Sonunda hazır baklavalık yufkadan baklava yapanlar kervanına bende katıldım.
Ben hayatımda hiç baklava yufkası açmadım, açmayıda düşünmüyorum.
Bu yeni çıkan baklavalık yufkalar sayesinde, hele ilk seferinde böyle güzel sonuç da alınca artık hazır yufka ile baklava yapmaya devam edeceğim.
Bu yufkalar ile baklava yapmanın en zor tarafı kesme işlemi, en çok tepsinin içinde keserken zorlandım.
Bir dahaki sefere tepside kesmeme gerek kalmayan, şöbiyet veya fıstıklı sarma yapmayı düşünüyorum.
Notlar;
Hastel marka 800 gramlık, içinde 44-45 adet yufka bulunan baklavalık yufka kullandım.
Fiyatı ; 7 Lira.
Sütaş marka tereyağ kullandım.
Hazırlanışında belirtilen tüm tavsiyelere harfiyen uydum.
3 yufkada bir tereyağ sürmek, 15 yufkada bir ceviz serpmek gibi.
Yufkaları tek tek yerleştirmek çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Ama şerbet malzemesinde 640 gram su - 960 gram şeker yazıyordu.
Bana yeterli gelmezmiş gibi geldi ve 4 bardak suya 5 bardak şeker hesabı ile şerbet hazırladım, tadı tam hazır baklavalar gibi olmuşu.
Bir daha ki sefere de yine bu ölçüde şerbet hazırlayacağım.
Üzerine serpmek için taptaze çekilmiş Antep fıstığı almıştım ama telaştan unutmuşum.
Üzerine veya çevresine yeşil fıstık serpebilirsiniz.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
Son söz;
9 günlük bayram tatili bizimde aklımızı çeldi ve bayram için memlekete gitmeye karar verdik.
Kısmetse bu gece sahurdan sonra yola çıkacağız.
Hayatımda ilk defa bu mevsimde memleketimi göreceğim.
Hep yemyeşil gördüğüm ağaçlar ve dağlar kimbilir şimdi nasıldır?
Bu arada beni en çok yol korkutuyor, eminim çok trafik olacak.
Bolu'da ve bizim oralarda sis etkili olabilir.
Sürekli bir yağmur ve soğuk hava ile karşılaşırşam hiç şaşırmam.
Bayramda burada olmadığım için şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum.
Güncelleme;
Bayram dönüşü, bayram tatili ile ilgili hazırladığım yazıları görmek için, bakınız;
Yolculuk
Doğal Mantarlar
Temmuz-Ekim Aylarında Köyümüz
"Afiyetle Kalın"
HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA;
Malzemeler;
800 gramlık hazır baklava yufkası,
400 gram tereyağ,
250 gram çekilmiş ceviz,
Şerbet için;
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
3-4 damla limon.
Yapılışı;
Önce şerbeti hazırlayın, şerbet malzemelerini kaynatın.
Ocağı kapatmadan önce 3-4 damla limon sıkın.
Şerbeti soğumaya bırakın.
Tepsiye yağ sürüp, üzerine teker teker 3 yaprak yufka dizin.
Her 3 yaprakta bir erimiş tereyağ sürün.
Her 15 yufkada bir ceviz içi serpin.
Ceviz içi iki kere serpilmiş oluyor.
Bütün yufkaları bitirdikten sonra istediğiniz şekilde yufkaları kesin.
Not;
Paketin üzerinde (sanırım kolay kesebilmek için) su serpiştirin yazıyordu.
Fakat su serpince yufkalar hamurlaşır gibi oluyor.
Bir tavsiye üzerine önce tereyağını döküp, sonra dilimledim, daha rahat kesildi ama bu seferde tereyağın elimize bulaşması ve baklavanın üzerinde parmak izi bırakması gibi bir sorun ortaya çıkıyor.
Son dönemde tereyağlı kısmın üzerine 2 adet kuru yufka sererek kesmeye başladım.
Kesme işlemini bitirinceye kadar üstteki 2 yufka nemlenmiş oluyor ve tereyağ elinize bulaşmadan, parmak izi çıkmadan rahat rahat kesiyorsunuz.
Kesme işlemi bittikten sonra artan tereyağını yufkaların üzerine gezdirin.
180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Tepsiyi fırının alt raflarına yerleştirmeyin, baklavanın en altındaki tereyağ yanabilir.
Kızarınca fırından çıkardığınız baklavanın biraz ılınmasını bekleyin.
Soğumuş olan olan şerbeti, ılık olan baklavanın her tarafına eşit olacak şekilde azar azar dökün.
Şerbetiniz mutlaka soğuk olmalı, sıcak olursa tatlınız hamurlaşabilir.
Biraz dinlendirdikten sonra baklavanın üzerini çekilmiş fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
nefiss olmus canim baklavan, bende bir keresinde hazir baklavadan denemisdim ve güzel olmusdu...
YanıtlaSilsicacik sevgilerimle...
Arkadaşım bende kendim hiç yufka açmadım ama belki bir gün denerim şimdi bilemiyorum...Yanlız bu bayram bende hazır yufkadan baklava yapmayı düşünüyorum bakalım...Baklava harika görünüyor ellerin dert görmesin ağzınızın tadı hiç bozulmasın...Size iyi yolculuklar ve iyi bayramlar dilerim...
YanıtlaSilSevgiler...
Bayram telasi baslarken,tatlilarda bunun içinde dahil,enfes olmus...ellerine saglik
YanıtlaSiloff super olmus bizde fistikli dusunuyos bayrama bakalim ne yapacaz :D ellerine saglik canim hayirli bayramlar olsun simdiden
YanıtlaSilellerinize saglik.........
YanıtlaSilSevgilerimle...........
Ellerine sağlık çok güzel olmuş.Ben de hayatımda 1 kere baklava açtım ilk yapmama rağmen ben böyle baklava yemedim dediler çok güzel olmuşmuş.Ama bir dahada yapmadım çok zoooorrrrr....
YanıtlaSilçok güzel, ben de yarın paketin üzerinde yazdığı şekilde deneyecektim. Umarım iyi olur. En üste su serpmenin sebebi nedir diye sorsam gitmişsen cevap veremeyeceksin ve ben yarın yaparken ne yapsam diye düşüneceğim kara kara :)) pakette üzerine su serpin yazmıyor çünkü :(
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor baklava.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
İyi bayramlar.
Sevgilerimle TAZENANE
ben bu yufkayı iki senedir kullanıyorum..gerçekten harika..senin baklavanda muhteşem görünüyor cnm...ellerine sağılk.hayırlı bayramlar..
YanıtlaSilHer ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi,bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum...İyi bayramlar!
YanıtlaSilSevgiler
gözde
Bende bir arkadasimda yedim agizda dagiliveriyordu,senin baklavalarda enfes görünüyor eline saglik canim.
YanıtlaSilhayirli bayramlar ve iyi tatiller
Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınız kutlu olsun! Allah tüm inananlara nice huzurlu, bereketli bayramlar nasip etsin.
YanıtlaSilKüskünlerin barıştığı, sevenlerin biraraya geldiği, rahmetle ve şefkatle dolu günlerin en değerlilerinden olan Ramazan Bayramın kutlu olsun canım..sevgiler
YanıtlaSilSevdiklerinle birlikte sağlıklı, huzurlu, bayram tadında bir bayram geçirmen dileğiyle…
YanıtlaSilsevgiler…
Bayramin kutlu olsun,her bayram sevdiklerine en güzel sekilde gecirmeni dilerim.
YanıtlaSilBayramin kutlu olsun canim, sana tüm sevdiklerinle birlikte gecirebilecegin nice güzel bayramlar diliyorum.
YanıtlaSilSevdiklerinizle geçireceginiz güzel bir bayram dilerim...Hayirli Bayramlar...
YanıtlaSilselam canım baklava süper görünüyor.hayırlı cumalar iyi haftasonları canım
YanıtlaSilMerhaba, size sevgilerimle beraber etkinlik için davetiyemi de bırakıyorum katılmanız ümidiyle, sevgiler.
YanıtlaSilPORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ
shttp://porselendemlik.blogcu.com/ ,
http://birdemliksohbet.blogspot.com/ ve
http://selmahlc.blogcu.com/tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler
MERHABA SEVGİLİ DOSTLARIM
6 Ekim2008 (pazartesi) -19 Ekim 2008 (pazar) tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğinin Ev Sahibeliğini Ben( Birsel ve İrem )http://annekizmutfaktayiz.blogspot.comyapacağım
Siz sevgili dostlarımı ve Katılmak isteyen herkesi etkinliğimize davet ediyorum.
Etkinliğimize ve Tarif defterlerimize birbirinden leziz tatlar kazandırmak için, İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.
Tariflerinizi hazırladığınızda Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini Başlığını yazarak sayfanızda yayınlayıp , tarifinizin hazır olduğuna dair duyurunuzu sayfama yorum bırakarakYADA CBOXA YAZARAK bildirmenizi rica ediyorum.
En kısa zamanda sizin sayfanıza geri dönüp tarifi kopyalayıp kendi sayfamda yayınlayacağım.
elimden geldiğince tüm arkadaşlara davetiye göndermeye çalışıyorum atladığım , gözden kaçırdığım arkadaşlarım olursa şimdiden özür diliyorum buradan tekrar söylüyorum herkes davetlidir.
Canım ellerine sağlık, baklavan çok güzel olmuş, ben de hiç denemedim, ama bu görüntüden sonra fikrim değişebilir. Afiyetler olsun canım.
YanıtlaSilCanım inşallah memleketinde güzel bir bayram geçirip sağ salim dönmüşsünüzdür. Biz de yolculuğa çıkmaktan son anda vazgeçtik, havanın yağmurlu ve yolların kalabalık olması bizleri vazgeçirdi.
Öptüm güzelim, daha nice güzel bayramlarda sevdiklerinle birlikte olmanı diliyorum, sevgilerimle, ailecek selamlar...
Merhaba ,
YanıtlaSilBu bayram bende hazır yufka baklavası yaptım. Çıtır çıtır nefistiler gerçektende.Canın baklava isteyince hiç uğraşmadan yapabiliyorsun bu yufkalarla. Sizinkininde görüntüsü çok güzel. Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
hazır yufkadan baklava yapmaya çok fazla cesaret edemedim açıkcası ama sizin bu samimi sözlerinizden yola çıkarak şimdi yufkayı alıp hemen yapıcam inşallah bende sizin kadar memnun kalırım cesaretinizden ve tarifinizden dolayı çok teşekkürler iyi bayramlarrrrrrrrrrrr....
YanıtlaSilwww.radiodolunay.tr.gg RADYOMUZA HERKEZI BEKLERIZ...!!!RADYOMUZDA YAYIN YAPMAK UZERE BAY VE BAYAN DJ ARKADASLAR ALINACAKDIR RADYOMUZDA DJ OLMAK ISTEYEN ARKADASLAR DJ--hasret@hotmail.com ADRESIMIZI EKLESINLER...!!!
YanıtlaSil2 yıldır hazır baklava yufkası kullanıyoruz ama hiç güzel olmamıştı bu yıl sizin tarifinize uyarak yaptık gerçekten çok güzel oldu,verdiğiniz öneri sayesinde baklava daha kıtır ve parlak oldu.sevgiler...teşekkürler....
YanıtlaSilAdsız yorumcuya;
YanıtlaSilTarifi deneyip, beğenmenize çok sevindim.
Eminim güzel olmuştur, ellerinize sağlık.
merhaba
YanıtlaSilbaklavayı görünce içim cız eder bayılırım
çünkü tatlıya dayanamam
çok severim
hazır yufkadan baklava tarifi gayet güzel söylenmiş
birkaç kerseinde bende yapmıştım hazır yufkadan fakat sanırım şerbetini fazla aşırmışım..
ellerinize sağlık bol bol baklavalı bir gün ümidiyle hoşçakalın
mehmet.........
mrb arkadaşlar herkese hayırlı bayramlar ben ilkdefa hazır yufkadan baklava yaptım çok güzel oldu bana göre tereyağ veya margarin yağı ağır oluyor ben margarinle sıvı yağı karıştırıp yaptım daha güzel oldu ama ben burma yaptım
YanıtlaSilhııııııım nefis görünüyor malesef köyde otorduğum için hemen yufka alamayaağım ama cook canım çekti
YanıtlaSiltarif için teşekkurler çk işe yaradı
YanıtlaSiltarif için tesekkurler
YanıtlaSiltarifi şimdi denedim nar gibi kızardı baklavam :) ılınmasını bekliyorum şerbetini dökücem bakalım tadı nasıl olacak...
YanıtlaSilBende denedim mükemmel oldu
YanıtlaSilHanimefendi atladiginiz nokta bir bardak 160 gramdir dolayisiyla 4 bardak su 640 gram 5 bardak seker 960 gramdir yani uzerindeki tarifin aynisini yapmissiniz
YanıtlaSilMerhaba,
SilUyarınız için teşekkür ederim.
Biz Türk hanımları gramlı, kesirli, cuplu ölçüleri pek sevemedik.
Siz uyarınca dediğiniz gibi arada fark olmadığını gördüm.
çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.tepsinizin boyutunu öğrenebilir miyim yapmayı düşünüyorum birazdan:)dikdörtken borcamı düşünüyorum ama?
YanıtlaSilMerhaba,
SilÖncelikle sorunuza geç cevap vediğim için ne olur kusura bakmayın.
Ben 20 Temmuz'dan beri tatil için köyde ki evimizdeyim, internet çok az çektiği için ve sadece telefonla girildiği için sorunuza hemen cevap veremedim.
Tepsi olarak tam boy fırınların büyük tepsisini kullandım, şu an İstanbul'da olmadığım için ölçüsünü bilemiyorum.
Tepsim hazır baklava yufkasının boyutlarında, yufkaları tepsiye dizerken kıvırmama veya katlamama gerek kalmıyor.
Dikdörtgen borcama yaparsanız, kenarlarını kıvırmanız gerekebilir.
Kolay gelsin.
Nefis tarifin çok teşekkürler tam tutuyor
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, tariften memnun kalmanıza sevindim :)
SilHarika tarif artık dışarıdan baklava almiyoruz elinize sağlık
YanıtlaSil