15 Mart 2016 Salı

KASTAMONU KAŞIK HELVASI

kaşık helvası
Kaşık helvası pek çok kişinin bildiği, en azından tattığı yöresel bir lezzettir.
Kastamonu'nun yöresel lezzetlerinin başında gelir.
Yapması, özellikle şekil vermesi ustalık ister.
Normal helvalar gibi yumuşak bir yapısı yoktur, daha çok kurabiyeye benzer, hafif bir kıtırlığı vardır.
Bu tarifte gördüğünüz kaşık helvasını annemin Abana'da ki komşusu olan Ayşe teyze yaptı.
Bu helvayı biz Ayşe teyze ile birlikte kavurduk ama ben şekil verme işi ustalık istediği için şekil vermeyi ona bıraktım.
Kaşık helvasının şekli kadar yeteri kadar iyi kavrulması da çok önemli, biz bu helvayı neredeyse 1,5 saat kavurduk.
Bu helva çelik tencerede yaparsanız 1,5 saatte, alüminyum tencerede yaparsanız 2 saatte kavruluyormuş.
Biz ocağın üzerinde tereyağını eritip, ununu ekledikten sonra yere küçük tüpü koyduk ve karşıklı oturarak sırayla karıştırdık.
Ertesi gün annemin mevlidi vardı onun için yapmıştık.
Telaşlı bir gün olduğu için yapılış resimleri çok özenli olmadı :(
"Afiyetle Kalın" 




inebolu kaşık helvası
KASTAMONU KAŞIK HELVASI;
Malzemeler;
Yarım kilo tereyağ veya 2 paket margarin,
1 kilo un + 1 su bardağı un,
1 kilo toz şeker.

KASTAMONU KAŞIK HELVASI TARİFİ;
Tereyağını eritin, içine unu ilave edin.

Sürekli karıştırarak rengi dönene kadar yaklaşık 1,5 saat kavurun.
Kavrulmaya başladığı zaman yağı kendini biraz salacak ve daha rahat karıştırılmaya başlanacaktır.

 Kavrulma işlemi bittikten sonra ocağı kapatın, içine toz şekeri ilave edin.

Kastamonu kaşık helvası tarifi
Şekeri iyice karıştırarak sıcakken helvaya yedirin.

yöresel kaşık helvası
Helva sıcakken kaşıkla şekil vermeye başlayın.
Kaşığı tepeleme helva ile doldurun, elinizle iyice bastırarak kaşığın şeklini almasını sağlayın.
Not;
Eğer helvanın sıcaklığına dayanamazsanız kağıt peçete kullanabilirsiniz.

Kaşıkta iyice bastırarak şekil verdiğiniz helvayı kaşığı elinize ters çevirerek yavaşça kaşıktan çıkarın.

nasıl yapılır?
Hazırladığınız helvaları geniş bir tepsiye üst üste olmayacak şekilde dizin.
Dinlendirip soğuduktan sonra servis tabağına alın.
Kaşık helvası bekleyip dinlendikçe iyice lezzetlenen bir helvadır.
"Afiyet Olsun"


7 yorum:

  1. Ben de bir Kastamonu lu olarak harika bir lezzet olduğunu belirtebilirim. Ellerinize sağlık. Lezzetini bilmeyenler mutlaka denemeli. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Adsız12:12

      Kastamonulu olarak çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim elinize saglik

      Sil
  2. Günaaaydın..
    Ellerine sağlık Muhteremcim..
    İyi ki sen varsın ki blogları ayakta tutuyorsun, çoğu bloglar kapandı, unutulmaya yüz tutmuş hatta. Ben de arada ekleme yapıyorum. Sosyal medyalar çıktığından bu yana bloglar terk edildi. Çok çok kötü oldu. Eskiden etkinliklerimiz oluyordu, ne güzeldi, umarım yeniden canlandırırız blogları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah canım arkadaşım, kardeşim :)
      Tam da yarama parmak bastın, ne yazık ki sosyal medya çıktı bloglar unutuldu.
      Blogların bu kadar boş kalmasına, unutulmasına çok üzülüyorum.
      Benim için sosyal medya hep 2. planda oldu, ilk göz ağrım her zaman burası olmuştur, burası kalacaktır.
      İnşaallah ömrüm ve sağlığım elverdiği sürece blogumu güncellemeye devam edeceğim.
      Ben ne kadar sosyal medyadan uzak dursam takipçilerim beni facebook ve instagramda görmek ve takip etmek, tariflerime instagramdan ulaşmak istiyorlar.
      Mecburen instagrama da tarif ekliyorum.
      Ama yeni tarifi önce buraya yazıyorum bir kaç gün sonra instagram ve facebook'a ekliyorum, öncelik her zaman blogun :)
      Eskisi gibi etkinlikler düzenlenmesini bende çok isterim ama artık bloglarda o havayı bulamayız, şimdi herkes instagram da ki yarışmaların, takipçilerin peşinde.
      Ziyaretin için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Adsız23:20

    Bu hopa ve artvin in şekerlemesi var malzemeleri aynı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hopa ve Artvin'de Karadeniz bölgesinde olduğu için aynı malzemelerle helva yapılmasına şaşırmadım.
      Aynı yöreye ve bölgeye ait tarifler, aynı damak tadına da sahip olunca hep birbirinden esinlenilmiş tarifler oluyor.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...