14 Aralık 2011 Çarşamba

İNCİR UYUTMASI

İncir uyutması çok ilginç bir tarif.
Muhallebiye benzeyen ama hiç pişirmenize gerek kalmadan sadece süte incir mayalayarak elde edilen bir tatlı.
Bu tarif uzun zamandır aklımdaydı, geçen hafta "İncirli Islak Tatlı" yapmak için kuru incir alınca incir uyutmasını da denedim.
Tarifi Oktay Usta'nın sitesinden aldım.
Yapımı çok basit, yoğurt mayalar gibi belli sıcaklıkta ki süte önceden ıslatılıp, yumuşatılmış olan doğranmış incir ve şeker ilave ediliyor.
Sonra blenderden geçirip, üzerini kapatıp, sıcak bir yerde bekletiyorsunuz.
2 saat içinde mayalanmış, muhallebi kıvamına gelmiş oluyor.
Buzdolabında da 2 saat dinlendikten sonra tatlınız hazır.
1 gece buzdolabında dinlendirilmesi tavsiye ediliyor ama kıvamında çok değişiklik olmuyor.
"Afiyetle Kalın"

İNCİR UYUTMASI;
Malzemeler;
15 adet kuru incir,
1 litre süt,
1 su bardağı şeker,
Üzeri için;
İncir dilimleri ve tarçın.

TARİFİ;
İncirleri yıkayıp, ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletin.
Yumuşayan incirleri küp küp doğrayın.
Sütü mayalanma ısınsında (el yakmayacak kadar) ısıtın.
İçine doğranmış incirleri ve toz şekeri ilave edin.
El blenderi ile incirleri parçalayın.
Bu işlemi yaparken tatlı muhallebi kıvamına girmeye başlıyor.
Hazırlanan tatlıyı kaselere boşaltın.
Üzerlerini kapatıp, gerekirse havlu ile sarıp sarmalayın.
Sıcak ortamda 2 saat bekletin.
Daha sonra kaseleri buzdolabında 2 saat bekletin.
Üzerine tarçın serperek servis yapın.

"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu ile ilgili yazı dizisinin 3. ve son bölümünü görmek ve 3 bölüm için kullandığım resimlerle hazırladığım videoyu seyretmek için, bakınız;
Atatürk Arboretumu 3. Bölüm ve Video

18 yorum:

  1. Bunu ben de geçen sene Oktay Usta'dan yapmıştım. Gerçekten güzel oluyor. Ellerine sağlık Muhterem Abla.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık süper olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bu tarif benim de listemde muhteremciğim sen hazırlamış,sayfanda yayımlamışsan vardır bir lezzeti:)ben de en kısa sürede deneyeceğim canım.
    Ellerine sağlık.
    öperim seni...

    YanıtlaSil
  4. İlk kez duydum, ellerinize sağlık, denemek gereken tatlılardan biri.

    YanıtlaSil
  5. uzun zamandır denemek istediğim bir tarif benimde.nedense havalar soğuyunca mayalanmazsa korkusu oluştuğu için ertelemiştim yine yapmayı.
    Kastamonu tatlılarındanmış üstelik:)

    Ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. gerçekten çok leziz görünüyor..tadını merak ettim doğrusu..ellerine sağlık canım..sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ben hemen bu akşam kilerdeki incrleri uyutsam iyi olacak ne kadar pratik bişimiş bu ellerinize sğalık:)

    YanıtlaSil
  8. hımm ablacım ben bu tatlıyı çok severim bak canım çekti akşam ayapayım aşureden kalan incirlerim var :)
    ellerine sağlık
    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  9. Tam bana göre bir tarifmiş.Evde bolca kuru incir varken denemek isterim.Oldukça da kolay görünüyor. Ellerine sağlık Muhterem Abla.

    YanıtlaSil
  10. Çok değişik gerçekten.Ağızda çıtır çıtır eder kimbilir.Ellerine sağlık canım.Çok güzel görünüyor burdan.

    YanıtlaSil
  11. bir Ege lokanatasinda yemsitim. pisriilmeden yapildigini bilmiyorum, iyiymis:)

    YanıtlaSil
  12. bende sinopluyum bizim ailede çok sevilir ve çok sık yapılır.annem gecenlerde oktay ustanın tarifiyle yapmış çok beğendik.gerçekden güzel bir lezzet ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  13. pek güzel görünüyor canım.denemek lazım.eline saglık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. ben seneler önce sinoplu bir arkadaşımda yemiştim bu tatlıyı ve çok beğenmiştim. ama denemek hiç kısmet olmadı ama şimdi görünce canım istedi. en kısa zamanda deneyecem. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Ben de aldım kendi listeme. Bayıldım çünkü.
    Ellerine sağlık
    İyi hafta sonları

    YanıtlaSil
  16. Daha önce duyduğum , merak ettiğim bir tarifti. Kuplarda da çok hoş görünüyor. Yapmaya niyetliyim ama merak ediyorum acaba kalıp kullanmaya uygun bir kıvamda oluyor mu? Kalıptan çıkınca puding gibi şekilli kalır mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Deniz,
      İncir uyutmasını genellikle kup yada kasede servis yapılırken gördüm, bende o şekilde hazırladım.
      Fakat iyice soğuduğu zaman güzel bir kıvamı oluyor, şekil alıyor ve kalıptan çıkıyor.
      Karar senin, kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...