22 Mart 2013

KIRMIZI PANCAR TARİFLERİ

Kış aylarının önemli sebzelerinden birisi de kırmızı pancardır.
Pancarın pek çok faydası var ama çok fazla tarif seçeneği yok, ya da kendine has toprak kokusu yüzünden pek tercih edilmiyor.
Daha çok salatası ve turşusu yapılarak tüketilen kırmızı pancarla yapabileceğiniz tariflerimi bir araya getirdim.
Bu tariflerden birisi mutlaka size hitap edecektir, bu faydalı şifa deposu sebzeden uzak kalmayın.

KIRMIZI PANCAR;
Kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin antioksidan özelliği taşıdıklarını söyleyen bilim insanları, ıspanakgiller ailesinden olan kırmızı pancarında aynı özelliği taşıdığını kanıtladılar. 
Bin bir derde şifa olan kırmızı pancar, içerisinde birçok vitamin ve minerali barındırarak hem sağlığın önemli koruyucularından hem de lezzeti ile sofraların vazgeçilmez tatlarından oluyor. 
Şeker pancarı üretiminde, pekmez, salata ve turşu yapımında kullanılan kırmızı pancar, sağlık problemlerinin tedavisi içinde kullanılmaktadır. 
Pancar Nasıl Kullanılır?
Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. 
Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır. 
Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedavi amacıyla da kullanılır. 
Kırmız pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. 
Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır, pancarın suyu tek başına değil havuç-elma gibi farklı meyve sebzelerle karıştırılıp, beraber içilmelidir.
Şeker hastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.
Kırmızı pancarın yararları nelerdir?
Ahmet Maranki’de kırmızı pancarın birçok faydası bulunduğunu ve bu sebzenin sık tüketilen besin grupları arasında yer alması gerektiğini söylemektedir.
Şifa amacıyla kullanılmak istenildiğinde kırmızı pancarın sağlığa faydaları şöyledir;

Kırmızı pancarın faydaları:
Mide ağrısı ve ekşime sorunu yaşayanlar kırmızı pancar tüketebilirler.
Kabızlığı yok eder.
İdrar yollarını açar ve idrar söktürür.
Kansızlık problemini yok eder.
Karaciğerin düzenli çalışmasında rol oynar.
Mideyi güçlendirir.
Bağırsakları kuvvetlendirir.
Böbrekleri çalıştırır.
Antioksidan özelliği ile kanseri önler.
Kalp hastalıklarından korur.
Vücuda dinçlik katar.
Veremi önler.
Şeker hastalıklarından korur.
Hazmı kolaylaştırır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
İştah açar.
Sinirleri yatıştırır.


pancar corbasi


pancar tursusu

 
 
Bu tarifte enginarların içi patates-pancar ve havuç püresi ile dolduruluyor. 

 
Pancarın saplarını bu tarifle değerledirebilirsiniz.
 






Pancar turşusu veya haşlanmış pancarla salatalarınızı süsleyebilirsiniz.


"Afiyetle Kalın"

4 yorum:

  1. Hepside çok güzel olmuş ben zaten pancar turşusunu sizden kurdum oldu yedik biteçek ben halen yayınlayamadım.elinize sağlık hepsi için

    YanıtlaSil
  2. merhaba,
    guzel bir arsiv olmus.. ben kirmizi pancar ile kek yapiliyor gormustum, onu da eklemek istiyorum..

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Ben de tam şimdi pancarlı bir tarif vermiştim arkadaşım ellerine sağlık hepsi de harika sevgilerime...

    YanıtlaSil
  4. Hem görüntü, hem de lezzet... Hepsi bir arada. Ellerinize sağlık. Meze olarak ve yaz aylarında tercih ettiğimiz soğuk yemek listesine ekleneceklerden... Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...