14 Ağustos 2006 Pazartesi

MANTARLI PİLAV


Mantar en sevdiğimiz yiyeceklerden biri.
Evden hiç eksik etmem, bir de fiyatı uygun olsa.
Evliliğimin ilk yıllarında eşimin abisi Galata kulesinin lokantasının fotoğraf işlerini yaparken kilolarca mantar getirirdi "istediğin kadar alıp kullanabilirsin"derdi ama mantarla ilgili hiç bir şey bilmiyordum.
Onun için pek alıp kullanmazdım şimdi onlarca tarif ve kullanım alanı var ama para verip alıyoruz.
Mantar denilince ben kültür mantarını anlar, alır ve pişiririm ama köylerde inanılmaz bir mantar çeşidi bolluğu var.
Mesela tavşan böbreği, kök mantarı(turşusu harika olur), yaprak mantarı, kanlıca, debedort, yumurta mantarı, kiraz mantarı, fındık mantarı, enişte mantarı (aynı karnıbahara benziyor).
Köylerde herkes mantar zamanı dağlara çıkıp mantar toplar.
En ücra yerlere gitmeye bile çekinmezler.
"Afiyetle Kalın"

MANTARLI PİLAV;
Malzemeler:

Yarım kilo kültür mantarı,
2,5 su bardağı pilavlık pirinç,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, sıvı yağ.
MANTARLI PİLAV TARİFİ:
Pirinci 1 saat önceden ılık tuzlu su da ıslatın.
Mantarları yıkayın, ince ince mantar şeklini bozmadan kesin.
Sıvı yağı tencerede ısıtın.
Mantarları tencereye sıcak yağın içine atın.
Mantarların suyunu bırakmaması için mümkün olduğunca sıcak yağ ve harlı ateş kullanmak gerekiyor.
Mantarları soteledikten sonra pilav tenceresinde tereyağını ve 2-3 kaşık sıvıyağı eritin.
Su da ıslattığınız pirinci iyice süzerek tereyağında kavurun.
Pirinçler kavrulduktan sonra sotelediğiniz mantarları, tuzunu ve suyunu ilave edin.
Pilavı kısık ateşte pişirin.
Demlendikten sonra pilavınızı servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...