23 Nisan 2010

YOĞURTLU PAZILI BULGUR KÖFTESİ

Bugün, Tuz Biber Dergisi'nin Mart sayısında yayınlanan tariflerimden birisi olan yoğurtlu pazılı bulgur köftesinin tarifini vermek istiyorum.
Körpecik pazı yaprakları pazar tezgahlarını süslemişken bu tarifi yapmanın tam zamanı.
Yaz aylarında da yoğurtlu olması sebebi ve hafifliği ile sık sık yapabilirsiniz.
Ben bu tarifi geçen yaz Sofra dergisinde görüp, denemiştim.
"Afiyetle Kalın"

YOĞURTLU PAZILI BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;

1 demet pazı,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı, tuz.
Bulgur köftesi için;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
TARİFİ;
Pazıların yapraklarını yıkayın ve saplarını ince ince, yapraklarını geniş geniş doğrayın.
Kaynayan tuzlu suyun içine önce saplarını atıp, biraz haşlayın.
Saplar yumuşayınca yapraklarını da ekleyip, 3-4 dakika kaynatın ve süzün.
Üzerinden soğuk su geçirip, iyice sıkarak suyunu süzün.
Hazırladığınız pazının tuzunu, yağını ekleyip, karıştırın.
Sarımsağı ezip, yoğurtla karıştırın.
Sarımsaklı yoğurtla pazıyı karıştırıp, servis tabağına yerleştirin.
Bulgur köftesini yapmak için;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın ve isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Haşlanan köfteleri kızgın yağda 4-5 dakika kızartın.
Hazırladığınız köfteleri servis tabağında ki yoğurtlu pazının üzerine dizerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan Korusu'na ait resimlerin 3. ve son bölümünde, büyük havuzdan resimleri, ördek, kuğu, sincap gibi Emirgan sakinlerini ve 3 bölümdür yayınladığım resimlerle hazırladığım, müzikli videoyu görebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Emirgan Korusu 2010-3. Bölüm

13 yorum:

  1. ellerine sağlık çok güzel görünüyor


    hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  2. Yoğurtlu pazıyı çok severim bulgur köftesinide ikisi muhteşem olmuş canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. bayıldım.ellerine saglık.hem leziz hem saglıklı.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık çok iştah açıcı görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. BURGUR OLURDA O YEMEK KÖTÜ OLUR MU AMA BAZILISINI HİÇ DENEMEDİM. DEGİŞİK GELDİ BİR ARA DENEMEK LAZIM.
    ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER

    YanıtlaSil
  6. BURGUR OLURDA O YEMEK KÖTÜ OLUR MU AMA BAZILISINI HİÇ DENEMEDİM. DEGİŞİK GELDİ BİR ARA DENEMEK LAZIM.
    ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER

    YanıtlaSil
  7. köfteler ne kadar iştah açıcı görünüyor! resmen içim gitti:)

    ellerine sağlık tatlım..

    YanıtlaSil
  8. Cok degısık bır tarıf sunum harıka
    ellerıne saglık canım
    Sevgıler

    YanıtlaSil
  9. Canım herzamanki gibi herşeyiyle hari,ka bir tarif elerine sağlık....

    YanıtlaSil
  10. MUHTEREMCİM ;
    ellerine sağlık süper olmuş afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. MERHABA İZİNSİZ RESİM VE TARİF ALMAK YASAKTIR UYARISINI SONRADAN GÖRDÜM:)))http://guzellerinannesi.blogspot.com/BLOĞUMA GELİP PROFİLİMİ OKURSANIZ FİKRİNİZİ BANA BİLDİRİRSENİZ SEVİNİRİM...STLÜ TATLILAR ETKİNLİĞİME KATILIRSANIZ AYRICA SEVİNİRİM...

    YanıtlaSil
  12. köfteler harika görünüyor. blogunuz ve yemekleriniz çok güzell.
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. dikkatine arkadaşım sanırım onay vermişsin ....
    http://guzellerinannesi.blogspot.com/2010/04/pazili-bulgur-koftesi.html

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...