasta bittikten sonra mutfağın halini ne siz sorun, ne ben anlatayım : )
Pastalarımda şeker hamuru kullanmayı çok istiyorum ama eşim şeker hamuru yemediği için kullanamıyorum.
Baharda yaptığım İlkbahar pastası şimdilik ilk ve tek şeker hamurlu pastam oldu.
Bakınız;
İlkbahar Pastası
Evlilik yıldönümü pastalarında ise kekimin modeli hep kalp oluyor.
Üzerini krem şanti ve pasta kreması ile kaplayıp, farklı malzemelerle süslüyorum.
Eşim sağolsun gıda boyasınada karşı olduğu için bu pastanın tam ortasında ki beyaz hindistan cevizli bölümlerini tercih etti.
Bu pastayı bugün yayınlayabilmek için dün akşam yaptım.
Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;
Evlilik Yıldönümü Pastaları
Notlar;
Pastanın kekini pandispanya olarak değil, klasik kek olarak pişirdim.
İki ayrı kalbe ihtiyacım olduğu için daha çok kabarsın diye 1.5 paket kabartma tozu kullandım.
İçi yumuşak olsun diye un miktarını fazla tutmayıp, fırında çok düşük ısıda 1 saatte pişirdim.
Kalp şeklinde ki kek kalıbında pastanın kekini pişirdikten sonra keki ikiye böldüm.
Kekin yarısını diğer kekin üzerine getirerek iç içe geçmelerini sağlayacak kesimi yaptım.
Bu büyüklükte bir servis tabağım olmadığı için, fırın tepsisinin arkasını folyo ile kaplayıp servis tabağı olarak kullandım.
İç içe geçmiş kalpleri birbirine krem şanti ile yapıştırdım.
Pasta kreması ile kapladım,yanlarına ve üzerine bol hindistan cevizi serptim.
1 paket krem şantiyi çay kaşığının ucu ile aldığım kırmızı gıda boyası ile çırptım ve pastanın kenarlarını kırmızı krem şanti ile belirginleştirdim.
Kırmızı krem şantilerin ortasını üst katında inci şekerlerle,alt katında ise şeker hamurundan küçük beyaz kalplerle süsledim.
4 kişilik ailemizi temsilen şeker hamurundan yapılma 4 gül ile pastanın süslemesini bitirdim.
Evlilik yıldönümleri için hazırladığım pastaları görmek için bakınız;
Evlilik Yıldönümü Pastaları
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI;
Malzemeler;
Keki için;
4 adet oda sıcaklığında yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1.5 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2.5-3 bardak un (unun miktarı yumurtanızın büyüklüğüne ve kullandığınız su bardağının hacmine göre değişebilir.
Hamurun akışkan olması gerekiyor.
Keki kaplamak için;
1 poşet pasta kreması,
50 gram margarin,
1.5 su bardağı soğuk süt,
1.5 su bardağı hindistan cevizi.
Süslemek için;
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası,
Yenilebilen inci şekerler ve şeker hamurundan küçük kalp süsler.
TARİFİ;
Yumurta ve şekeri çırpın.
Sıvı malzemeleri ekleyerek çırpmaya devam edin.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin ve çırpın.
Hamurunuzun kıvamı akışkan olmalı, çırpma teline toplanmayıp, akmalı.
Kek kalıbınızı isterseniz margarin ile yağlayıp, unlayın yada benim gibi yağlı kağıt ile kaplayın.
Hazırladığınız kek hamurunu kalıba döküp, önceden ısıttığınız fırında düşük ısıda, fırının kapağını açmadan pişirin.
Pişen keki ortasından keserek ikiye ayırın.
Kalplerden birini diğerinin kenarının üzerine getirerek iç içe geçeceği bölümü kesin.
Servis yapacağınız tabağa keki yerleştirin.
Kekiniz sert olursa meyva suyu ile ıslatın, benim kekim yumuşak olduğu için ıslatmadım.
Pasta kremasını çırpın ve keki kaplayın.
Bol hindistan cevizi ile üstünü ve yanlarını kaplayın.
Krem şantiyi soğuk süt ve kırmızı gıda boyası ile çırpın.
Şırınga yardımı ile pastanın üst ve alt kenarlarını kırmızı krem şanti ile süsleyin.
Sıktığınız krem şantilerin üzerine inci şekerler ve minik kalpler ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"