27 Aralık 2006 Çarşamba

ERZİNCAN KESME ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Bu çorba tarifini yıllar önce Lezzet dergisinden öğrenmiştim.
Çok lezzetli ve besleyici bir tarif.
İçinde ki köfte ve erişte sayesinde çocuklarında çok severek yediği bir çorba.
Hem ailemin, hemde misafirlerimin çok sevdiği bir çorbadır, sık sık aile yemeklerinde istek üzerine bu çorbayı pişiriyorum.
"Afiyetle Kalın"


25 Aralık 2006 Pazartesi

BAYRAM & YILBAŞI MÖNÜSÜ


YE # ÖZEL=YILBAŞI ve BAYRAM MÖNÜSÜ
Bu özel etkinliğe katılayım mı? Katılmayayım mı? diye epey düşündüm.
Hatta logoyu bile yerleştirmedim, dün akşam son anda katılmaya karar verdim, logoyu yerleştirdim, yazıyı hazırladım.
Katılmak için tereddüt etmemin sebebi, vaktin az olması.
Eminim çoğu arkadaşlar haşmetli ve harika masa düzenlemeleri yapmışlardır.
Benim sofra hazırlayacak vaktim olmadığı için resimlerle mönüyü oluşturdum.
Bir ay içinde iki etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Sonia arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
Yorucu ve yoğun günler onu bekliyor.
"Afiyetle Kalın" 


24 Aralık 2006 Pazar

ETLİ BİBER DOLMASI

Muhterem'le Afiyetle
Dolma ister etli, ister zeytinyağlı, ister kuru olsun, Türk mutfağında çok sevilir ve misafir sofralarının olmazsa olmazlarındandır.
Çeşit derseniz pazı, üzüm yaprağı, beyaz-kara lahana, kabak, biber, acur ama mutlaka dolma.
Yaprak olanlar tabiki çok uğraştırıyor, zaman ve emeğiniz daha çok gidiyor.
Biber dolması ise işçilik olarak daha kolay ve pratik.
Biber dolmasını etli yapınca biraz büyük seçerler ama ben göze daha güzel göründüğü için zeytinyağlı da olsa, etli de olsa minik boyda biber seçiyorum.
"Afiyetle Kalın"

23 Aralık 2006 Cumartesi

TALAŞ KEBABI ve BÖREĞİ

Diyeceksiniz ki,"talaş kebabı mı? böreği mi karar ver!" benim yanıtım da "her ikisi de" olacaktır.
Bu tarifin en büyük özelliği kuru olarak yerseniz talaş böreği, içinin suyunu üzerine döküp sos yaparsanız talaş kebabı olmasından geliyor.
İsterseniz size vereceğim hamur tarifiyle kendiniz hamurunu yapabilirsiniz "yok ben o kadar uğraşamam" derseniz 1 paket milföyle bu tarifi çabucak hazırlarsınız.
Seçeneği oldukça bol bir tarif.
Biz bu hamuru yıllardır Sana Böreği diye (bildiğiniz sana yağı) yapıyorduk.
Meğer bu tarif milföy hamur tarifiymiş.
Aynı milföy gibi kat kat olup kabarıyor ama çok zahmetli bir tarif.
Vaktiniz varsa yapın yada daha önceden hazırlayıp, buzlukta hamur halinde muhafaza edin.
Pişireceğiniz zaman sadece yufka gibi açıp, iç malzemesini yerleştirip pişirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

TALAŞ KEBABI ve BÖREĞİ;
Malzemeler:
Hamuru İçin:

5 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı sirke veya limon,
Biraz su,
Hamurları yağlamak için;
1 paket margarin.
İçi için:
300 gram küçük doğranmış kuşbaşı et,
2 adet soğan,
Sıvı yağ, tuz,
Yarım demet maydanoz.
1 yemek kaşığı domates salçası.
TARİFİ:
Hamur malzemesini karıştırıp, kulak memesi kıvamında hamurunuzu hazırlayın.
Hamuru 5 parçaya ayırın.
Margarinide 5 parçaya ayırın.
Her hamur parçasını açıp, içine böldüğünüz margarin parçalarından sürün.
Kare şeklinde kapatıp, buzdolabında 25-30 dk bekletin.
Dolaptan çıkarıp, katını açmadan merdaneyle tekrar açın.
Yine kare şeklinde katlayın.
Bu işlemi 3 kez tekrar edin.
Boş vaktinizde bu aşamaya kadar gelip, hamuru hazırlayın ve buzlukta muhafaza edip, misafiriniz geleceği zaman kullanabilirsiniz.
İçinin Hazırlanması:
Küçük doğradığımız etleri biraz sıvı yağda sularını salıp, çekinceye kadar kavurun.
Küçük doğranmış soğanları, domates salçasını, tuzunu ve incecik kıydığınız maydonozları ilave edip, etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Hazırladığınız hamuru buzluktan çıkarıp açın ve 4 parçaya bölün her bir parça milföy yaprağı büyüklüğünde olmalı.
5 parça hamurdan, 4 tane yaprak çıkıyor.
5 X 4 = 20 yaprak hamurunuz olacaktır.
Açtığınız ve dörde böldüğünüz hamur parçalarına, hazırladığımız süzdüğümüz etli içten 1 kaşık yerleştirin.
Kenarlarını sıkıca kapatıp, yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığınız fırında kabarıp, kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız börekleri, kuru olarak servis yapasanız "talaş böreği" olur.
Talaş kebabı yapacaksanız hazırladığınız etin süzülmüş suyunu 1 su bardağı domates suyu ile tavada biraz pişirerek, böreklerin üzerine gezdirirseniz "talaş kebabı"nız olur.
Hamurla uğraşmak istemiyorsanız, bu tarifi 1 paket milföy hamurla çok daha kolay hazırlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

22 Aralık 2006 Cuma

YEŞİL BİBERLİ YUMURTA

Son yıllarda pazardan çarliston biber almak riskli bir iş, hele alışveriş yaptığınız tezgahın müşterisi değilseniz en kocaman, en kaba çarlistonları tartıp veriyorlar.
Kızartmalık çarliston alacaksanız, marketten kendi ellerinizle seçmelisiniz.
Pazardan alıp eve gelince kocaman çarlistonlarla karşılaşırsanız, bu tarif tam size göre.
Bu tarif bizde bu sebepten ortaya çıktı, pazardan gelip çarlistonlar kocaman çıkınca "ben bu kocaman çarlistonları nasıl değerlendirebilirim? ne yapabilirim ben bununla" diye düşünürken ortaya çıktı.
Özellikle pazar kahvaltılarımızda sık sık pişiririm.
" Afiyetle Kalın"

YEŞİL BİBERLİ YUMURTA;
Malzemesi
;
1 kilo çarliston biber,
3 adet yumurta,
Tuz,sıvı yağ.
Yapılışı;
Çarliston biberlerin tohumlarını çıkarıp,temizleyin.
Temizlediğiniz biberleri 2 parmak genişliğinde doğrayın.
Teflon tencere yada tavaya biraz sıvı yağ döküp,biberleri ve tuzunu ekleyin.
Biberler 10-15 dakika içinde kavrulunca üzerine yumurtaları kırıp,karıştırın.
İsterseniz karabiber kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

20 Aralık 2006 Çarşamba

GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ

Hiç güveç kullandınız mı?
Yıllardır güveç almayı düşünüyordum, bu sene yaz tatilinde kısmet oldu.
Kastamonu'nun şirin ilçelerinden Bozkurt'tan tencere tipi güveç aldım.
Aldım ama nasıl kullanacağım? bilmiyordum.
Ocağa koyabilirmiyim? ya kırılırsa? ilk pişirmede ne yapmam gerekir? gibi bir sürü soru vardı aklımda.
Pişirmeden önce kuyruk yağı ile ovmamı tavsiye ettiler, evime sokmadığım yağı güvecime süremezdim.
Bende kullanmadan önce margarinle yağladım.
Eskiden kapağının kenarı hamurla kapatılırmış artık folyo ile kapağı sarmak yeterli oluyor.
Eğer aceleniz varsa güveç tencerenizin yanına bile uğramayın derim.
İnanınır mısınız ocağa koyduktan yarım saat sonra bile güvecin üst kısmı ısınmamıştı.
Ağır ağır önce kendini ısıtıyor sonra içindeki yemeği pişiriyor ama tüm bunlara değer, sebzelerin tadı ve lezzeti bambaşkaydı.
Etli yemek yapacaksanız, eti önceden başka tencerede biraz pişirip, güvece sonradan aktarabilirsiniz.
Bu tarifte kullandığım sebzeler daha çok yaz sebzeleri ama siz kış sebzelerine dönüştürerek yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ
Malzemesi;

300 gram kuşbaşı et,
2 adet patlıcan,
2 adet patates,
2 adet kuru soğan,
250 gram taze fasulye,
3 adet kabak,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
2 adet havuç,
2 yemek kaşığı biber salçası, tuz,sıvı yağ.

TARİFİ;
Etleri yıkayıp güvece yerleştirin, yumuşayıncaya kadar pişirin.
İsterseniz etleri önceden başka bir tencerede pişirin.
Sebzeler çabuk piştiği için etleri önceden biraz pişirmek gerekiyor.
Patlıcanları alacalı soyup, acısını almak için üzerine tuz serpip, 10-15 dakika bekletin.
Taze fasulyeyi ve diğer sebzeleri ayıklayıp,istediğiniz boy ve şekilde doğrayın, ben halka halinde doğramayı tercih ettim.
Güvecin altına etleri, onun üzerine sertliklerine göre sebzeleri dizin.
Mesela taze fasulye geç pişeceği için en alta yerleştirmekte fayda var.
Sebzeleri yerleştirdikten sonra tuzunu ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile ezip, sebzelerin üzerine dökün.
Güvecin kapağını folyo ile sarıp, tencerenizin üzerine kapatın.
Yemeğinizi ocakta yada fırında ağır ağır pişirin.
" Afiyet Olsun"
 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Cevahir Alışveriş Merkezini  görmek ve gezmek ister misiniz?

15 Aralık 2006 Cuma

BAL KABAKLI VE PORTAKALLI PASTA

Muhterem'le Afiyetle
YE # 17 YEMEK ETKİNLİĞİ (KABAKGİLLER)
Bugünün ayın 15'i ve yemek etkinliği günü olduğunu tamamen unutmuşum.
Sabahtan kız kardeşimle Merter'e alışverişe giderken farkettim.
Hemen internete girdim ki herkes tarifini yayınlamış.
Mecburen bilgisayarı kapatıp Merter'e alışverişe gittim.
Biraz geç oldu ama sonunda yazımı yayınladım.
Bu ayki yemek etkinliğinin sahibi "Marifet Teyze" blogundan Vildan'a teşekkür ediyor, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"

13 Aralık 2006 Çarşamba

FIRINDA ÇİNEKOP

Eskiden balık pişireceğim diye ödüm kopardı çünkü eşim yemem için ısrar ederdi.
Şimdi anladı ki balık yemem için beni zorlamadığı sürece kendisi daha çok balık yiyebiliyor.
Böyle olunca bende seve seve istediği balığı pişiriyorum.
Bu günlerde de sağlıklı pişmiş balık takıntısı var, onun için balıkları ya fırında ızgarada pişiriyorum, yada buğulama, pilaki olarak pişiriyorum.
Ocak üzerinde tavada yağda kızartmak benimde işime gelmez çünkü o zaman batmadık ne fırın kalıyor, ne mutfak.
Bu tarifte ki çinekopları da fırında, tepside pişirdim.
Fazla koku yapmadı, ortalık da kirlenmedi.
Eğer biraz daha lezzetli olsun diyorsanız, çinekopların içine 1 çay kaşığı tereyağ yerleştirin.
"Afiyetle Kalın"

FIRINDA ÇİNEKOP;
Malzemeler;

1 kilo çinekop,
1 su bardağı mısır unu,
Tuz ve tepsi ölçüsünde yağlı kağıt.
TARİFİ;
Çinekopları temizleyip, yıkayıp, süzün.
Tuzunu serpip,mısır ununa bulayın.
İsterseniz iç kısmına 1 çay kaşığı tereyağ sürün.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, üzerine balıkları dizin.
Önceden ısıttığınız fırında, balıklar kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

8 Aralık 2006 Cuma

NOODLE

noodle nasıl yapılır?
Noodle, nam-ı diğer Japon eriştesi yada Çin makarnası.
Çiğken bir tutam paket lastiğine benzeyen,
pişince bizim eriştelerden pekte farkı olmayan,
en fazla 5 dakikada pişen,
Amerikan filmlerinde Çin yemeği ısmarlayınca kutudan ilk çıkan yemek noodle.
Pazar günü Migros'a gitmiştik, bir baktım paket paket noodle!
Amerikan filmlerinden aşina olduğumuz için, denemek üzere hemen 1 paket aldım.
Eve dönünce yorgunluktan fazla uğraşmadan hemen pişirip (5 dakikada pişiyor), üzerine biber salçalı bir sos hazırladım.
İnternetten biraz araştırınca sebzelerle birlikte pişirilen harika noodle tarifleri gördüm ve denedim.
Sebzeli ve Tavuklu Noodle tariflerime bakmadan geçmeyin : )

Sebzeli Noodle

Sebzeli Noodle-2

Tavuklu Noodle

"Afiyetle Kalın"


5 Aralık 2006 Salı

İYİ Kİ DOĞDUN EFE!

Bilin bakalım bu tatlı ve şirin çocuk kim?
O bizim ailenin gözbebeği, o bizim ailenin en küçüğü, o tatlıların tatlısı,
o teyzesinin ak kuzusu, o kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Köksal Efe Alkan.
Tam Beyaz usulü bir sunum oldu : )
Efe'nin doğum günü bugün ama hafta sonu anneme geldiler, o zaman bir pasta kesip kutlama yaptık, bu resimler o günden.


1 Aralık 2006 Cuma

FIRINDA MANTAR

Yakında mantarla ilgili ayrı bir kategori açmam gerekecek.
Bakıyorum da epey bir mantar tarifim olmuş.
Mantarı çok sevdiğimi söylemiştim daha verilecek çok mantar tarifi var.
Bir mantar çorbası tarifim var ki oldukça kolay, her an elinizin altında bulunan malzemelerden yapılıyor.
Bakınız; Mantar Çorbası
Velhasıl bitmez bu mantar tarifleri .
"Afiyetle Kalın"

FIRINDA MANTAR;
Malzemeler:

1 kilo büyük boy mantar,
Yarım paket köfte harcı,
Dilimlenmiş kaşar peyniri,
Tuz, sıvıyağ.
TARİFİ:
Mantarları kırmadan saplarını çıkarın.
Mantarları temizleyip, yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Saplarını robotta kıyın.
Yarım paket köfte harcı ve 1 çay bardağı su ile kıydığınız sapları iyice yoğurun.
Mantarların ortasındaki boşluğa bu harçtan yerleştirin.
Tuzunu serpin.
Fırın tepsisi sıvı yağla yağlandığı için ben bir daha yağ koymadım.
Fırın tepsisini orta hararetteki fırına yerleştirin.
Hemen hemen 30 dk sonra mantarlar pişmiş oluyor.
Fırını kapatın, mantarların üzerine birer dilim kaşar peynir yerleştirin.
Fırının sıcağı kaşarın erimesine yetiyor.
"Afiyet Olsun"