3 Mayıs 2013 Cuma

5 RENKLİ BÖREK

 

Değişik börek tarifi arıyorsanız bu tarif tam size göre.
Fakat baştan söyleyeyim, iç malzemelerini ayrı ayrı pişirip hazırlamak biraz zaman alıyor.
Bu böreği genellikle 3 renkli olarak görüyordum, sonra 5 renklisini görünce daha hoşuma gitti ve geçen hafta kahvaltıya gelen misafirlerime bu börekten hazırladım.
Kahvaltı resimleri burada
İç malzemesi tamamen size bağlı, ben ıspanak-kıyma-havuç-patates ve beyaz peynir kullandım.
Turuncu veya kırmızı rengi elde etmek için salçalı patates püresi, kıyma yerine tavuk göğsü kullanabilirsiniz.
Bazı tariflerde rulo olarak bütün değil, dilim dilim kesilerek pişiriliyor.
Bu şekilde pişirdiğinizde daha yumuşak, dilim dilim pişirdiğinizde ise daha çıtır bir börek oluyor.
Daha önce tarifini verdiğim Sebzeli Börek bu tarife benziyor ama iç malzemesi (tavuk göğsü hariç) çiğ olarak kullanıldığı için çok daha kolay hazırlanıyor.
"Afiyetle Kalın"

5 RENKLİ BÖREK;
Malzemeler;
6 adet yufka,
İç sosu için;
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
İç malzemeleri;
Yarım kilo ıspanak,
4 adet havuç,
300 gram kıyma,
Kıymayı kavurmak için, 1 adet kuru soğan,
300 gram beyaz peynir,
5 adet haşlamalık patates,
Hepsini ayrı ayrı pişirmek için zeytinyağı,
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta.

TARİFİ;
İlk önce böreğin iç malzemelerini hazırlayalım.
Patatesleri haşlayıp, sıcakken püre yapın.
İçine sıvıyağ, tuz, istediğiniz baharatlar (karabiber-kırmızı pul biber) ekleyerek patates püresini hazırlayın.
Ispanağı doğrayıp, yıkayın, zeytinyağında sote yaparak hafi pişirin.
Soğanı küçük küçük doğğrayıp, zeytinyağında pişirin.
İçine kıymayı ve tuzunu-karabiberini  ilave ederek kavurun.
Havuçların dış kabuğunu kazıyıp, rendeleyin.
Zeytinyağında diriliği gidecek kadar pişirin, tuzunu eklemeyi unutmayın.
Beyaz peyniri çatalla ezerek hazır edin.
1. yufkayı bütün olarak  serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kenar kısmına hazırladığınız patates püresini yerleştirin, sıkıca sararak rulo yapın, kenarda bekletin.
Not;
Bu börekte malzeme her zaman yufkanın kenarına yerleştirilmelidir, malzemeyi yufkanın her tarafına yaymayın.
2.yufkayı bütün olarak  serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kavrulmuş kıymayı yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
3. yufkayı bütün olarak  serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kavrulmuş havucu yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
4. yufkayı bütün olarak  serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Kavrulmuş ıspanağı yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
5. yufkayı bütün olarak  serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Çatalla ezdiğiniz beyaz peyniri yufkanın kenarına yerleştirerek sıkıca rulo yapın, bir kenara alın.
6. yufkayı bütün olarak  serin üzerine sütlü sıvıyağ sürün.
Hazırladığınız yufka rulolarını yufkanın tam ortasına 2 altta, biri ortada, 2 tanesi de en üstte olmak üzere yerleştirin.
Not; 
Yufkaları bu şekilde yerleştirip, sabit tutabilmek için birisine ihtiyacınız olabilir.
İçinde 5 adet ayrı ayrı iç malzesi ile hazırladığınız rulolar bulunan yufkaları sıkıca sararak büyük bir rulo yapın.

Kenalarında ki güçsüz olan bölümleri keserek çıkarın.
Ruloyu ortadan ikiye keserek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Kenarından kestiğiniz parçaları da tepsinin bir tarafına yerleştirebilirsiniz.
Not;
Bazı tariflerde rulo bütün olarak değil, dilim dilim kesilerek pişiriliyor.
Bu şekilde pişirdiğinizde daha yumuşak, dilim dilim pişirdiğinizde ise daha çıtır bir böreğiniz olur.
Üzerine çırptığınız yumurtayı sürerek, önceden ısıtılımış orta hararetteki fırında pişirin.

Fırından çıktıktan sonra dağılmadan rahat rahat kesebilmek için mutlaka 15-20 dakika dinlendirin.
Daha sonra dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bol bol lale ve çiçek resimleri görmek için,  bakınız;  
Muhterem'le Geziye-Uluslararası Barış Parkı (3)

10 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  2. Bu akıllar nerelerden geliyor size harika olmuş bunlar eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. Muhterem Hanım,''Sebzeli börek'' tarifinizi yapıyorum.Çok da güzel bir börek.Bu börek te çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Ben de kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. hiiiii muhterem abla ççok güzel görünüyorr..nasıl şık..ellerin dert görmesin...

    YanıtlaSil
  5. çok keyifli ve renkli gözüküyor. :) elinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Muhterem Hanim ellerinize saglik nefis gorunuyor.Misafirlerime her zaman degisik sunumlar yapmayi sevdigim icin en kisa zamanda ben de deneyecegim.Bu arada benim de cok yeni bir blogum var.Ben de beklerim insallah.Adresim suslu mutfak.blogspot.com. Sevgiyle kalin

    YanıtlaSil
  7. Muhterem Hanım,
    Çok değişik bir börek ilk defa görüyorum,ne güzel farklı lezzetler bir börek içerisinde toplanmış.Sunum mükemmel on numara.Ellerinize sağlık canım.İyi hafta sonları,selamlar.

    YanıtlaSil
  8. Canım nefis görünüyor aklına,ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Adsız19:58

    Cok acemiyim yeni gelinim daha yapacagim cok tarif oldugundan bunu bi gun oncesi yapip buzluga atip sabah pisirebilir miyim ...cokkkk guzel olmusss bayildimmmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ne olur kusura bakmayın, bir kaç gündür bloga giremediğim için sorunuzu şimdi gördüm.
      Hemen cevap veremediğim için üzgünüm :(
      Bu böreği 1 gün önceden hazırlayıp buzluğa kaldırabilirsiniz.
      Böreği hazırladığınız zaman şeklinin bozulmaması için yağlı kağıtla sıkıca sarın, o şekilde buzluğa kaldırın.
      Pişireceğiniz zaman buzluktan bir kaç saat evvel çıkarıp, biraz buzunu çözdürün.
      Paket halinde fırın tepsisine yerleştirin.
      Yani paketten tepsiye aktarmak için uğraşmayın.
      Böreğin dağılmaması için sardığınız yağlı kağıtla pişirebilirsiniz.
      Yağlı kağıdı tamamen açın, böreğin üzerine yumurta sürüp pişirin.
      Kolay gelsin :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...