Bu yaz köydeki evimizde hazırladığım yemek masalarından birisinin menüsünde, Kastamonu'nun meşhur yemeği olan "Tirit" vardı.
Bugünkü yemek masası resimlerim o masaya ait olacak.
Tirit yemeği, özellikle evde kemikli et varsa ilk düşünülen tariflerden birisidir.
Kastamonu'da "Tirit" merkeze yakın yerlerde, Kastamonu'nun meşhur ürünlerinden birisi olan "kel simit" ile hazırlanır.
Bu simitin üzerinde hiç susam yoktur ve normal simitten daha sert bir yapısı vardır.
Pek çok yerde tirit bu simitle yapılır.
Fakat sahil kesimlerine doğru gidildikçe tirit kuru yufka ile hazırlanır.
Bizde de hep kuru yufka ile hazırlanır.
Kastamonu'lu ev hanımlarının çoğu yufka açmayı bildiği için yufkasını kendisi hazırlar ve tirit için yufkayı biraz daha fazla pişirerek, normal böreklik yufkadan daha daha kuru olmasını sağlar.
Eğer benim gibi yufka açmayı bilmiyorsanız, imalat yapan yufkacılardan tiritlik yufka talep edebilirsiniz.
Yufkacı imalat yapmayıp sadece satıyorsa o zaman normal yufkayı alıp, rulo şeklinde tiritlik olarak kesip, tepsiye diziyorsunuz ve kuruması için fırında 20 dakika kadar pişiriyorsunuz.
Servis sırasında üzerine kemikli etin suyunu dökerek servis yapıyorsunuz.
Geçtiğimiz yıllarda Ramazan'da iftar misafirlerim için daha kalabalık bir masa için tirit hazırlamıştım.
İftar masasının resimleri 👉
BURADA