Bahar aylarının kendine özgü sebzeleri ve meyveleri olduğu kadar yenilebilir otları da var.
Bahar geldiği anda tezgahlarda yada sokak satıcılarında görünmeye başlarlar.
Bunlardan biri de Işkın.
Işgın, Uçgun, Ravent, Rebez, Dağ Muzu gibi isimlerle de bilinen bu ot, Kuzukulağı ailesine aitmiş.
Ekşi lezzete sahip olan Kuzukulağı gibi Işgın da ekşi bir lezzete sahip.
Işgın ile tarifler hazırlarken Miss Kekik blogunda bu tarifi gördüm.
Crumble seven biri olarak hemen bu tarifi not aldım.
Adının zor olmasına bakmayın, diğer adı kırıntı tatlısı olan bu tatlıyı farklı meyve ve kuruyemişlerle yapabilirsiniz.
Ben kırıntı tatlısını daha önce hep beyaz un ile yapıyordum.
Bugünkü tarifte yulaf ezmesi ile hazırlanıyordu, onunla yaptım.
Daha önce yayımladığım Crumble (kırıntı tatlısı) Tarifleri;
Frambuazlı Crumble
Çilekli Crumble
Taze İncirli Crumble
Erikli Crumble
Frambuazlı Crumble
Çilekli Crumble
Taze İncirli Crumble
Erikli Crumble
"Afiyetle Kalın"
IŞKINLI, ÇİLEKLİ, YULAF EZMELİ CRUMBLE ;
Malzemeler;
Meyve Karışımı İçin;
2-3 sap Işgın,
300 gram Çilek,
2 yemek kaşığı Toz Şeker,
2 yemek kaşığı Mısır Nişastası,
Yarım Limonun suyu,
Crumble Hamuru İçin;
Yarım su bardağı Un,
1 su bardağı Yulaf ezmesi,
Yarım su bardağı Ceviz içi veya Fındık,
Yarım su bardağı Toz Şeker,
100 gram Tereyağ,
Çay kaşığının ucu ile Tuz.
Servis için;
Dondurma.
IŞKINLI, ÇİLEKLİ, YULAF EZMELİ CRUMBLE TARİFİ;
2 veya 3 adet Işkının dış yüzeyini elinizle veya sebze soyacağı ile soyun.
1 santim uzunluğunda doğrayın.
Çilekleri yıkayıp, süzün, 4 parçaya bölünecek şekilde doğrayın.
Çileklerin ve Işkınların üzerine limon suyunu dökün.
Toz şekeri ve Mısır nişastasını ilave edin, iyice karıştırın.
Fırın kabınızı tereyağ ile yağlayın.
İçine hazırladığınız meyveli karışımı döküp, yerleştirin.
Not;
Ben bu tarif için oval bir fırın kabı kullandım ama güveç kabı veya sufle kaplarında da yapabilirsiniz.
Crumble Hamurunu yapmak için;
Hamur malzemelerinin hepsini mutfak robotuna yerleştirin.
Mutfak robotunun düğmesine ufak ufak basarak çalıştırın.
Hamur pürüzsüz değil, pütürlü olacak.
Tatlı adını bu pütürlü-kırıntılı görünümünden alıyor.
Hazırladığınız kırıntılı hamuru, fırın kabında ki meyve karışımının üzerine meyveleri kapatacak şekilde yerleştirin ama bastırmayın.
180 derece de ısıttığınız fırında pişirin.
Bu tatlının en önemli özelliklerinden birisi de meyveli kısmının sulu kalmasıdır.
Çok kurutmadan, suyunu fazla çekmeden 40 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Servis yapmadan önce üzerine 1 top dondurma yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...