Farklı sunumları olan tariflere bayılırım.
Böyle tarifler gördüğüm zaman mutlaka ya bir yere not alırım, ya da o sayfayı kaydederim.
Geçenlerde internette gezinirken külah köfte tarifi ile karşılaştım. (tarifi gördüğüm sayfa kapandığı için link veremiyorum)
Görünümü, sunumu ile çok şık ve güzel bir tarifti.
Köfte tarifleri arşivime çok yakışacak bir tarifti, ilk fırsatta denedim.
Külah köfte için notlar;
Tarifte köfte yağda kızartılıyor ama ben uzun zamandır köftelerimi yağda değil fırında pişiriyorum, bu köfteyi de fırında pişirdim bir sorun çıkmadı.
Tarifte köfte hamuru açılarak külahın çevresine sarılıyor, ben köfteye külah şekli verdim ve içine alüminyum külahları yerleştirdim.
Kıymanız çok yağlı olmasın, yağlı kıyma piştiği zaman yağlarının erimesi yüzünden köftenin şekli bozulabilir.
Piştikten sonra kolayca çıkabilmesi için alüminyum külahları kullanmadan önce mutlaka yağlayın.
Bir külahı hazırlamak için neredeyse 3 köftelik köfte hamuru kullanılıyor, yani 1 külah köfte=3 normal köfte, bu sebeple doyurucu bir köfte oluyor.
Bu tarif için gerekli olan alüminyum külahlarıda tatlı yapmak için yeni almıştım.
İlk kullanımı bu köfteler için tuzlu tarifi oldu ama önümüzde ki günlerde bu alüminyum külahlarla tatlı ve tuzlu tarifler denemek istiyorum.
Bu külahları pasta malzemeleri satan yerlerden alabilirsiniz.
Hatta büyük pazarlarda mutfak malzemeleri satan tezgahlarda bulabilirsiniz.
Ben Cumartesi günleri İncirli'de kurulan Bakırköy Pazarından aldım.
"Afiyetle Kalın"
KÜLAH KÖFTE;
Malzemeler;
Köfte İçin;
500 gram köftelik kıyma,
1 paket etimek,
1 büyük çay bardağı su,
1 adet kuru soğan,
1 adet yumurta,
5-6 dal maydanoz,
Tuz, zeytinyağı, karabiber, kimyon.
Patates püresi için;
4-5 adet küçük boy haşlamalık patates,
1 küçük çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz.
Garnitür için;
1 su bardağı haşlanmış bezelye veya bezelye konservesi,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 çay bardağı haşlanmış, küp küp doğranmış havuç,
1 adet küp küp doğranmış kırmızıbiber,
Tuz, zeytinyağı.
Sunum için, maydanoz yaprakları.
KÜLAH KÖFTE TARİFİ;
Klasik köfte malzemeleri olan kıyma, yumurta, rondoda ufalanmış etimek, rendelenmiş soğan, ince ince kıyılmış maydanoz yapraklarını, tuz, damak tadınıza uygun baharatlarla (karabiber, kimyon, kırmızı pul biber gibi) ve 1 büyük çay bardağı su ile yoğurun.
Bütün malzemeleri yoğurup, köfte hamurunu hazırlayın.
Köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, yağladığınız elinizle külah şekli verin.
Alüminyum külahları iyice yağlayın ve külah köftenin içine batırın.
Bu şekilde içinde patates püresini doldurabileceğiniz alan açılmış olacak.
Köfte hamurunun hepsini bu şekilde hazırlayın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız köfteleri dizin.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında köfteleri pişirin.
Patatesleri yıkayıp haşlayın.
Haşlandıktan sonra kabuklarını soyun, sıcakken çatalla iyice ezin.
İçine 1 küçük çay bardağı süt, tuz, 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyerek pürüzsüz olana kadar yoğurun.
Eğer mutfak robotunuz varsa püreyi robotta yaparak pürüzsüz bir kıvamda hazırlayabilirsiniz.
Püreyi krema sıkma torbasına doldurun.
Fırında pişmiş olan köftelerin içinden alüminyum külahları çıkarın.
Patates püresini köftenin içine sıkın.
Bütün köfteleri bu şekilde hazırlayın.
Sunum için;
Garnitür, küp küp doğranmış kırmızıbiberi ve mısırı karıştırın, zeytinyağı ve azıcık tuz serpip harmanlayın.
Servis tabağının içine önce garnitürü üzerine de külah köfteleri yerleştirin.
Kenarlarını da maydanoz ile süsleyip, sıcak olarak servis yapın.
ay bu yinmez miii al eline isir isir yeee muhtesem olmussss ablacimmm
YanıtlaSilSağol canım :)
SilEline sağlık harika bir sunum olmuş sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özgen :)
SilMalzeme listesinde köfte için patates ve havuç da yazıyor ama yapılışında yok.yani havuç ve patatesi köfte harcına koyuyor musunuz koymuyor musunuz?
YanıtlaSilMerhaba,
SilKusura bakmayın bir yanlışlık yapmışım, malzeme listesini yazarken hepsini bir yazmıştım, sonra kategoriye ayırmaya karar verip püre malzemelerini ve garnitür malzemelerini ayrıca yazınca üstteki listeden patates ve havucu çıkarmayı unutmuşum.
Uyarınız için teşekkür ederim, hemen düzeltiyorum :)
ne güzel bir sunum olmuş ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sedacım :)
SilBen köftelerimin kabarık ve yumuşak puf puf olması için her zaman bir çay kaşığı karbonat eklerim harca...sizce buna eklesem köftenin şekli çok bozulur mu?
YanıtlaSilMerhaba,
SilKarbonatın köftenin şeklini bozacağını sanmıyorum, bu tarifi "Yeturla lezzet kareleri"nde de görmüştüm, Yeşim karbonat kullanarak yapmıştı, köftelerinin şekli bozulmamıştı.
Kolay gelsin.
Kabarınca şekli bozulursa diye emin olamamıştım iyi ki sormuşum.cevabınız için teşekkür ederim.
SilWow çok farklı bir sunum olmuş :) harika fikirmiş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Denizcim :)
SilKac derecelik firinda ne kadar surede pistiler
YanıtlaSilMerhaba,
SilKöftenizi önceden ısıtılmış fırında 180 derecelik ısıda, 30 dakika pişirebilirsiniz.
Kolay gelsin.