23 Kasım 2007 Cuma

KAYISILI FISTIKLI TART


KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER ETKİNLİĞİ
Logosu çok şirin,konusu ilginç olan Kaynana Çatlatan Tarifler etkinliği için tarifler peşpeşe yayınlanmaya başladı.
Etkinliğimizin ev sahibi sevgili arkadaşımız Lale.
Etkinlikte yer alacak olan tarifler (muffin-tart-browni-cheesecake) ismi yabancı,yapılışları çokta yabancı olmayan tariflerden oluşuyor.
Muffin-browni ikilisini sık sık yaparım ama bu 2. tart yapışım,cheesecake ise hiç yapmadım.
Daha önce vişneli tart yapmıştım,o zaman tart kalıbım yoktu Borcam'la pişirmiştim.
Şimdi Borcam tepsimden daha küçük tart kalıbım var,bu tartı yeni kalıbımla pişirdim.
Tarif Sahrap Soysal'ın Hürriyet'te ki köşesinde çıktı.
Hamuru hemen kıvamını buluyor ve çok lezzetli.
Eğer tart kalıbınız kelepçeli değilse,hamuru kalıba yerleştirmeden önce yağlı kağıt yerleştirmenizi öneririm.
Bana bu öneriyi ilk tart yapışımda Lale yapmıştı ama tamamen unutmuşum.
Ben yağlı kağıt sermeyi unuttum,muhallebisi ile birlikte piştiği için kalıptan ilk dilimi kesmeyince çıkaramadım.
Sonuçta hamurundan- kremasına çok lezzetli bir tart ortaya çıktı.
"Afiyetle Kalın"


KAYISILI FISTIKLI TART;
Malzemeler;
125 gram margarin,
2 yemek kaşığı dolusu tatlı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
1/2 çay kaşığı tuz,
12 yemek kaşığı dolusu un.
Kreması için;
1 paket hazır vanilyalı puding(Muzlu puding de kullanabilirsiniz diye belirtmişler ben muzlu kullandım.)
3 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı toz şeker,
3 adet yumurtanın sarısı,
50 gr tereyağı,
1 adet limon kabuğunun rendesi,
500 gramlık kayısı kompostusu (ben kuru kayısı alıp,kendim komposto hazırladım)
Yarım su bardağı toz şam fıstığı (yeşil antepfıstığı).
Yapılışı;
Tart hamurunun hazırlanması için;
Oda sıcaklığında bekleyen margarin derin bir kaba koyulup üzerine yoğurt eklenir.
Tuz ve kabartma tozu katıp karıştırılır.
Un da azar azar ilave edilip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Diğer taraftan, 23-25 cm çapındaki tart kalıbı yumuşamış margarinle iyice yağlanır.
(Altı çıkabilen tart kalıpları tercih edilmeli yada kenarlarından tutup çıkarabilmeniz için kalıba yağlı kağıt yerleştirilmeli)
Hazırlanan tart hamuru elle bastırılarak ve kenarları iki parmak yükseltilerek kalıba yayılır. Kalıp buzdolabında bekletilir.
Kremanın hazırlanması için;
Hazır puding küçük bir tencereye koyulup üzerine süt eklenir.
Tozşeker ve tereyağı katılıp kısık ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırılarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Puding kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınıp yumurta sarıları teker teker eklenerek karıştırmaya devam edilir.
Rendelenmiş limon kabuğu ilave edildikten sonra tekrar karıştırılıp, hafifçe ılınması beklenir. Tart hamuru buzdolabından çıkarılıp çatalın ucuyla birkaç yerinden delinir.
Ilınan krema tart hamurunun içine aktarılıp üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir.
Kayısı kompostusu süzülüp kayısı taneleri, kremanın üzerine çukur kısımları alta gelecek şekilde dizilir.
Tart, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirilip çıkarılır.
Ilık hale gelmesi beklenip buzdolabında en az 2-3 saat bekletilir.
Servis yapılmadan önce üzerine toz halindeki fıstıklar serpiştirilir.
Dilimlenerek servis yapılır.

"Afiyet Olsun"

11 yorum:

  1. tart sahane olmus,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  2. Muhteremcim cok güzel bir pasta,renkler civil civil.Sofraya cok güzel yakisir.Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  3. nurcan10:53

    HARIKA BIR TART OLMUS CANIM
    ELLERINE SAGLIK
    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  4. hemde nasıl..o sıra alışveriş yapıyorduk...sahilden denizin kabardığı görünüyordu..arabada olduğum için kıyısına gidemedim...

    sonra gider izlerim diye düşünüyordum..alışveriş yapınca unutmuşum.eve döndük...

    dalgalar kıyıdaki bütün oturma alanını mahvetmiş...çif yolun karşına geçip oradaki pastanenin önüne kadar gelmiş...

    demek abanadada olmuş...zarar vermesi çok kötü ama denizin coşması dalgaların kızarcasına gürlemesini seyretmek güzeldi...

    Allah belalardan korusun...afetlerden korusun...

    tartın yakıyor....benimde aklımda tart var...bakalım yetiştirebilecekmiyim..
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. mutlu sagl�kl� super b�r hafta sonu d�l�yorum kocaman kocaman sevg�ler sana:))

    YanıtlaSil
  6. yaaa bu tabaklarına bayılıyorum..ben nerden alıyon:)çook güzeller...

    tartta çok güzel olmuş...ellerine sağlık...öptüm..

    YanıtlaSil
  7. merhaba
    ablacım cheescake nin harika olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. ablacım yanlış yazmışım ya tartın harika olmuş ellerine sağlık,afiyetle yiyin

    YanıtlaSil
  9. günlerdir bloglara kimse giremiyor..

    çok üzüldük....hatimde bitti şükür..ama dağıtma işi bitti...yarına okunup bitmesi lazım...inşallah yetişir....medinede dusaı yapılacak...

    YanıtlaSil
  10. www.yenitadlar.blogcu.com02:29

    Merhaba^^ PORSELEN DEMLİK 5 E^^ katılan dostlar

    EV SAHİBİMİZ:http://yenitadlar.blogcu.com/
    Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
    Hanımlarla yapılan günlere,
    Beş cayına gelen misafirlere,
    Herbiri birbirinden lezzetli tarifler.
    Çayın en iyisi^^ porselen demlik^^te,en güzel ^^cay tarifleri^^de burada olacak inş..


    emeginize saglık diyorum ve son sözü marifetli ellerinize bırakıyorum.
    Hazırlamış oldugunuz tarif hazırsa nasibimin-yeni tadlar ön sayfasında bildirebilirsiniz.
    KATILAMAYANLARIN BİZZAT BEN KATILAMIYORUM YAYIN YAPAMAYACAĞIM DEMESİ İYİ OLUR..
    BASLIK^^ PORSELEN DEMLİK 5^^ OLACAK
    Gözden kacma olasılıgı olmaz o zaman.
    SON GÜN 2 aralık PAZAR
    KOLAY GELSİN
    katilirsan cok sevinirim canim

    YanıtlaSil
  11. Adsız01:54

    tartinizi denedim cok güzel olmus ellerine saglik

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...