15 Ocak 2007 Pazartesi

PİLAV PASTASI ve HAMSİLİ PİLAV

pirinç pilavı
YE # 18 YEMEK ETKİNLİĞİ= PİRİNÇLİ TARİFLER
Ayın 15'i geldi ve biz yeni bir yemek etkinliğinde daha birlikteyiz.
Bu ay ki etkinlik konumuz pirinç.
Tabii pirinçle bir tek pilav yapılmıyor ama eminim bugünkü tariflerin ezici çoğunluğu değişik pilav tarifleri olacaktır.
Bende 2 pilav tarifiyle katılıyorum.
Hele hamsili pilav tarifi, resimli fotoroman gibi oldu.
Bu ay ki ev sahibimiz Sonia bir ay içinde 2 etkinlik düzenleyerek bir ilki gerçekleştirdi.
Hatırlarsanız 25 Aralık'ta yılbaşı ve bayram mönülerinden oluşan ye#özel'i çok güzel bir şekilde tertipledi.
Bugünkü etkinliğide çok iyi bir şekilde düzenleyeceğinden eminim.
Kolay gelsin Sonia.
Etkinliğe katılan diğer tariflere bakmak için tıklayın.
"Afiyetle Kalın"

pirinç pilavı
SEBZELİ -TAVUKLU PİLAV PASTASI
Bu tarif Lezzet dergisinin 1998 yılının Mart sayısında yayınlandı.
Severek yapacağınız görüntüsü ve lezzetiyle sizi memnun edecek bir tarif.
Orjinal tarifte tel şehriyeler kavrulup, kalıba öyle yerleştiriliyor.
Ben bu tarifi ilk yaptığımda aynen öyle yaptım ama çatır çatır tel şehriyeler pek iyi olmuyordu.
Artık şehriyeyi kavurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı su ekleyerek yumuşatıyorum, daha iyi oluyor.

SEBZELİ-TAVUKLU PİLAV PASTASI;
Malzemesi;

2 su bardağı pilavlık pirinç,
1 tavuk göğsü,
1 su bardağı tel şehriye,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım su bardağı bezelye,
1 adet küçük boy havuç,
Yarım demet dereotu,
Tuz, karabiber, şehriyeyi kavurmak için 2 yemek kaşığı sıvı yağ.
TARİFİ;
Öncelikle pirinci ıslatın.
Tavuk göğsünü tuzlu biberli suda haşlayın.
Pişen tavuğu didikleyin.
Pirinci iyice süzün, tereyağında pirinci kavurup, tavuk suyuyla sade beyaz pilavınızı pişirin.
Havucu zar büyüklüğünde doğrayıp, suda haşlayın.
Pilavınız demlenince ikiye ayırın.
Yarısının içine haşlanmış havucu, konserve bezelyeyi ve incecik doğranmış dereotunu ilave edin.
Tavada sıvıyağ ile tel şehriyeyi kavurun.
Üzerine 1 çay bardağı su ekleyerek, şehriyeyi yumuşatın.
Baton kek kalıbını sıvı yağ ile yağlayıp, dibine şehriyeleri yerleştirin.
Şehriyelerin üzerine sebzeli pilavı, onun üzerine didiklenmiş tavuk göğsünü, en üste de sade pilavı yerleştirin.
Her katı iyice bastırın.
Sıcak olarak servis tabağına ters çevirin, pilavınız servise hazır.
"Afiyet Olsun"

PORSİYONLUK HAMSİLİ PİLAV;
Daha öce Borcam tarzı tencerede hamsili pilav tarifi vermiştim,
bu sefer porsiyonluk yani tek kişilik ve tepside hamsili pilav tarifi vereceğim.


Malzeme ve yöntem aynı, porsiyonluk hamsili pilav için fırına dayanıklı sufle kabı kullandım.

pirinç pilavı
TEPSİDE HAMSİLİ PİLAV;
Malzemeler;

1.5 Kilo kılçıkları temizlenmiş hamsi,
3 bardak pilavlık pirinç,
yarım su bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı kuş üzümü,
1 çay bardağı dolmalık fıstık,
yarım demet dereotu,
Tuz,
Borcam'ı yağlamak için 2 tatlı kaşığı tereyağ.
TARİFİ;
Hamsinin kılçıklarını temizleyip, yıkayıp süzün.



Tepsiyi tereyağı ile yağlayın.
Süzülen hamsilerin tuzunu ilave edip, karıştırın.
Yağladığınız borcama hamsilerin içi size bakacak şekilde sıkı sıkı dizin.


Dereotlu pilavı daha önce verdiğim tarifle pişirebilirsiz.
Hazırladığınız iç pilavı, dizdiğiniz hamsilerin üzerine yerleştirin.


Tepsinin kenarından sarkan hamsileri pilavın üzerine doğru kapatın.
Geri kalan hamsilerle tepsinin üzerini tamamen kaplayın.

















Orta hararetteki fırında, hamsiler hafif kızarıncaya kadar pişirin.
Kızaran hamsili pilavınızı servis tabağına ters çevirerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

  1. Adsız15:34

    tepsiyi yağlıyor muyuz? tepsiy yapışır mı balıklar?llerinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
      Evet tepsiyi balıkları dizmeden önce yağlıyoruz.
      Malzeme listesine tepsiyi yağlamak için yağ yazmışım ama tarifi verirken bu konuyu belirtmemişim.
      Hemen tarifine de tepsinin yağlanacağını belirteyim.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...