Yemeği çok güzel olur, salatalara, garnitürlere, börek ve milföyün iç malzemesine çok güzel yakışır.
Tane bezelye ile çorba, yemek yapıyoruz fakat sanırım mutfaklarımıza daha çok yemek eşlikçisi, garnitür olarak giriyor.
Ben tane bezelyeyi en çok etli veya bugünkü tarifte ki gibi köfteli pişiririm.
İçine rengarenk (havuç, patates, kırmızı ve yeşil biber gibi) sebzeler eklemeyi çok severim.
Tane bezelyenin en iyi taraflarından birisi de kışlık olarak saklamaya uygun olması.
Fazla işlem gerektirmeden taneleri buzdolabı poşetlerine koyup, buzluğa kaldırabilirsiniz.
Bezelyeyi buzlukta yer yoksa konserve olarak da hazırlayabilirsiniz.
Birde kurutma yapılması var ama onun için ya fırında yada fazla nem olmayan yerlerde kurutmak gerekiyor.
Birde bezelyenin körpecik yaprak gibi olan hâli Sultani bezelye varki ben çok severim.
Her bahar Sultani Bezelye ile yaptığım tariflere yer veririm.
Bugünkü tariften bahsedecek olursam;
Ben bugünkü tarifi kışlık olarak kaldırdığım buzlukta bulunan bezelye ile hazırladım.
Geçen yaz buzluğa kaldırdığım bezelyeleri baharda yenilerine yer açılsın diye kullanıyorum.
Bu sezonun bezelyelerini buzluğa yerleştirdim, onları da Allah kısmet ederse kış aylarında kullanacağım.
Köfteleri sadece tuz ve maydanoz ile yoğurup yuvarladım.
Yemeği pişireceğim tencerede önden köfteleri pişirdim.
Köfteleri çıkarıp, yemeği pişirmeye başladım.
Sonra pişen köfteleri yemeğe ekledim.
Bu yemek arttığı zaman börek içi olarak veya milföyle talaş böreği gibi bir tarifte kullanarak değerlendirebilirsiniz.
Konu ile ilgili tarifler;
Köfte ve Köfteli Tarifler
Bezelye ile hazırladığım tarifler;
(Bu tariflerde bezelye ana malzeme veya garnitür olarak kullanılmıştır)
Etli Tane Bezelye
Zeytinyağlı, Bezelyeli Enginar
Bezelye Salatası
Bezelyeli, Kaşar Peynirli Enginar
Gelik Pilavı
Çanak Köfte
Külah Köfte
Manisa Kebabı
Kağıt Kebabı
Tavuklu, Garnitürlü Salata
Pancarlı, Bulgur Çanakları
Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar
Bezelye içli hamur işleri;
Sultan Böreği
Lale Poğaça
Bezelyeli Muska Böreği
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
1 kilo bezelye (ayıklanmış olarak 3 su bardağı)
1 adet büyük boy kuru soğan,
2 adet orta boy patates,
1 adet büyük boy havuç,
3-4 adet yeşil sivri biber,
1 adet büyük boy kırmızı biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz,
Köftesi için;
250 gram kıyma,
Tuz,
3-4 sap maydanoz.
KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ;
Patatesin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
Havucun kabuklarını kazıyıp, küp küp doğrayın.
Kırmızı ve yeşil biberin tohumlarını çıkarıp, doğrayın.
Soğanın kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
Kıyma, çok az tuz ve ince ince doğradığınız maydanozları yoğurun.
Misket büyüklüğünde yuvarlayın.
Yemeği pişireceğiniz tencerenin içine yarım çay bardağı zeytinyağı dökün.
Yağ ısınınca köfteleri içine atıp, çevire çevire kızartın.
Köfteler pişince tencereden çıkarın.
Aynı tencereye soğanı ilave edin.
Soğanı biraz pişmeye başlayınca içine salçasını ilave edin.
Not;
İsterseniz bu aşamada salça yerine 2 adet domates doğrayıp ilave edebilirsiniz.
Not;
Patates çabuk pişen bir sebze olduğu için patatesi en son ekleyeceğiz.
Damak tadınıza uygun tuzunu ve baharatları ilave edin.
Tencereye 3 su bardağı su ilave edip pişirmeye bırakın.
Taze bezelye konserve bezelyeden daha geç pişer.
15 dakika sonra patatesleri ve kızarttığımız köfteleri ilave edin.
Eğer suyu azaldıysa 1 su bardağı sıcak su ilave edin.
Düşük ısıda ki ocakta ağır ağır pişirin.
Bu yemeğin en geç pişen sebzesi bezelye olduğu için bezelyenin pişip pişmediğini kontrol edin.
Piştiyse ocağı kapatın.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...