Yaz aylarının ekşi ama gösterişli meyvesi vişne ile bir kaç gündür tarifler veriyorum.
Bu bölümde blogumda bugüne kadar yayınladığım vişneli tarifleri bir araya getirdim. Bundan sonra yayınlayacağım vişne ile hazırladığım tüm tarifleri de buraya ekleyeceğim, hepsini bu yazıda bir arada bulabilirsiniz.
Yazın çekirdeklerini çıkarıp dondurucuya kaldırırsanız kışında elinizin altında vişneniz bulunur ve vişne ile tarifler hazırlayabilirsiniz.
Vişnenin çekirdeğini çıkarmak için bir kaç yöntem var.
Birisi resimde gördüğünüz çekirdek çıkarma aleti, bir diğer seçenekde pipet kullanarak çıkarmak.
Bazı yerlerde de çengelli iğnenin arkası ile çıkarıldığını görmüştüm ama bence en pratiği ve ulaşılabilir olanı pipet ile çıkarmak.
Pipet gayet güzel çekirdek çıkarıyor.
Kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyvedir.
Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar
boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar.
Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı
görünüşlüdür.
Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak
renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da
kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür.
İlkbaharda erken açan çiçekleri beyaz renklidir.
Bir salkımında birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda
çiçek açar.
Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri,
kirazdan biraz basıkçadır.
Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir.
Türkiye'de iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir.
Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya
vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu,
çok sulu, ekşi ve kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise, kısa saplı,
ince, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve
vermektedir. Her iki çeşidin ağaçları da, temmuz ayından başlayarak bol ürün
verir.
Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne, A ve C
vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından
zengindir. Kiraz vişne ile benzer özellikler taşır.
Vişnenin Faydaları:
Vişnenin besin değerleri kirazınkine benzer.
Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan, vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur.
Aynı nedenle kalorisi de kirazınkinden düşüktür.
Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan, vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur.
Aynı nedenle kalorisi de kirazınkinden düşüktür.
Ortalama 100 g taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 g
karbonhidrat vardır.
Oysa vişnenin A vitamini yüksek olup 1.000 lU'ya kadar
varır.
Vişnenin diğer besin değerleri kirazınkine çok yakındır.
Bedenimize yararlı besin değerlerinin yanı sıra; Vişne
meyvesinin taze ya da kurutulmuş sapları, aynen kiraz sapları gibi sağlığımıza
yararlı etkiler yapar.
Vişne sapları idrar söktürücü özelliği ile kabızlıkta faydalıdır.
Kabukları ise ateş düşürücü olarak kullanılabilir.
Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir. Mikrop öldürücüdür.
Ateşi düşürür ve idrar söktürür. İshali keser. Vücuda
rahatlık verir.
Susuzluğu giderir. Öksürüğe iyi gelir.
Ağrıları dindirir. İltihap gidericidir.
Uyku düzensizliğinde faydalıdır.
Vişne Nasıl Kullanılır?
Meyvesi, meyve sapları ve vişne ağacının kabukları
kullanılır.
Vişne reçeli ve vişne suyu farklı tadıyla severek tüketilen
besinlerdir.
Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli,
marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları
yapılarak tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir.
VİŞNE İLE YAPILAN TARİFLER;
"Afiyetle Kalın"
Merhabalar,
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık. Tariflerin hepsi birbirinden güzel ve lezzetli görünüyor...... Sevgilerimi bıraktımmmm…..:)
Hayırlı Cumalar.
Teşekkür ederim Seldacım, hayırlı cumalar :)
SilHayatımda gördüğüm en güzel tarifler o güzel zamanını bizlere ayırdığın için teşekür ederim.
YanıtlaSilAsıl bu güzel yorum için ben teşekkür ederim :)
SilSevgili Muhterem tüm vişneli tariflerin ve görsellerin muhteşem. Şahaneydi..Çok sevdim ellerine sağlık..Sevgilerimle.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
Sil