YAMAN ETKİNLİK=HAYATIMIZA LEZZET KATAN SOSLAR
Bu ayki Yaman etkinlik konumuz; Soslar.
Ev Sahibimiz Ganne'den Lezzetler blogundan Ganne'ye kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Ben etkinliğe geçen yıl Lezzet dergisinden öğrendiğim fıstıklı-domatesli sos ile katılıyorum.
Tatlıdan, tuzluya, salatadan, et yemeklerinden, makarnaya vs. eşlik ettiği her yiyeceğe lezzet katar soslar.
Bu tarifte ki sosu makarnada, ette ve benim yaptığım gibi çalı fasulyesinin üzerinde veya başka sebzelerin üzerinde kullanabilirsiniz.
*Ramazan-ı Şerif, hepimize hayırlı olsun.
Rabbim sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirmeyi hepimize nasip etsin.
"Afiyetle Kalın"
FISTIKLI-DOMATESLİ SOS;
Malzemeler;
Yarım kilo çalı fasulye,
Zeytinyağı ve tuz.
Sos için;
3 adet domates,
1 adet küçük kuru soğan,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
Zeytinyağı ve tuz.
Yapılışı;
Çalı fasulyenin uçlarını koparıp, kılçıklarını temizleyin.
Kaynayan tuzlu suda yumuşayıncaya kadar pişirip, süzün.
Zeytinyağında sote yapıp, servis tabağına dizin.
Sos için, soğanı çok ufak doğrayın, zeytinyağında hafif kavurun.
İçine domatesleri rendeleyin.
İkisi bir pişmeye devam ederken içine tuzunu, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyin.
Domatesler piştikten sonra sosu servis tabağında ki fasulyenin üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"
31 Ağustos 2008 Pazar
27 Ağustos 2008 Çarşamba
MANGALDA SOSLU BAGET
YE# 37 MANGAL KEYFİ=MANGALDA SOSLU BAGET
Yemek etkinliğimizin bu ay ki konusu, yaz aylarının vazgeçilmezi, pikniklerin baştacı;Mangal.
Ev Sahibimiz Yemek Kokusu blogundan Tuğba'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Benim evimde mangal yapma imkanım yok, o yüzden mangalı terası olan abim yada bahçesi olan eniştem yapınca yeriz.
Ben evde ızgara bölümünü kullanarak fırında yapabiliyorum.
Bu tarifte ki sosu kullanarak lezzetli bir tavuk ortaya çıkarabilirsiniz.
Bagetleri Arpacık Soğanlı Mantar Sote ve Pirinç Pilavı ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
MANGALDA SOSLU BAGET;
Malzemeler;
1 Kilo tavuk baget,
3 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru reyhan otu,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı kekik,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
yeterince tuz.
İsteğe bağlı;Kırmızı pul biber, kimyon, karabiber.
Yapılışı;
Sos malzemelerini karıştırıp, tavuk bagetlerini bu sosa bulayın ve biraz bekletin.
Soslu bagetleri mangala yerleştirip, kızartın.
Mangalınız yoksa yine ızgaraya dizin ve içinde su dolu bir tepsi bulunan fırında kızartın.
Bu şekilde hazırladığınız bagetleri fırın poşetine dizip, fırında pişirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
25 Ağustos 2008 Pazartesi
BOSTAN PATLICANINDA KIYMALI MAKARNA
Bu tarif Sofra dergisinin Nisan sayısında yayınlandı, üstelik kapakta tarifin resmini kullanmışlardı.
Bazı tarifler vardır beni çok etkiler, gördüğüm anda "bunu mutlaka yapmalıyım ve yemeliyim" diye düşünürüm.
Hatta tadının neye benzediğini düşünüp, ağzımda hissederim.
Daha önce asma yaprağında enginar dolması ve kabak çiçeği dolmasında böyle hissettim.
Enginarı pişirdim ve tattım, kabak çiçeği dolmasını da bu sefer köye gidince denedim.
Bu tariftede böyle oldu, resmi görmem yetti.
Ben mutlaka bunu yapmalıyım dedim ve yaptım.
Tat olarak beni hayal kırıklığına uğratmadı, nefis bir tadı var.
Tarifte patlıcan kızartılmıyordu ama ben kızartarak yaptım, lezzeti ikiye katlandı.
Makarnaya salça değil, domates ekledim.
Patlıcana uyan mor renkli taze reyhan ile süsledim.
Bostan patlıcanı ile yaptığım diğer tarifler 👉BURADA
Patlıcan ile yaptığım tariflerde 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
Bazı tarifler vardır beni çok etkiler, gördüğüm anda "bunu mutlaka yapmalıyım ve yemeliyim" diye düşünürüm.
Hatta tadının neye benzediğini düşünüp, ağzımda hissederim.
Daha önce asma yaprağında enginar dolması ve kabak çiçeği dolmasında böyle hissettim.
Enginarı pişirdim ve tattım, kabak çiçeği dolmasını da bu sefer köye gidince denedim.
Bu tariftede böyle oldu, resmi görmem yetti.
Ben mutlaka bunu yapmalıyım dedim ve yaptım.
Tat olarak beni hayal kırıklığına uğratmadı, nefis bir tadı var.
Tarifte patlıcan kızartılmıyordu ama ben kızartarak yaptım, lezzeti ikiye katlandı.
Makarnaya salça değil, domates ekledim.
Patlıcana uyan mor renkli taze reyhan ile süsledim.
Bostan patlıcanı ile yaptığım diğer tarifler 👉BURADA
Patlıcan ile yaptığım tariflerde 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
22 Ağustos 2008 Cuma
HİNDİSTAN CEVİZLİ TOP KEK
Top kekler servis kolaylığı sebebi ile sık sık tercih ettiğim bir kek türü.
Top kek pişirmek için krem karamel kalıplarını kullanıyorum.
Son dönemlerde silikon kek kalıpları ile de pişirmeye başladım.
Silikon kek kalıpları da oldukça kullanışlı oluyor.
Keklerin üzerini istediğiniz gibi süsleyebilir yada sade olarak tüketebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
21 Ağustos 2008 Perşembe
20 Ağustos 2008 Çarşamba
SİYEZ BULGURU
Tatilden döndük ama iş güçten fırsat bulup, bir türlü sayfamı güncelleyemedim.
Verilecek pek çok tarif, yayınlanacak onlarca gezi resmi var ama bilgisayarın başına oturacak vakit yok.
Tatilimizi her yıl olduğu gibi memleketimiz Kastamonu'da geçirdik.
Çoğunun tarifini daha önce verdiğim yöresel yemekler yedik, birde çocukluğumdan beri adını sık sık duyduğum fakat karşılaşmadığım Kastamonu'ya özgü siyez bulguru ile ilk defa bu yıl tanıştım.
Öğrendiğim kadarıyla Siyez buğdayı 10 bin yıl önce ilk tarım köylerinde ekilen ilk buğday.
Ve artık bir tek Kastamonu'da yetişiyor.
3 haftalık tatil boyunca 3-4 sefer siyez bulguru pişirdim, bu buğdayı ekmeyi ihmal etmeyip, bugünlere kadar gelmesini sağlayan atalarımı rahmetle andım.
Ayrıca bu yıl İhsangazi'de 1. Sepetçioğlu ve Siyez Bulguru Festivali düzenlendi.
Sayın Mustafa Afacan Bey'in Siyez bulguru için yazdığı güzel yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu yazıda Siyez'in tarihinden, nasıl üretildiğine kadar pek çok ayrıntıyı bulabilirsiniz.
Verilecek pek çok tarif, yayınlanacak onlarca gezi resmi var ama bilgisayarın başına oturacak vakit yok.
Tatilimizi her yıl olduğu gibi memleketimiz Kastamonu'da geçirdik.
Çoğunun tarifini daha önce verdiğim yöresel yemekler yedik, birde çocukluğumdan beri adını sık sık duyduğum fakat karşılaşmadığım Kastamonu'ya özgü siyez bulguru ile ilk defa bu yıl tanıştım.
Öğrendiğim kadarıyla Siyez buğdayı 10 bin yıl önce ilk tarım köylerinde ekilen ilk buğday.
Ve artık bir tek Kastamonu'da yetişiyor.
3 haftalık tatil boyunca 3-4 sefer siyez bulguru pişirdim, bu buğdayı ekmeyi ihmal etmeyip, bugünlere kadar gelmesini sağlayan atalarımı rahmetle andım.
Ayrıca bu yıl İhsangazi'de 1. Sepetçioğlu ve Siyez Bulguru Festivali düzenlendi.
Sayın Mustafa Afacan Bey'in Siyez bulguru için yazdığı güzel yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu yazıda Siyez'in tarihinden, nasıl üretildiğine kadar pek çok ayrıntıyı bulabilirsiniz.
16 Ağustos 2008 Cumartesi
BERAT KANDİLİ
10 gün olarak düşündüğümüz ama güzel ve serin geçen günleri birden bırakamadığımız için 20 güne çıkan tatilden döndük.
En kısa zamanda yeni tariflerle buradayım.
Mübarek Berat Kandilinizi kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)
Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir. Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi.
Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.
Bu gecenin, dört adı vardır. "Mübarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır.
Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki,
haraç tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren
bir sened yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar.
Ve denilmiştir ki bu gecede beş özellik vardır:
Bu gecenin beş özelliği vardır:
1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir. 3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir. 4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür. 5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir.
Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban'ın ondördüncü günü,
geri kalan üçte biri de Şaban'ın onbeşinci günü verilmiştir.
|
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)