1. resim; Kanlıca mantarı kavurması.
Bayram tatilinde köye gitmenin en güzel tarafı bu mantarlar oldu.
2 gün yağan yağmur sonrası çevremizde pek çok mantar çeşidi gördük, tabi mantar bilinmedikten sonra oldukça tehlikeli bir yiyecek.
Bir bilene sormadan, kendimiz hiç bir mantarı toplamadık ve yemedik.
Ben zaten yemenin değil, resimlerini çekmenin derdindeydim.
Mantarlar hayrete düşüren yapıları ve görüntüleri ile beni hep büyülemiştir.
Keşke daha çok çeşitte mantar görüp, resimlerini çekebilseydim.
Resimlerini çektiğim diğer mantar çeşitlerini Muhterem'le Geziye sayfamda görebilirsiniz.
Üst resimde gördüğünüz tepsideki mantarların kırmızıya yakın rengi olanı, bu yıl ilk kez karşılaştığım yumurta mantarı.
Bu mantarın Latince ismi Amanita Caesarea, İmparator Mantarı olarak da bilinir.
Diğeri ise doğal mantarların içinde en sevdiğim tür olan kanlıca mantarı.
Bu mantarın Latince ismi Amanita Caesarea, İmparator Mantarı olarak da bilinir.
Diğeri ise doğal mantarların içinde en sevdiğim tür olan kanlıca mantarı.
Bu mantarları halam bulmuş, pişirirsiniz diye bırakmıştı.
Halamın mantar bilgisine güvenirim, yıllardır topladığı mantarları yiyoruz ve İstanbul'da ki evine ziyarete gittiğimizde bile turşusunu kurduğu mantarlardan mutlaka bizede verir.
1. resimdeki körpecik kanlıca mantarlarını da yine halamın verdiği mantar turşusu ile pişirdim.
Yumurta mantarını ve kanlıca mantarını bol soğanla pişirip, servis yaptım.
Üst resimde ki mantarın ismi ak mantar, bazı yerlerde adı "ak melki-koç-koçak mantarı" olarak geçiyor.
Kanlıca mantarı ile aynı ailedenmiş.
Süt gibi bir sıvısı var, tadının acı olduğu söyleniyor.
Hatta bazı yerlerde adı "biberli" diye geçiyormuş.
Mantar toplamaya çıktığımız gün en çok topladığımız mantar çeşidi bu oldu.
Ak mantar daha önce görmediğim tatmadığım bir mantar türü hele birde "tadı acıdır, tadı pek iyi değildir" dendi o yüzden pişirmeye niyetim yoktu.
Fakat turşusunun tadının çok iyi olduğunu, turşu olarak daha çok tüketildiğini söylediler.
Bende verilen tarifle bu mantarın turşunu kurdum, şimdi turşunun olmasını ve tadına bakmayı bekliyorum.
Ak Mantar turşusu için; Ak mantar, sarımsak, sirke ve su kullanmadan Fersan turşukurdan yararlandım.
Bu mantar çürümekte olan yaprakların altında büyüdüğü için üzeri çok kirli, temizlemek için suyun içinde beklettim, hatta sünger ile üzerini biraz ovdum.
Temizlenen mantarları çok az haşladım, soğuttum ve sarımsak ile birlikte hazır turşukur suyu kullanarak hazırladım.
O an elimde yoktu ama daha sonra turşunun üzerine kereviz sapıda ekledim.
"Afiyetle Kalın"
Diğer mantar tariflerim için, bakınız;
Köfteli Mantar Kebabı
Fırında Beşamelli Mantar
Mantarlı Pide
Hellim Peynirli Mantar
Mantar Mantısı
Kanlıca Mantarlı Makarna
Kremalı Mantarlı Makarna
Mantarlı Tavuklu Güveç
Kaşarlı Mantar 2
Köy Mantarı
Arpacık Soğanlı Mantar Sote
Fırında Kaşarlı Mantar
Mantar Çorbası
Mantarlı Pilav
Mantar Soslu Makarna
Mantarlı Gül Böreği
Kanatlı, Mantarlı Patlıcan
Brokoli ve Mantarlı Fırın Makarna
Mantarlı Biberli Sosis
Mantarlı Yumurta
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Doğal ortamda ki halleri ile mantar çeşitlerini görmek isterseniz, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Doğal Mantarlar
ya bunlar cok guzeller..eşim gorse bana da banada bırde tavukla beraber pişir derdi:)
YanıtlaSilmuhterem ellerıne saglık canım..
sevgılerımle
MANTARI BEN DE ÇOK SEVERİM AMA ÇEŞİTLERİNİ BİLMEDİĞİMDEN ÇEKİNİRİM YEMEYE. RESİMLERİN VE BİLGİLERİN İÇİN TEŞEKKÜRLER...
YanıtlaSilcanım resimlerini görünce mantarlara bende hayran oldum.mantarı her türlü yerim.kızartmasını yemeğini pilavını ama turşusunu hiç yemedim.eminim ki onuda severim..
YanıtlaSilellerine sağlık yemekte çok güzel olmuş.sevgilerimle
Canım bayıldım mantarlara, çocukluğumda bolca yerdik kanlıca mantarı, bir başkadır onun lezzeti, her cuma pazardan bolca alırdı annem ateş yakar, üzerinde saçda pişirirdik,ah şimdi burada görünce aklıma geldi. Ama şimdi cesaret edip alamıyorum ben,ama kültür mantarlarında da kesinlikle bu lezzet yok, ne çareki onlarla nefsimizi köreltiyoruz,ellerine sağlık güzelim, muhteşem görünüyorlar, afiyetler olsun, sevgilerimle öpüyorum...
YanıtlaSilÖncelikle merhaba.
YanıtlaSilYazinizi gördüm ve dayanamadim tüm sayfanizi ve fotagraflari inceledim.
ben tam bir mantar hastasiyim.
aslinda ben bir köy kiziyim.Fakat hic mantar toplamaya gitmemistim.Daha gecen seneye kadar.Buradada yetisdigini ögrenince bizde ormanda gezintiye ciktik.Birde ne görelim.Sizin ak mantar dediginiz piynar melkileri.Hemen topladik.ne kadar zevkli bir ismis mantar toplamak.Kanlica mantarina biz cam melkisi diyoruz.Cok lezzetlidir kendisi.Burada bulamadim su ana kadar.fakat ak mantara tepside unlu olarak kizartilana bayilirim.tursuyu hic denemedim.
Resimleri görünce dayanamadim.belki bugün bizde gideriz mantara.
köydede artik buluyorlarmis.Ilk cikanlara cincile derler bizim oralarda.üstleri biraz siyahdir.Sizinkilerin icinde göremedim.
Neyse insallah bende bulur ve yayinlarim.
Sizide beklerim bloguma.
Sevgiler.
24 VE 25 ALABILIRSEN SEVINIRIM..COK COK TESEKKURLER..YUREGINE SAGLIK..SAYFAMA OKUDUGUNU YAZARSAN SEVINIRIM
YanıtlaSilSEVGILERIMLE..
CANIM SANIRIM BIR HATA YAPTIM:((24 VE 25 CUZ..OLACAK SENIN...
YanıtlaSilBIR SURU SAYFAYA YAZI YAZINCA ŞAŞIRIYORUM:((((
SEVGILERIMLE..
canım bezeleri beğendiğine çok sevindim.çok güzel bir tarif 2 tepsi çıkıyor kapış kapış bitti.püf noktalarına dikkat edersen eminim çok güzel olur.seninde benden daha iyilerini yapıcağına eminim.sevgilerimle nilgün
YanıtlaSilÇok harika görünüyor.
YanıtlaSilMantara bayılırım.
Sizde ne güzel yapmışsınız.
Sevgiler.
Merhaba.en sevdiğim şey desem mantar için:-))) birsürü aldım dolaba koydum,tuzlusunu aldım:-)))resimler süper.sevgilerimle
YanıtlaSilhiç bu kadar mantarı bir arada görmemiştim.tabii bu kadar çeşidide.
YanıtlaSilMANTAR TUŞUSUNU İLK GEÇEN SENE YEDİM BULSAKDA YAPSAK AMA NERDEEE:) ELLERİNE SAĞLIK MANTARIN HERŞEYİNE BAYILIRIM ZEHİRLİ OLMADIĞINI BİLSEM HERTÜR MANTARI YERİM ABLACIM SİZE AFİYET OLSUN
YanıtlaSilAaaaa ne değişik mantarlar varmış öyle:) Mantar turşusu da nefis görünüyor ama ben hiç yemedim, tadını da bilmiyorum, eminim güzeldir.
YanıtlaSil