25 Aralık 2006 Pazartesi

BAYRAM & YILBAŞI MÖNÜSÜ


YE # ÖZEL=YILBAŞI ve BAYRAM MÖNÜSÜ
Bu özel etkinliğe katılayım mı? Katılmayayım mı? diye epey düşündüm.
Hatta logoyu bile yerleştirmedim, dün akşam son anda katılmaya karar verdim, logoyu yerleştirdim, yazıyı hazırladım.
Katılmak için tereddüt etmemin sebebi, vaktin az olması.
Eminim çoğu arkadaşlar haşmetli ve harika masa düzenlemeleri yapmışlardır.
Benim sofra hazırlayacak vaktim olmadığı için resimlerle mönüyü oluşturdum.
Bir ay içinde iki etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Sonia arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
Yorucu ve yoğun günler onu bekliyor.
"Afiyetle Kalın" 



MÖNÜMÜZ;
Köfteli pilav
Yufkalı kadayıf sarması 

Gelelim yemeklerin tariflerine.
Daha önce yayınladıklarıma link verdim, oradan bakabilirsiniz.

ERZİNCAN KESME ÇORBA;
Malzemeler:
2 soğan,
1 yemek kaşığı tereyağ,
2,5 su bardağı ayran,
Tuz,
1 su bardağı erişte,
Köfte malzemesi;
250 gram kıyma,
Karabiber, tuz.
Yapılışı:
Kıymayı baharatla karıştırın.
Fındık büyüklüğünde köfteler yapın, bir kenarda bekletin.
Tavada soğan ile yağı kavurun.
Üzerine 6 su bardağı su ilave edin.
Tuz ekleyip kaynatın.
Kaynadıktan sonra köfteleri ve erişteyi karıştırıp 15 dakika pişirin.
Hazırlanan çorbaya ayranı da karıştırıp, üzerine kuru nane serperek, servis yapın.

KÖFTELİ PİLAV;
Malzemesi:
2 bardak pilavlık pirinç,
Yarım su bardağı sıvı yağ, tuz.
Köftesi için;
250 gram köftelik kıyma,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için; 
1 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı:
Pirinci bir kaç saat önceden ıslatın.
Köfteleri yoğurup misket büyüklüğüde yuvarlayın.
Kızgın sıvı yağda köfteleri kızartıp hazırlayın.
Pirinci iyice süzün.
Sıvıyağda kavurun, tuzunu ve suyunu ilave edin.
Pişirip, dinlendirin.
Servis yapacağınız zaman, kasenin dibine önce bir kaç kaşık köfte yerleştirip, onun üzerine pilavı yerleştirin, servis tabağına ters çevirin.

YUFKALI KADAYIF SARMASI;
Malzemesi;
Şerbeti için;  
2 su bardağı toz şeker,
2.5 su bardağı su,
1 paket vanilya,
yarım limon suyu.
Diğer Malzemeler;
2 adet yufka,
250 gram kadayıf,
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi,
2 yemek kaşığı tarçın,
1 su bardağı eritilmiş tereyağ.
Yapılışı;
Şerbet malzemelerini kaynatıp, soğumaya bırakın.
Yufkanın birini açıp, üzerine didiklediğiniz kadayıfları dağıtarak yerleştirin.
Çekilmiş ceviz içi ve tarçın serperek, yufkayı rulo yapın.
Ruloyu 2 parmak genişliğinde keserek, yağlanmış fırın tepsisine dik olarak yerleştirin.
Diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayın.
Yufkaların üzerine erittiğiniz tereyağdan birer kaşık gezdirin.
Önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Kızaran ve fırından çıkıp ılınan kadayıfların üzerine, soğuyan şerbeti dökün.
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...