31 Mayıs 2008 Cumartesi

PIRASALI ÇİĞ BÖREK

Muhterem'le Afiyetle
Yeni etkinliklerimizden birisi de Mutfaktayım blogundan Özlem'in düzenlediği "kahvaltı" etkinliği.
Yaz aylarında sıcak havalar yüzünden ağır yemekler yerine akşam üzerlerini bile bazen kahvaltı ile geçirebiliyoruz.
Bu etkinlikte kahvaltı masalarımızı birbirinden lezzetli tariflerin beklediği bir gerçek.
Etkinliğe pırasalı çiğ börek ile katılıyorum ama iç malzemesini kıyma-peynir-patates-ıspanak gibi farklı malzemelerden seçebilirsiniz.
Kıymalı çiğ börek tarifim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


29 Mayıs 2008 Perşembe

ANNEMİN YEMEKLERİ=SU BÖREĞİ

YAMAN ETKİNLİK=ANNEMİN YEMEKLERİ; SU BÖREĞİ
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu,Mayıs ayına çok uygun bir konu;Annemin yemekleri.
Etkinliğimizin ev sahibi; Lama Mutfakta blogunun sahibi olan sevgili lama : )
Hepimizin sayfalarında annelerimize ait pek çok tarif var.
Annem çok güzel yemekler yapar,rahmetli ananem de çok güzel yemekler yapardı ve köyde "kullukçu" denilen düğünlerde yemek yapan biriydi.
Annemle evlerimizin yakın olması sayesinde annemin bizzat yaptığı tariflerede bu sayfalarda yer verdim.
Su böreği ise annemin yapmasını dört gözle beklediğimiz çok lezzetli bir börek.
Ramazan veya bayramlarda mutlaka yapar.
Bazende hiç aklımızda yokken bizi sevindirmek için sürpriz bir şekilde su böreği yapar.
Birde köy böreği yapar ki onunda seveni ve taliplisi çoktur.
Yaz tatili için gittiği memleketten döndüğünde mutlaka bizi toplayıp,mantar yemekleri-tirit-kulaklı makarna gibi yöresel yemeklerimizi pişirir.
Kışlık tarhanalarımız kiren yada normal tarhanayı annem yazın hazırlayıp, sonbaharda bize paylaştırır.
Karalahana ile hazırlanan bulgurlu mancar yemeği yine favorilerimizdendir.
Canım anneciğim seni ve yemeklerini çok seviyorum : )


SU BÖREĞİ;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 bardak su,
Çektiği kadar,tahminen 1 kilo un,
1 paket tereyağ,
Sıvı yağ.
İçi için;
1 kalıp beyaz peynir ve maydanoz.


Yapılışı;
Yumurtaları kırıp,su ile birlikte yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.
Hazırladığınız hamuru pezilere ayırın.
Un yardımı ile pezileri açın.Yufkaların açılması bittikten sonra börek tepsisinin dibini yağlayın.
Yufkalardan ikisini haşlamayıp,ayırın.
Yufkanın birini diğerlerinden büyük açıp,en alta yerleştirin.
Büyük bir tencerede kaynamış tuzlu suda tek tek yufkaları haşlayın ve başka büyük bir tenceredeki soğuk suya aktarın.
Yufkayı soğuk sudan çıkarıp,peçete serdiğiniz süzgece aktarın.
Kuru bir peçete ile yufkanın fazla suyunu alın.
Haşlanan yufkaları tepsiye aralarına erittiğiniz tereyağından sürerek dizin.
İki yufka ara ile peynirli içten yerleştirin.
Bu şekilde yufkaları tepsiye dizin.
Haşlamadığınız diğer yufkayıda en üste serin.
Üzerine sıvı yağ sürerek isterseniz fırında yada annemin her zaman tercih ettiği gibi ocağın üzerinde çevire çevire kızartın.
"Afiyet Olsun"

26 Mayıs 2008 Pazartesi

BULGUR ÇANAKLARI

YEMEK ETKİNLİĞİ#34= BULGUR TARİFLERİ
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu;Bulgur.
Etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan Lezzetler" sitesinin sahibi Derya.
Çay saati etkinliğindeki ev sahipliğini yeni devreden Derya, dinlenmeye fırsat bulamadan şimdi de Ye# 34 etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Derya'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"

24 Mayıs 2008 Cumartesi

POŞETTE SEBZELİ KÖFTE

Fırın poşetleri son yıllarda çoğumuzun mutfağında yerini aldı.
Tavuk-köfte-balık-sebze hemen hemen her türlü yiyeceği fırın poşeti ile pişirmek mümkün.
Tabi suni bir malzeme olduğu için zararlı olup, olmadığı da sık sık tartışılıyor.
Fırın poşetinin en büyük özelliği, içinde ki yiyeceğe su eklemeden, kendi suyunda ama kurutmadan pişirmesi.
Ben bu tarifte biraz renk vermesi için 1 çay bardağı salçalı su ekledim.
"Afiyetle Kalın"

POŞETTE SEBZELİ KÖFTE
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 yumurta,
yarım demet maydanoz,
Sebze olarak;
Mantar-arpacık soğan-biber.
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası, kekik, tuz ve sıvı yağ.
2 adet fırın poşeti.
 
TARİFİ;
Kıyma-köfte harcı-1 çay bardağı su-1 yumurta ve incecik doğradığınız maydanozları birlikte yoğurun.
Köftenin elinize yapışmaması için,avuç içlerinizi yağlayın.
Yuvarlak veya oval şekiller vererek köftenizi hazırlayın.
Arpacık soğanları temizleyin,biberlerin tohumlarını çıkarıp,iri parçalar halinde kesin.
Mantarları suda tutmadan hemen yıkayıp,süzün.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz kekik ekleyerek harmanlayın.
Fırın poşetine 1 kaşık un serpin ve her tarafına yayın.
Poşet yatık durumdayken içine eşit bir şekilde sebzeleri yerleştirin.
Hazırladığınız köfteleri sebzelerin üzerine dizin.
Salçayı bir çay bardağı su ile eritin ve poşetin içine kaşıkla gezdirin.
Poşetlerin ağzını kendi klipsleri ile bağlayın.
Fırın tepsisine köftelere dikkat ederek yerleştirin.
Poşetlerin üzerini buharın çıkması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.

"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Çamlıca tepesi yazısının 2. bölümü ve hazırladığım müzikli videoyu izlemek için bakınız;
Muhterem'le Geziye;Çamlıca Tepesi 2008-2. bölüm

20 Mayıs 2008 Salı

GÜLİZAR


PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 23=GÜLİZAR
23.cü etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan lezzetler" sitesinin sahibi, Derya.
Tarifimin ismi;Gülizar.
Bu tarif yıllar önce Lezzet dergisinin ilk sayılarından birinde çıkmıştı.
Orjinal tarifin içinde kavrulmuş pırasa ve havuç var ama herkes pırasayı yemediği için ben her zaman garnitürlü yapıyorum.
Servisi oldukça kolay, yapımı basit, çay saatleri için harika bir salata diyebilirim.
"Afiyetle Kalın"


GÜLİZAR;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
1 su bardağı garnitür,
1 çay bardağı konserve mısır,
1 demet maydanoz,
Tuz ve sıvıyağ.
Üzerine serpmek için;kırmızı pul biber.
Yapılışı;
Patatesleri haşlayıp, soyun.
Sıcakken iyice ezin, tuz ve 3-4 kaşık sıvıyağ ekleyerek pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Garnitürü ve mısırı süzüp, biraz tuz serpin.
Patatesten cevizden büyük parça koparıp, elinizle yuvarlayın ve açın.
İçine 1 tatlı kaşığı garnitür yerleştirip, kapatarak yuvarlayın.
Maydanozu çok ince kıyın ve hazırladığınız patates toplarını maydanoza bulayın.
Hazırladığınız topları servis tabağına yerleştirin ve ortalarına 1 çay kaşığı kırmızı pul biber dökün.
"Afiyet Olsun"

17 Mayıs 2008 Cumartesi

MEYVA SOSLU MUHALLEBİ

Bizim evde sütlü tatlıların yeri bir başkadır.
Canımız tatlı istediğinde ilk önce sütlü tatlı aklımıza geliyor ve sütlü tatlı yapıyorum.
Şerbeti olmadığı için bize daha az zararlıymış gibi geliyor.
Misafirlerime de tatlı yapacağım zaman ilk öncelik sütlü tatlıda olur.
Bu muhallebiyi önceden sade yapıyordum ama Zerrin'de gördüğüm kurutulmuş meyva ile yapılan irmik tatlısından sonra içine bir çay bardağı kurutulmuş meyva yada meyva şekerlemesi ekliyorum,hem tadı hemde görüntüsü çok daha güzel oluyor.
Eğer çilek mevsimiyse üzerine dilimlenmiş çilek dizip sosu üzerine gezdiriyorum.
Perşembe günü 25 kişilik misafir gurubum vardı ve bu tatlıyı sufle kaselerine ve çilek mevsimi olduğu için üzerine çilek dilimleyerek ve her tabağa bir kase olarak hazırladım.
Eğer çilekli yapacaksanız mümkünse çileklerini servis yapacağınız gün doğrayın.
Çilekli tarifi görmek için bakınız; Çilekli tavuk göğsü.
"Afiyetle Kalın"
MEYVA SOSLU MUHALLEBİ;
Malzemeler;
Yarım paket margarin,
2 bardak un,
2 litre süt,
2 bardak toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı kurutulmuş meyva veya meyva şekerlemesi,
1 paket Dr.Oetker meyvalı sos.
Yapılışı;
Margarini eritip, içine unu ekleyin ve biraz kavurun.
Ilık durumdaki sütü una ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin.
Topaklanırsa blendırla çırpın.
Un ve sütün içine şekeri,vanilyayı ve meyva kurusunu ekleyip, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Islattığınız dikdörtgen Borcam'ın içine muhallebiyi dökün.
Yada küçük kaselerin içine paylaştırın.
Eğer çilekli yapacaksanız, çilekleri muhallebinin üzerine dizin.
Üzerinde ki tarife göre pişirdiğiniz meyvalı sosu döküp, soğutun ve servis yapın.

"Afiyet Olsun"

13 Mayıs 2008 Salı

İÇ BAKLALI ENGİNAR

Baharın müjdecisi bakla demiştik, ya enginar?
Enginar da en az bakla kadar baharı müjdeleyen sebzeler arasında yerini alır.
Faydaları derseniz saymakla bitmez.
Her yıl yaşımız kadar enginar yememiz gerektiğini,
hiç yemesek bile, senede bir tarlasından geçmemiz gerektiğini söyleyen lafları sık sık duyarız.
Bunlar işin varsayım tarafı ama çok ilaç kullananıp karaciğeri yorgun düşenler, kolesterolü yüksek olanlar için de enginar tavsiye ediliyor.
Peki bahar müjdecisi olan bakla ve enginarı bir tarifte kullanmaya ne dersiniz?
Bakla içlerini soymak can sıkıcı ama sakın soymayı ihmal etmeyin.
Enginarlı diğer tariflerim BURADA

"Afiyetle Kalın"


11 Mayıs 2008 Pazar

SÜRPRİZ KURABİYE

biskrem kurabiye 
ANNELER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!
Bugün anneler günü, bütün annelerin ve geleceğin annelerinin günü kutlu olsun.
Tarifimiz sürpriz kurabiye, dış görünüşü ile pudra şekerli bir kurabiyeden farkı olmayan ama ısırdığınız zaman sizi içindeki muhallebi ile şaşırtan bir tarif.
Orjinal tarifte içinde ki muhallebi sade olarak hazırlanıyor.
Fakat bir kaç kere misafirlerim içindekinin muhallebi değilde, pişmemiş hamur kalmış kurabiye olduğunu zannettikleri için artık kakaolu pişiriyorum.
Şimdiki haliyle bir nevi biskrem : )
Not;
Bu tarifi hazırlarken muhallebisini kendiniz hazırlayabilirsiniz veya 1 paket kakaolu pudingi pişirip soğutarak iç malzemesi olarak kullanabilirsiniz.
Puding soğuduğu zaman kaşıkla alıp, rahatlıkla kurabiyenin içine yerleştirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


8 Mayıs 2008 Perşembe

MAYALI KESME POĞAÇA

mayalı poğaça

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 22=MAYALI KESME POĞAÇA
22. Etkinliğimizin ev sahibi; "Fatoştuncay" blogunun sahibi Fatoş Hanım.
Doğrusu etkinliğin süresinin uzatılmasına çok sevindim.
Haftada bir olunca yetişmek biraz zor oluyordu.
Bu etkinliğe mayalı kesme poğaça tarifi ile katılıyorum.
Bu poğaçalar yumuşacık, puf puf oluyor.
Üzerine susam, çörek otu serpebilirsiniz, ben bu sefer değişiklik olsun çekirdek serptim.

5 Mayıs 2008 Pazartesi

BAHARATLI KOLYOZ BALIĞI


Avlanma yasağı başladı,bu tarifle bende bu sezonun son balık tarifini veriyorum.
Bu tarifte gördüğünüz kolyoz balığı.
Baştan söyleyeyim, kolyoz balığında muazzam kılçık var.
Bazı balıkların kılçığı canınızı sıkmaz, mesela hamsiyi bütün yiyenlere çok rastladım ama kolyozun kılçığı hem çok büyük, hemde çok sert.
Geçen yıl pişirdiğim zaman bu ayrıntı aklımda kalmış.
Eşim bu balıkla eve geldiği zaman "kolyoz çok kılçıklı olur" dedim, balık yemeyen birinden böyle bir uyarı gelince şaşırdı.
Tabi kendiside yedikçe bana hak verdi, bu kılçık meselesini unutmazsa sanırım bir daha kolyoz balığı almaz.
Balığı nasıl pişirebilirim diye düşünüp, fırında ama baharatla tatlandırılmış olarak pişirmeyi
uygun buldum.
Baharat olarak; Tuzot-kekik-pul biber-biberiye kullandım.
Balığın yanında Bulgur pilavı ve sumaklı soğan salatası servis yaptım.
Diğer kolyoz tarifim için bakınız; Kolyoz Pilaki.
"Afiyetle Kalın"




BAHARATLI KOLYOZ BALIĞI;
Malzemeler;
Yarım kilo kolyoz balığı,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı tuzot,
2 yemek kaşığı biberiye,
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı kekik.
Yapılışı;
Yarım çay bardağı zeytinyağı ve diğer baharatları karıştırarak Kolyoz balığını bu karışıma bulayın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış sıcak fırında,kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lalelerle bezenmiş Çamlıca Tepesi resimleri ve yazısı için bakınız;
Muhterem'le Geziye; Çamlıca Tepesi 2008