25 Mayıs 2025 Pazar

ÇİRİŞ OTLU MÜCVER

Muhterem'le Afiyetle

Beni eskiden beri takip edenler bilir ki, ben her bahar yenilebilir ot tarifleri yapar, tarifini veririm.
Çok şükür bu baharda öyle oldu.
Önüme daha önce görmediğim bir ot çıkmadı.
Bende bildiğim, tariflerimde yer verdiğim otlarla tarifler hazırladım.
Bunlardan birisi de Çiriş Otuydu.
Çiriş otunun tadını seviyorum, her bahar mutlaka bol bol alıp kullanıyorum.
Bazen yeni tarifler deniyorum, bazen de klasik olarak pişiriyorum.
Yenilebilir otların çoğu ile mücver yapılıyor.
Çiriş otu ile de yapmaya karar verdim.
Üstelik bu tarifte Çirişi önden pişirme ve haşlama gibi işlemler yok.
Sadece diriliği gitsin diye tuz ile ovuyoruz ve mücver malzemeleri ile karıştırıp, pişiriyoruz.

19 Mayıs 2025 Pazartesi

14 Mayıs 2025 Çarşamba

IŞKINLI, ÇİLEKLİ, YULAF EZMELİ CRUMBLE

Muhterem'le Afiyetle

Bahar aylarının kendine özgü sebzeleri ve meyveleri olduğu kadar yenilebilir otları da var.
Bahar geldiği anda tezgahlarda yada sokak satıcılarında görünmeye başlarlar.
Bunlardan biri de Işkın.
Işgın, Uçgun, Ravent, Rebez, Dağ Muzu gibi isimlerle de bilinen bu ot, Kuzukulağı ailesine aitmiş.
Ekşi lezzete sahip olan Kuzukulağı gibi Işgın da ekşi bir lezzete sahip.
Işgın ile tarifler hazırlarken Miss Kekik blogunda bu tarifi  gördüm.
Crumble seven biri olarak hemen bu tarifi not aldım. 
Adının zor olmasına bakmayın, diğer adı kırıntı tatlısı olan bu tatlıyı farklı meyve ve kuruyemişlerle  yapabilirsiniz.
Ben kırıntı tatlısını daha önce hep beyaz un ile yapıyordum.
Bugünkü tarifte yulaf ezmesi ile hazırlanıyordu, onunla yaptım.
Bu hali ile daha sağlıklı, un miktarı daha az bir tarif elde etmiş olduk.

8 Mayıs 2025 Perşembe

TOMARA TAVASI

Muhterem'le Afiyetle

Tomara Tavası tarifini görünce ilk önce bende "bu Tomara da ne acaba?" diye düşündüm.
Meğer bizim Hodan-Ispıt-Kaldirik olarak bildiğimiz ot, bazı yerlerde mesela Trabzon gibi Doğu Karadeniz taraflarında "Tomara" olarak biliniyormuş.
Bu tarifin Karadeniz tarifi olmasına şaşmamak lazım çünkü içinde "Mısır unu" var.