Ispanak Borani ile bu yıl tanıştım.
İsmini sürekli duyuyordum, yoğurtlu bir yemek olduğunu biliyordum ama tam olarak içinde ne var bilmiyordum.
Yapmaya karar verip, araştırdığımda birbirinden farklı pek çok tarifle karşılaştım.
Bütün tariflerin ortak özelliği, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmesiydi.
Bazı tariflerde klasik yoğurtlu ıspanak, ıspanak borani olarak geçiyordu.
Bazı tariflerde de beşamel sos ile pişirilmişti.
Benim en çok hoşuma giden ise içine bulgur eklenen bu tarif oldu.
Bu kış pek çok kez ıspanağı bu şekilde pişirdim, çok severek yedik.
Zaten üzerinde sarımsaklı yoğurt olan hangi yemek sevilmez ki?
"Afiyetle Kalın"
ISPANAK BORANİ;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 adet kuru soğan,
Zeytinyağı, tuz.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça.
TARİFİ;
Ispanakaları ayıklayıp, doğrayın, iyice yıkayıp, süzün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun üzerine süzülen ıspanakları ekleyin.
Bulguru ayıklayıp, yıkayın, ıspanakların üzerine ekleyip, karıştırın.
Tuzunu da ilave edip, kısık ateşte pişirin.
Ispanak su saldığı için, kısık ateşte piştiği için su eklemenize gerek yok.
Yemek piştikten sonra iyice soğutup, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Sıvıyağda salçayı kavurup, sarımsaklı yoğurdun üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"
sarımsaklı yoğurtlu bütün lezzetleri çok severim.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.
YanıtlaSilIspanakta son demlerini yaşıyor yaaaa :( Daha ben doyamadan.Canım nefis görünüyor.Aslında bende bilmiyordum ilk defa duydum.
YanıtlaSilBazen ıspanak pişirirken pirinç yerine bulgur ilave ederim. Boraniye de çok yakışmıştır eminim.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Cok nefis görünüyor,afiyetler olsun.Annem hep yapardi cocuklugumdan beri ,demekki bize borani yaparmista haberim yokmus:)) Yogurtlu birasa derdik biz. Bazeb hem pirincli hemde biraz kiyma ekleyerek yapardi ,öylede cok lezzetli olurdu.Ellerine saglik canim,sevgiyle kal;)
YanıtlaSilıspanaklı borani yöresel yemeğimizdir,haklısınız bende çok sık yapıyorum.hem sarımsaklı yoğurtlu yaparım,hemde nohutlu tuzlu yoğurtluda harika oluyor.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEnfes gözüküyor..
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Kayınvalidemin bahçesinden topladığım ıspanakları değerlendirmenin en güzel yolunu buldum galiba :)
Afiyet şifa olsun..
Mutlu haftalar diliyorum..
Ben de bazen pirinçle, bazen bulgurla yaparım. Ama en çok bulgurlu halini seviyorum, ellerine sağlık Muhterem Hanım.
YanıtlaSilCanım elelrine sağlık bayılırım boraniye ben beşamel sosla yapıyorum enfes oluyor öpüyorum.
YanıtlaSilMerhaba arkadaşım ben de hep bulgurla salça ekleyerek yaparım tadına doyum olmaz sevgilerimle eline sağlık.
YanıtlaSilablacım sen yeni tanışmışsın ben senelerce annemin elinden yiyip adını bilmiyordum:))
YanıtlaSilbu da ilginç dimi:)
ellerine sağlık ablacım..
öpüyorum kocaman:D
ıspanak en sevdigim sebzedir ve her türlüsü kabulümdür.ellerine saglık.
YanıtlaSilÇok seviyorum bu yemeği,sizin tarifinizle yaptım,blogumda da paylaştım :) http://zamansozleri.blogspot.com/2013/07/ispanak-borani.html
YanıtlaSilBu güzel tarif için teşekkürler..
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
SilBoraniyi bende çok severek yapıyorum, yoğurtlu yoğurtlu çok güzel oluyor.
Ellerine sağlık.
ya soğansızı yokmu yani sade olan
SilMerhaba,
SilSoğan bu yemekte çok önemli bir eleman değil, isterseniz eklemeden soğansız olarak hazırlayabilirsiniz.