İçindeki malzeme ise, ailenin fertlerinin isteğine göre belirlenir.
Ben et-kıyma-sucuk-sosis gibi şarküteri ürünlü olanları tercih etmiyorum ama eşimin en sevdiği çeşit, bu tarz etli ve şarküteri ürünlü olan pideler oluyor.
Bende bu tarifteki miktarda hamur hazırlayıp, muhtelif boyutlardaki (27-20-18 cm) tart kalıplarımda farklı iç malzemeleri ile hazırlıyorum.
Mesela bu pideyi hazırladığım gün 1 kaşarlı, birde sucuklu pide vardı, herkes istediği pideden yedi.
Bu ölçü ile yuvarlak Borcam ve bir tart kalıbında pide, yada 3 adet tart kalıbında pide çıkıyor.
"Afiyetle Kalın"
Diğer pide tariflerim için, bakınız;
Domates Peynirli Pide
Kıymalı Pide
Kaşarlı Pide
Karadeniz Pidesi
Pastırmalı ve Sucuklu Pide-Pizza
MANTARLI PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi;
1 adet küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzerine;
1 adet yumurta,
250 gram kültür mantarı,
Mantarı pişirmek için 3-4 kaşık sıvıyağ,
1 su bardağı kaşar peynir rendesi,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Mantarı pişirmek için 3-4 kaşık sıvıyağ,
1 su bardağı kaşar peynir rendesi,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;
Biraz sıvı yağ ve un.MANTARLI PİDE TARİFİ;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı, yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye ayırın.
Hamurun diğerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcam veya benim kullandığım gibi bir tart kalıbını yağlayıp, un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Rendelenmiş kaşar peyniri üzerine yayın.
Mantarı yıkayıp, süzün.
İsterseniz dilimleyerek, isterseniz dörde bölerek doğrayın.
3-4 kaşık sıvı yağda mantarlar suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Pişen mantarı biraz soğuduktan sonra kaşar peynirlerin üzerine yayın.
Rendelenmiş kaşar peyniri üzerine yayın.
Mantarı yıkayıp, süzün.
İsterseniz dilimleyerek, isterseniz dörde bölerek doğrayın.
3-4 kaşık sıvı yağda mantarlar suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Pişen mantarı biraz soğuduktan sonra kaşar peynirlerin üzerine yayın.
Kenarlarına çörek otu serpin.
Hazırladığınız pideyi sıcak bir yerde mesela önceden ısıtmanız gereken fırının üzerinde yarım saat bekletin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine tereyağ sürün.
Fırından çıkarınca üzerine tereyağ sürün.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Canım ne kadar güzel görünüyor elleri
YanıtlaSilne sağlık.Mutlu pazarlar öpüyorum.
mantar/pide/kaşar! bu üçleme insanın aklını başından alır pazar pazar:)
YanıtlaSilşahane görünüyor canım. ellerine sağlık..
Maşallah,pidelerden bir arşiv oluşturmuşsunuz :) hepsi de birbirinden nefis,ellerinize emeğinize sağlık..
YanıtlaSilİyi pazarlar diliyorum..
sevgilerimle..
nefis...
YanıtlaSilbende hayır demem banada yapacak birisi olsa şayet :)
elinize sağlık
mutlu pazarlar
seval
Harika olmus ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgiler
Sefa
Pide nefis görünüyor ellerinize sağlık.Ben de pişirdim ama mantarlı hiç denemedim.
YanıtlaSilpiden çok nefis görünüyor ellerine sağlık selamlar canım
YanıtlaSilpiden çok nefis görünüyor ellerine sağlık selamlar canım
YanıtlaSilmantara bayilirim ,neyi olursa olsun hepsini yerim
YanıtlaSilpidelerde harika gorunuyor
ellerinize saglik
Çok güzel olmuş tam haftasonuluk. Ellerine sağlık yiyenlere de afiyetler olsun.
YanıtlaSilMuhteremciğim ben bir dilim alıyorum ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilharika görünüyor canım.ellerine gönlüne sağlık.güzel bir hafta diliyorum.öptüm çok.sevgiler.
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık:))
YanıtlaSilpekde güzel olmuş kanlıca ile de olurmu ki acaba:) hiç aklıma gelmemişti:))
mutlu haftalar dilerim:))
arkadşım bu site sizin ve benim tariflerimi izinsiz yayınlamış.daha öncede ikaz etmiştim kaldırsın diye hala kaldırmıyor.sizin bilginiz varmıydı...
YanıtlaSilsitenin linki...
http://www.pratikyemektarifleri.info/bol-malzemeli-bayat-pide-pizzasi.html
http://www.pratikyemektarifleri.info/beyti-sarma-kebabi.html
Sağolasın canım, hemen ilgileniyorum.
Silnefis görünüyor pizza gibi ellerinize sağlık
YanıtlaSilArkadaşım sizi Milföylü lezzetler etkinliği için o güzel tariflerinizle bloguma bekliyorum sevgiler
Muhterem ablacım en sevdiğim pide kaşarlı-mantarlı pidedir..Bayıldım pidene nefis görünüyor:)..Ellerine sağlık ablacım..
YanıtlaSilSevgilerimle:).
aslı
merhaba ellerinize saglik ancak birsey sormak istiyorum bu pide acaba kuru maya ile olabilir mi yoksa sadece yas maya ile mi yapilmasi gerekli ?
YanıtlaSilIşıl'a;
YanıtlaSilSevgili Işıl,
Ben bu tarz hamur işlerinde yaş maya kullanıyorum ama kuru maya ile de hazırlanabiliyor.
Kolay gelsin.