27 Şubat 2019 Çarşamba

PORTAKAL CİPSİ

Muhterem'le Afiyetle
Bir önceki yazımda paylaştığım "Portakallı Revani" tarifinin sunumunda kullandığım Portakal cipslerini arayı fazla açmadan yayınlamaya karar verdim.
Bu tarifin adı portakal cipsi veya kurutulmuş portakal olarak biliniyor.
Ben cips demeyi daha çok seviyorum, eminim çocuklarda cips adını duyunca daha severek tüketecektir.
Yapımı çok kolay, fazla işçilik istemiyor ama kurutma aşaması yani pişirme süresi biraz uzun.
Fırında düşük ısıda uzun sürede kurutmanız gerekiyor.
"Ben yüksek ısıda, daha kısa sürede pişiririm" diye düşünmeyin, olmuyor.
Yüksek ısıyı gören cipsler, ince dilimlendiği için bir anda kömürleşebiliyor.
İçinin tamamen kuruması için ağır ağır pişmesi gerekiyor.
Bu portakal cipsleri ile neler yapabilirim? derseniz;
Bu şekilde cips gibi çıtır çıtır tüketebilirsiniz.
Yarısını erimiş çikolataya bandırarak daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Tatlılarınızı bu cipslerle süsleyebilirsiniz.
Bakınız; 👉Portakallı Revani
Ihlamur, çay gibi sıcak içeceklerinizi bu cipslerle tatlandırabilirsiniz.
Son yıllarda dekorasyon dergilerinde tarçın çubukları ile birlikte aranjmanlar yapıldığını görüyorum.
Ev dekorasyonu, masa süslemesinde kullanabilirsiniz.

23 Şubat 2019 Cumartesi

PORTAKALLI REVANİ

Muhterem'le Afiyetle
Portakal, kış meyveleri arasında en sevdiğim meyvedir.
Portakallı ve portakal aromalı ürünleri de çok severim.
Evde farklı çeşitlerde reçel olsada her kış mutlaka portakal reçeli pişiririm.
Bugünkü tarifimiz olan portakallı revaniyi de çok severek pişiriyorum.
Geçen ay gelen 2 ayrı misafir grubuna bu tatlıdan pişirdim.
Misafir masa ve menülerinin resmini en kısa zamanda yayınlayacağım.


21 Şubat 2019 Perşembe

SİYEZ UNLU TAHİNLİ KURABİYE

Muhterem'le Afiyetle
Siyez unu son yıllarda oldukça rağbet gören bir ürün.
Sağlıklı beslenmeye önem verenlerin tercih ettiği bir un çeşidi.
Siyez unu Gluten içeriyor fakat Glisemik endeksi düşük gıdalar arasında başı çekiyor.
Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda Siyez unuymuş.
Siyez bulgurunu Kastamonu'lu olduğum için yıllardır biliyorum ve kullanıyorum.
Siyez ununu ise 2-3 yıldır kullanıyorum.
Eskiden unu Kastamonu festivallerinden, yada Kastamonu tatilinde alıyordum.
Son yıllarda ise İstanbul Halk Ekmeğin ürettiği siyez ununu kullanıyorum.
Bu un tam çekildiği için pürüzsüz bir dokusu var ve rahatlıkla krep, kurabiye, gözleme gibi tarifleri yapabiliyorsunuz.
Bir kaç kere gözleme yaptım ama resimlerini çekemeyeceğim kadar erken bir saatti, resim çekemedim.
En kısa zamanda gözleme tarifini hazırlayıp, yayınlayacağım.
Bu arada;
Siyez unu ile çorbalarınıza meyane hazırlayabilirsiniz, çok iyi uyum sağlıyor.
Ben dün akşam "Karabuğdaylı yayla çorbası" yaptım, meyanesini siyez unu ile hazırladım.
Gayet lezzetli, kıvamı yerinde bir çorba oldu.
Çorbanın tarifi 👉BURADA

18 Şubat 2019 Pazartesi

TAZE ZENCEFİLLİ SEBZE ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Yemeklerinizde veya içeceklerinizde taze zencefil kullanır mısınız?
Türk mutfağında çok fazla kullanılmayan zencefil, neyse ki son yıllarda çok faydalı olması ile ilgili yapılan haberler ve yazılar dolayısı ile pek çok mutfağa girdi.
Bizde de durum böyle, ben annemde veya rahmetli ananemde zencefilli bir tarif görmedim.
Faydalı olduğunu duyduğumuz için eve almaya ve kullanmaya başlayalı en fazla 10 yıl olmuştur.
Taze zencefilin en çok kokusunu seviyorum, muhteşem bir mentol kokusu var.
Ne yazık ki acı bir tadı var, belli bir miktarı aşamıyorsunuz.
Bugünkü tarifimizden bahsedecek olursam;
Bu çorbada zencefil dışında kışlık kök sebzeler (kereviz-patates-havuç-soğan) kullandım.
Hepsini rendeleyerek kullandım, yarı yarıya su ve ayran kullandım.
İsterseniz ayran yerine süt veya süt yerine tavuk-et suyu kullanabilirsiniz.
Sebzeler piştikten sonra blenderden geçirdim.
Kullandığım sebzelerin nişastalı yapısı sebebiyle, un eklemediğim kıvamı güzel bir çorba oluyor.


17 Şubat 2019 Pazar

KAHVALTI MASASI-69

Muhterem'le Afiyetle
Bu aralar misafir açısından yoğun günlerdeyim.
Misafirlerimi akşam çayı, akşam yemeği, kahvaltı ve gündüz çayında ağırladım.
Bazısının resimlerini çekemedim ama sizi önümüzde ki günlerde yemek ve çay masası resimleri bekliyor.
Bu kahvaltı masasını geçen Pazar günü eşimin aile büyüklerine ve yeğenlerine hazırladım.
Mönüyü hazırlarken misafirlerin tercihlerine dikkat ederek, şarküteri ürünü almadım.
Şarküteri ürünü yerine et kavurması hazırladım.
Mevsim sebzelerinden olan ıspanakla börek hazırladım.
Yine mevsim sebzelerinden pırasayı yumurtalı olarak hazırladım.
Kışın domates salatalık almıyorum, bol bol roka ile salata hazırlıyorum.
Domates kullanacaksam cherry domates alıyorum.
Peynir, zeytin çeşitleri ile tuzluları tamamladım.
 

12 Şubat 2019 Salı

KIRMIZI PANCARLI BONBON

Muhterem'le Afiyetle
Pancarlı bonbon adını okuyunca bu tarifin haşlanmış pancar püresi ile yapıldığını zannedebilirsiniz.
Tarifi o tür yöntemlerle değil, pancarlı kek ile hazırladım.
9 Ocak'ta evlilik yıldönümümüz için "İçi Kalpli Kek" hazırlamıştım.
Tarifin ilk aşaması için kırmızı bir kek hazırlamam gerekiyordu.
Gıda boyası kullanmak istemediğim için, kırmızı rengi elde etmek için pancar kullanmaya karar verdim.
Pancarlı keki hazırladım, kekten kalpli kurabiye kalıpları ile kalpler çıkardım.
Çıkan kalplerle içi kalpli keki hazırladım.
Fakat elimde kalplerin kesildiği pancarlı kek kaldı.
Bu tarifi, kalan pancarlı kek parçalarını değerlendirmek için hazırladım.
Kalan pancarlı kek parçalarının kuruması için üzerini bez mutfak peçetesi ile örttüm.
1-2 gün o şekilde bıraktım.
Kek nemini kaybedince, rondodan çektim ve bugünkü tarifte yer alan pancarlı bonbonları hazırladım.
Rengi muhteşem oldu, tadı umduğumdan çok daha lezzetli oldu.
Bu doğal kırmızı bonbonları, çocuk doğum günlerinde, kırmızı renge yer vermek istediğiniz konseptlerde kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


5 Şubat 2019 Salı

FIRINDA BEŞAMELLİ PAZI

Muhterem'le Afiyetle
Pazı, kış aylarının yeşil yaprakları sebzelerinden birisidir.
Narin yapraklıdır, fazla pişirilmeye yada haşlanmaya dayanmaz.
Pazı en çok sarma olarak sevilir.
Sarma yaptığınız zaman narin yapraklarını kaynatmadan, kaynar suya batırıp çıkarmanız bile yumuşaması için yeterli olacaktır.
Bugünkü tarifimizde pazı, önce çok az haşlanıyor sonra beşamalle birleşip, üzerinde kaşar peynir ile fırında pişiriliyor.
Beşamelli tariflerde, genellikle beşamel sebzenin üzerine yayılır fakat bu tarifte pazı beşamelle karıştırılıyor.
Bu yazıyı yazarken, daha önce patates püresi ile hazırladığım "Püreli Ispanak Graten" ve "Fırında Püreli Sultani Bezelye" tariflerinde ki gibi "zeminde patates püresi olsa nasıl olurdu?" fikri aklıma düştü.
Eminim o hali de çok güzel olacaktır, daha hacimli olacaktır, içinde ki püre sebebiyle çocukların daha çok ilgisini çekecektir.
En kısa zamanda patates püresi ile pişirmeyi bir kenara yazdım ✏


2 Şubat 2019 Cumartesi

HURMALI TOP KEK

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifimiz, daha çok Ramazan ayında tüketilen hurma ile yapılan top kek tarifi.
Bu tarif şimdi yaramasa da daha sonra işinize yarayacaktır.
Ramazan bu yıl 6 Mayıs'ta başlayacakmış, şunun şurasında Ramazan'a ne kaldı ki😊
Ramazan ayında bazen evde fazla hurma olabiliyor.
Yumuşak ve lezzetli olanlar her zaman meyve veya kuruyemiş niyetine yeniyor ama ya kuru olanlar?
Bir kaç defa kuru ve fazla lezzetli olmayan hurmalarla karşılaşınca hurmaları değerlendirmek için bazı tarifler de kullandım.
Bugünkü tarifim 3. hurma tarifi olacak.
Bu tarifte hurmaları şeker, vanilya, tarçın çubuğu ve bir miktar su ile pişirdim.
Yumuşayan hurmaları, kek hamuruna ekledim.
Minik kek kapsüllerinde pişirdim.
Benim kullandığım kek kapsülleri biraz cansız olduğu için, içine fazla hamur dolduramadım.
Pişirirken mecburen muffin tepsisi kullandım.