8 Eylül 2008 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


BU BİR KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI HİKAYESİDİR : )
Kabak çiçeğinden yapılan dolmayla 2 yıl önce yemek dergileri ve yemek sitelerinde tanıştım.
Bizde kabak çok yetiştirilir ama hiç çiçeğinden dolma yapılmaz.
Tariflerde gördükçe,ben bunu mutlaka tatmalıyım diye düşünmeye başladım.
Kabak çiçeğini pazarlarda bulmak mümkün olmuyor,dolma olarak piyasada satılan bir ürün de değil.
Sadece bir kere "Sofradaki Anadolu" etkinliğinde İzmir standında kabak çiçeği dolması ile karşılaştım.


Geçen yıl köye gittiğimde bir fırsatını bulup,dolma olayını gerçekleştiremedim.
Bu yıl gittiğimde eşimin abisinin köydeki evinde kaldık.
Yengeme kabak çiçeğinden dolma yapmak istediğimi söyledim.
Sağolsun evin çevresindeki bütün kabakların yerini gösterdi.
7 öbek kabak dikiliydi ama yarısı arı kovanlarının içindeydi.
Vızır vızır çalışan arı kovanlarının içine girmeye cesaretim olmadığı için ne yazık ki en çok çiçeği olan 3 kabak öbeğini yok saydım.


Kalan sağlar bizimdir diyerek,sabah erkenden kovanların uzağında ki kabak öbeklerinden çiçekleri topladım.
Bu arada erken toplanmadığı zaman çiçekler kapanıyormuş.
Yukarı doğru büyüyen çiçeklerde kabak olmuyormuş,mümkün olduğunca onlardan topladım.

Kovanlardan uzakta olsada sonuçta bir çiçek topluyorum ve arılar,çekirgeler beni pek rahat bırakmıyorlar : )




Sonunda zafer benim, çiçekleri topladım ama sadece 12 adet : (


Çiçekleri musluğun altında iyice yıkıyorum, iç kısmında ki tohumlarını koparıyorum.
Suyunun süzülmesi için tabağa ters çevirip,bırakıyorum.


İç malzemesini hazırlayıp, çiçekleri dolduruyorum.
Çiçeklerin geniş yaprakları beni aldatıyor ve içini biraz fazla dolduruyorum.
Elimde sadece 12 adet çiçek var ve tencerenin dibine direkt olarak çiçekleri dizmeye kıyamıyorum.
Kaynayan suyun çiçekleri yıpratmasından ve tencerenin dibine yapışmalarından korkuyorum.
Çiçeklerin altına kabak dilimlerinden yatak yapıyorum.
Mümkün olan en kısık ateşte pirinçleri pişene kadar pişiriyorum.


Üst resimde gördüğünüz gibi çiğken hiç fazla doldurulmuş gibi görünmüyordu ama pirinçler pişince narin çiçek yaprakları bu baskıya dayanamayıp,biraz yırtıldılar.
Bir daha kabak çiçeği dolması yaparsam içine en fazla 1 tatlı kaşığı iç yerleştireceğim.
"Afiyetle Kalın"


KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI;
Malzemeler;
Kabak çiçekleri, (bende 12 adet vardı)
1 su bardağı pirinç,
1 küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
Tuz,zeytinyağ.
Yapılışı;
Kabak çiçeklerini yıkayıp,tohumlarını koparın.
İç malzemesi için soğanı rendeleyin,diğer malzemeleri de karıştırıp,tuzunu yağını ekleyip,karıştırın.
Çiçekleri 1 tatlı kaşığı iç ile doldurun.
Yaprakları ile ağzını kapatıp,tencereye dizin.
Tuz ve zeytinyağı ekleyip,çok kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Soğuduktan sonra servis yapın.

"Afiyet Olsun"

15 yorum:

  1. http://asotu.blogcu.com15:33

    merhabalar;
    öncelikle nazik ziyaretiniz için çooook teşekkür ederim.cidden çok zor bir süreçti tedavide olduğum dönem.
    neyse;
    kabak çiçeği dolmasıyla ben Yaşar Kemal'in bir romanında karşılaşmıştım ilk olarak, sonra Ayvalık pazarında gezerken görmüştüm çiçekleri ve hemen alıp tarifini pazarcıdan öğrenerek yapmıştım.Şimdi her yaz vazgeçilmez yemeklerimizden biri oldu.ellerinize sağlık aynı zamanda görsel ziyafette çekmişsiniz, fotoğraflar nefis olmuş.
    görüşmek dileği ile.
    sebilay.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize saglik kabak cicegi dolmasina bayilirim.Annemden görüp ögrendigim bir lezzet.
    Tadi nefis oluyor.Hatta ben yazin cokca yapip buzluga atiyorum kisin canim cektikce tüketiyorum..
    Sevgilerimle......
    Hayirli ramazanlar....

    YanıtlaSil
  3. Muhteremcim, bu dolmanın çok ama çok lezzetli olduğunu duydum ama hiç tatmadım..Enfes görünüyor, ellerine sağlık,öpüyorum..
    Hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  4. Adsız15:57

    SELAM..HARİKA BİR KABAK ÇİÇEGİ DOLMASI...ELİNİZE SAGLIK.SEVGİLERİMLE..
    http://hunerlieller.net

    YanıtlaSil
  5. Canım Muhterem, kabak çiçeği dolmasıyla ben de 3-5 yıl önce tanıştım.. Enfes bir lezzet. Hatta ik yediğimde nasıl daha önce yemedim diye kendi kendime sölendim :))

    Nefis görünüyor seninkilerde.. Çok erken toplamak gerekiyor. Ben burada sabah erkenden markete kabak çiçeği bırakan amcaların çiçeklerini almaya sabahın köründe gidiyorum.. :) Tam kapanacak gibiyken dolduruyorum. insana garip bir his veriyor değil mi çiçek yemek :)

    öpüyorum

    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Adsız17:03

    canim bu tarifi cok gordum cok duydum ama hic yapip yemedim tadini da inan cok merak ediyorum
    nefis bir goruntu ellerine emegine saglik
    sevgiler...

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  7. bacim ellerine saglik ne duydum ne gordum ne yedim ben bunu ama cok isterdim yemeyi :) ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  8. BU DOLMA SON ZAMANLARDA OLDUKÇA MEŞHUR OLDU. ÇOK DA LEZZETLİ OLDUĞU SÖYLENİYOR. İNŞALLAH DENEMEK BİZE DE KISMET OLUR. ELİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  9. benimyemeklerim.com07:30

    selam canım harika bir yemek yapmışsın.eminim ki tadıda çok güzeldir.o kadar uğraşmışsın ki resimler ve anlatımın da harika çok beğendim.bende kabak çiçeği bulabilsem hemen yaparım canım.ellerine sağlık.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Canım ben de hep görüyorum arkadaşlarda ama hiç yemedim, buralarda satılmıyor çünkü,dolmalar gerçekten çok güzel görünüyor, uğraşına değmiş, ellerine sağlık güzelim, öptüm, iyi iftarlar...

    YanıtlaSil
  11. Ne cok severim cicek dolmasini. Bizde gül dolmasi derler.Yogurtlu veya sade her ikisinede hayir demem.Ellerine saglik nefís görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. Annemde cok yapardi taze bahceden koparlimis kabak cicegini,ben evlendikten sonra hic yapmadimda yemedimde.
    Annem sarimsakli yogurt dökerdi üzerine öylede cok lezzetli oluyor,ellerine saglik canim.
    bereketli iftarlar

    YanıtlaSil
  13. ilk oktay ustada gördüm çok şaşırdım sonra blog aleminde yapmayan bi benmi kaldım ne dedim herkezde gördüm gib:) ellerine sağlık canım ablacım

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Muhterem,kabakcicegi dolmasini ben de hep görüyorum ama,ben henüz senin kadar sansli degilim.
    Peki sonrasi,12 tane dolma kime yetti?Ben olsam kimseye vermezdim.Hem arilarin icinden bul cikar bir de paylas...
    Ellerine saglik,güzel günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. SEVGİLİ ARKADAŞIM ;GECEN SENE SEVGİLİ NASİBİM ARKADAŞIMIZIN BAŞLATTIĞI “İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2” Nİ BU SENEDE DEVAM ETTİYORUZ
    1eylül 14 EYLÜL TARİHLERİNDE http://birdemliksohbet.blogspot.com ADRESİNDE VE KALAN 15 GÜNLÜK DİLİMDE İSE SEVGİLİ NASİBİM ABLAM (http://porselendemlik.com ) ADRESİNDE YAPILACAKTIR KATILIMIZI BEKLİYORUM HAYIRLI BİR RAMAZAN GECİRMENİZ DİLEGİYLE …BİRDEMLİKSOHBET SEVİL
    ……………………………………………………………………………………………………………
    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;14.08.2008--14.09.2008 Tarihleri arasında EN GUZEL PASTA 2 YARIŞMAMIZ VAR http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Yani BEN YAPACAĞIM SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL PASTA TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "EN GUZEL PASTA YARIŞMASI 2" BAŞLIĞINI YAZARAK BANA MAİL ATMANIZI (birdemliksohbet@hotmail.com) VE 16 ,09,2008 TARİHİNDE SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI RİCA EDİYORUM.bu tarihe kadar sdayfanızda yayınlamayınız..
    BU YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN ARKADAŞIMIZ 6-19 EKİM TARİHLERİNDE PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNDE YANİ 27. Cİ EV SAHİBESİ OLARAK SEZONU AÇACAKTIR. SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM
    ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİM
    BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE......SEVİL

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...