Bahar aylarında "bir yemek bloggerinin en yoğun olduğu zaman bahar aylarıdır" demiştim.
Fakat yaz aylarında ki hareketliliği unutmuşum sanırım.
Yaz aylarında da bazı sebze ve meyveler sadece bir kaç hafta tezgahta görünüp yok olabiliyor.
Mesela bugünkü tarifimizde kullandığımız vişne çıktıktan sonra bir kaç hafta içinde tezgahlardan kalkıyor.
Bu süre içinde vişne alıp buzluğa kaldırmak, konservesini yapmak, reçel kaynatmak, blogda yayınlamak için farklı vişneli tarifler hazırlamak bayaa koşuşturmaya sebep oluyor.
Vişneli bir şeyler yapmanın, buzluğa kaldırmanın en zor tarafı elbette çekirdeklerini çıkarmak😒
Tek tek o çekirdekleri çıkarmak çok zahmetli olsada kullandığınız zaman büyük kolaylık oluyor.
Geçtiğimiz haftalarda günlerimin çoğu vişne çekirdeği ve sarı kiraz çekirdeği çıkarmakla geçti.
Vişnelerin bir kısmını buzluğa kaldırdım, bir kısmını reçel yaptım.
Vişneli Crumble'dan bahsedecek olursam;
Crumble, kırıntı tatlısı olarak da biliniyor.
Meyvenin üzerinin kırıntılı hamur parçacıkları ile kaplanması ve fırında pişmesi ile hazırlanıyor.
Bu tarifi her meyve ile yapabilirsiniz ama en güzel sonuç sulu ve hafif ekşimsi meyvelerle ortaya çıkıyor.
Hele kullandığınız meyvenin çarpıcı bir rengi varsa tam bir görsel şölen oluyor.
İsterseniz tek bir servis tabağında, yada servis kolaylığı olması için tek kişilik kaplarda hazırlayabilirsiniz.
Bazı crumble tariflerinde kırıntılı hamurdan zemine de yerleştiriliyor.
Mesela daha önce tarifini verdiğim çilekli crumble tarifimin (linki aşağıda) zemininde de hamur var.
Zeminde hamur istemezseniz hazırladığınız kırıntılı hamuru sadece meyvenin üzerine yerleştiriyorsunuz.
Bu nedir? derseniz, bu da vişneli crumble, bunu da ben yaptım fakat bu tarifte biraz daha sulu olması için vişne tanelerini ortadan ikiye kestim, daha az nişasta koydum.
Fırında piştiği zaman ortaya bu muhteşem görüntü çıktı.
Ben bu tatlının en çok, hafif sulu olan bu halini seviyorum.
Bu resimde ki crumble bir misafir masası için hazırladım, çay masasının resimleri 👉BURADA
Konu ile ilgili tarifler;
Vişneli Tarifler
Crumble (kırıntı tatlısı) Tariflerim;
Frambuazlı Crumble
Çilekli Crumble
Taze İncirli Crumble
Erikli Crumble
Kızılcıklı Crumble
Elmalı Crumble
"Afiyetle Kalın"
VİŞNELİ CRUMBLE;
Malzemeler;
300 gram vişne,
2 yemek kaşığı mısır nişastası,
Yarım limonun suyu,
Kırıntı kısmı için;
100 gram badem içi,
5 çorba kaşığı toz şeker,
120 gram küp küp doğranmış soğuk tereyağı,
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 paket vanilya,
200 gram un,
Süslemek için;
Vişne taneleri
Servis için;
Dondurma
VİŞNELİ CRUMBLE TARİFİ;
Vişneleri yıkayın, ortasından keserek çekirdeklerini çıkarın.
Ben çekirdek çıkarma aparatı ile çekirdeklerini çıkardığım için vişnelerin şekli bozulmadı.
Eğer sulu bir crumble yapmak isterseniz vişneleri mutlaka ortadan ikiye ayırın.
Çekirdeklerini çıkardığınız, kestiğiniz vişneleri fırın kaplarına pay edin.
Keserken vişnenin suyu çıktıysa mutlaka onu da kaselere pay edin.
Crumble kuru değilde, nemli olursa daha lezetli oluyor.
Vişnelerin üzerine bir kaç damla limon suyu sıkın.Üzerine birer tatlı kaşığı nişasta serpin.
Crumble hamurunu yapmak için;
Toz şeker, badem içi, tarçın, vanilya, tereyağı ve unu robottan geçirin.
Hamurunuz özlü bir hamur değil, kırıntılı bir hamur olacak.
Hazırladığınız kırıntılı hamuru buzdolabında 10 dakika dinlendirin.
Kırıntılı bir kıvamda olan hamuru vişnelerin üzerine serpiştirin.
Crumble piştikten sonra çok fazla bekletmeden ılık halde, tercihen dondurma ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...