Fakat baktım ki taze incirle hazırlanan epeyce tarifim var, kuru incirli tariflere de ayrıca bir dosya hazırlamaya karar verdim.
Önceliği mevsimi geçmek üzere olan (hatta geçen) taze incire verdim.
Kuru incirle hazırlayabileceğiniz tarifleri de en kısa zamanda bir dosya halinde hazırlayıp yayınlayacağım.
İNCİR;
İncir, içinde yüksek oranda lif barındıran bir besindir.
Lifli olan içeriği sayesinde, en başta kabızlık sorunu olmak üzere birçok
sindirim sorununa iyi gelmektedir.
İncirin faydaları, sadece sindirim sistemi ile sınırlı
kalmayıp; vücudumuzda güçlü kemiklerin olmasını sağlaması için gerekli olan
kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından kemiklerin beslenmesinden çok
önemli bir gıdadır.
İncirin potasyum açısından zengin olması, vücudumuzdaki kan
basıncının, yani potasyum mineralli olan tansiyonun dengelenmesinde çok
yardımcı bir rolü vardır.
Düzenli olarak
incir tüketilmesiyle, vücutta oluşması muhtemel olan yüksek tansiyon sorununun
önüne geçilebilir.
İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve
dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler.
İncirin faydaları arasında taze ve özellikle kuru incirin
yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir.
Taze incirin 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunurken,
100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir A, B1, B2, C
vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin
bir meyvedir.
Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocuklar, hamile ve emziren
kadınlar ile menopoz sonrası kadınlar için son derece önemli bir meyvedir.
Aynı
zamanda süt alerjisi olan bireyler için de kalsiyum kaynağı olarak çok güzel
bir alternatiftir.
2 Adet taze incir kalsiyum içeriği açısından 1 bardak süte
eşdeğerdir.
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve
minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.
100 gram kuru
incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir
ve magnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2
vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.
İncir, içerdiği
yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını
sağlar.
Dutgillerden olan incir ağacının anayurdu önasya ve Akdeniz
havzasıdır.
Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilir.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca incir çeşitleri;
Bursa Siyahı (Dürdane)
Sarılop İnciri (Aydın Sarısı)
Yeşilgüz İnciri
Morgüz İnciri
Beyaz Orak İnciri
Siyah Orak İnciri
Bardacık İnciri
Sarı Zeybek İnciri
İncirli Dondurma
İncirli Parfe
Taze İncirli Crumble (İncirli Kırıntı Tatlısı)
Taze İncirli Muhallebi
"Afiyetle Kalın"
her biri ayrı ayrı güzel ellerine emeklerine sağlık ablacım, bu sene pek boldu maşallah..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Denizcim :)
SilGerçekten bu sene incir çok boldu, bizde özellikle Kastamonu'da ve Abana'da olduğumuz günlerde bol bol yedik.
Hatta İncir marmelatı bile yapıp, İstanbul'a getirdim.