Geçenlerde, uzun zamandır tart yapmadığımı ama köyden gelen mürdüm erikleri ile tart yaptığımdan bahsetmiştim.
Mürdüm eriğini daha önce kekte kullanmıştım ama ilk defa tartta kullandım.
Açıkçası umduğumdan daha iyi sonuç verdi.
Üzerine serpilen birer çay kaşığı toz şeker eriğin karamelize olmasını sağladı.
Bademler hem tat, hemde görüntü olarak tarta çok yakıştı.
Kreması için, muhallebi pişirmek yerine vanilyalı puding kullandım.
Mürdüm eriğinin mevsimi tamamen geçmeden yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Diğer tart tariflerimi görmek için, bakınız;
Vişneli tart
Kayısılı fıstıklı tart
Kivili Tart
Çilekli Tart
MÜRDÜM ERİKLİ BADEMLİ TART;
Malzemeler;
Tart hamuru için;
3,5 su bardağı un,
125 gram oda ısısında tereyağ veya margarin,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 yumurta,
Kreması için;
1 paket vanilyalı puding,
3 su bardağı süt,
Üzeri için;
12 adet mürdüm eriği,
24 adet badem,
Eriklerin üzerine serpmek için toz şeker,
1 çay bardağı toz Antep fıstığı.
TARİFİ;
Not;
Tart kalıbını yağlamak için margarinden 1 tatlı kaşığı ayırın.
Tart hamuru malzemelerini karıştırarak pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.
Tart kalıbını yağlayın.
Pişen tartı kolayca çıkarmak için yağlı kağıttan iki tane şerit kesip, tart kalıbına + şeklinde yerleştirip, bir asansör hazırlayın.
Yağlanmış, içine şerit halinde kesilip + şeklinde yağlı kağıt serilmiş kalıbınızın içine, açtığınız hamuru yerleştirin.
Diplerini ve kenarlarını iyice yerleştirin, bıçak veya çatalla hamuru bir kaç yerinden delin.
Pudingi süt ile pişirin.
Karıştırarak biraz soğutun ve tart hamurunun üzerine yerleştirin.
Eriklerin batmaması için pudingin soğumasını ve hafifçe kabuk tutmasını bekleyin.
Puding soğuduktan sonra yıkayıp, kurulayıp, ikiye ayırdığınız erikleri pudingin üzerine dizin.
Eriklerin her birinin üzerine bir çay kaşığı toz şeker serpin.
Bademleri 5-6 dakika haşlayıp, soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını soyup, eriklerin tam ortasına birer tane yerleştirin.
Tartı önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.
Erikler, üzerinde ki şeker sayesinde karamelize olacaktır.
Tartınızı pudingin biraz sertleşmesi için 1-2 saat dinlendirin.
Üzerini toz Antep fıstığı ve nane yaprakları ile süsleyin.
En başta hazırladığımız yağlı kağıt asansörünü kullanarak, tartınızı servis tabağına aktarın.
Not; Yağlı kağıdın uçlarından tutmak için birine ihtiyacınız olacak.
"Afiyet Olsun"
Aman aman, o ne guzel bir sunumdur oyle. Cik sik olmus coook. Ellerine saglik.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilCanımmm muhteşem bir tart olmuş el
YanıtlaSillerin dert görmesin.Sayende birşey
öğrendim asansör fikri süper koca
man öpüyorum.Bu harika tarttan var
sa bir dilim alsam:))
Teşekkür ederim Deryacım,
SilAsansör fikri benim için çok kurtarıcı bir uygulama oldu, sana da tavsiye ederim.
İstediğin tart olsun, hepsi sana feda olsun :)
muhterem ablacım ellerine sağlık resime bayıldım tadı kim bilir nasıldır ....sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım, söylemesi ayıp tadı çok lezzetli ve güzel oldu :)
Silablacım asansör fikri harika:))
YanıtlaSilbunu öncelikle belirtmek istedim:))
ve tartınn....
biizm buraların eriği ile ne muhteşem olmuştur ellerin dert görmesin ablacığımm:))
fotoğrafların harika:)
Teşekkür ederim Denizcim,
SilEvet ya, eriklerim Kastamonu'dan geldi, çok lezzetliler :)
tablo gibi olmuş ellerine sağlık kardeşim selamlar
YanıtlaSilTeşekkür ederim Dilekcim :)
Silmuhteremcim enfes görünüyor.ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Bernacım :)
Silçok güzel bir anlatım, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilablacım alta serdigin yağlı kağıt çok iyi fikirmiş. eline sağlık, görüntü mis gibi
YanıtlaSilTeşekkür ederim Yasemin :)
SilHarika bir tarif olmuş ablacığım,ellerine sağlık..Çok da güzel tarif etmişsin,çok faydalı oldu benim için :) Sizden çok şey öğrendim,uzaktan izlerken,Şimdi tariflerinize yorum yapmak,birebir sohbet edercesine düşüncelerimi ifade etmek çok güzel.:) sevgilerimle..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Zelihacım :)
SilTariflerimi daha kolay anlaşılması için mümkün oldukça resimli anlatım olarak hazırlamaya çalışıyorum.
Güzel sözlerin için ayrıca teşekkür ederim, faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana :)
ah bu tartı görünce sıcağıyla kalıpdan çıkarmaya çalışıp mahvettiğim tartım aklıma geldi:(
YanıtlaSilellerine sağlık canım,nefis görünüyor..
Ah papatyam parçalanan tartları ne sen sor, ne ben söyleyeyim.
SilBende çok ziyan etmişimdir, yaşasın yağlı kağıt asansörü :)
Tart nefis ama verdiginiz tüyo harika.Tarlari binbir emek verip pisirdikten sonra kaliptan cikarmak hep zor oluyordu.Tesekkürler, sevgiler
YanıtlaSilzehra
Teşekkür ederim Zehracım,
SilSenin gibi müthiş pastaları, muhteşem tarifleri olan bir ustadan bunları duymak beni çok mutlu etti :)
ıyı dıleklerın ıcınnnn cokkkk tsk edeım arkadasım
YanıtlaSilRica ederim Edacım,
SilTekrar sana ve eşine çok geçmiş olsun.
Rabbim acil şifalar versin.
Allah bir daha göstermesin.
asansor fikri de, isimlendirmesi de harika:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Lamacım :)
SilTam mevsimi simdi erigin,nefis olmus ellerine saglik cnm.
YanıtlaSilSelamlar.
Teşekkür ederim Serapcım,
SilEvet şimdi tam erik mevsimi, bu tarz tarifler yapmanın da tam zamanı :)
Harika gorunuyor , ustelik cok acik ve anlasilir sekilde anlatmisiniz Ellerinize dilleriniz e saglik
YanıtlaSilSevgiler,
Sefa
Teşekkür ederim Sefacım :)
Siltartın harika görünüyor...hem tadıyla hemde görüntüsüyle şahane olmuş yine..
YanıtlaSilellerine sağlık....
Teşekkür ederim Salihacım :)
SilTart harika ve yağlı kağıdın kullanımı da çok akıllıca, ellerine sağlık...
YanıtlaSilHarika görünüyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilMürdüm eriğini çok severim.Tartı görünce dayanamadım denedim.Süper oldu arkadaşlarım çok beğendi.Tarif için teşekkürler.Müsadeniz olursa bloğumda ve facebook sayfamda paylaşmak isterim
YanıtlaSilhttp://www.facebook.com/Papatyaninguncesi
Tarifi beğenip, denemenize çok sevindim.
SilEminim güzel olmuştur, ellerinize sağlık.
Tarifi kaynak belirterek sayfanızda ve facebookta yayınlayabilirsiniz.
ben bunun kekini yapiyordum tarti cok hos görünüyor,,anlatiminiz cok güzel ,mutlaka deneyecegim,,tesekkürler,,,,
SilTeşekkür ederim :)
SilBende kekini yapıyorum, hatta blogda tarifi var.
Yumuşacık dokusuyla keki de çok güzel oluyor.