Sayfalar

30 Aralık 2009 Çarşamba

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provakatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)

"Afiyetle Kalın"

29 Aralık 2009 Salı

KAHVERENGİ PİRİNÇ PİLAVI

Muhterem'le AfiyetleKahverengi pirinç ile yemek yada pilav yaptınız mı?
Eşimin organik ürünlere olan merakı sayesinde bu tür ürünler bizim eve sık sık alınıyor.
Eşim, geçen ay markette kahverengi pirinç görüp, aldı.
Kepekli pirinci sık sık alıp kullanıyoruz ama ilk defa kahverengi pirinç kullandım.
Memnun muyum? diye soracak olursanız;
Bir kere pişirme süresi çoooook uzun : )
Normal bir pirinçle 20 dakikada pilav yapabilirsiniz ama kahverengi pirinçle asla!
Kahverengi pirinci sıcak suyla önceden ıslatmışsanız 1 saatte pişiyor.
Islatmadan hemen yıkayıp, kullandıysanız vay halinize : )
2 saatte, üzerine su ekleye ekleye ancak pişiyor.


28 Aralık 2009 Pazartesi

TAVUKLU MİLFÖY

Milföy böreğini ilk kez 1986 yılında dikiş kursuna giderken, kursun yanında ki pastahanede keşfetmiş ve öğle yemeğinde ıspanaklı milföy almaya başlamıştım.
Böylesine kat kat ve çıtır çıtır olan yufkası beni çok şaşırtmıştı.
Fakat o dönemlerde milföy hamuru marketlerden alınabilen bir malzeme değildi.
Yıllar sonra milföyün hazır olarak satın alınabildiğini, artık marketlerde bulanabildiğini Sevinç yengemde milföyle karşılaşınca öğrenmiştim.
Hey gidi günler hey : )
Milföyün içinde ki yağlar yüzünden çok sağlıklı bir şey olmadığını biliyoruz ama ara sıra yapmadan duramıyoruz.
Evde buzluğumda genellikle ani gelen misafir yada canımız istediğinde kendimize yapmak için 1 paket milföy hazırda bekler.
Milföyün hazır olarak paketlerde satılması ise büyük kolaylık, hamurunu yapmak gerçekten çok emek istiyor.
Milföy hamurunu yapmak için, bakınız; Talaş Kebabı ve Böreği
Tarifimize gelirsek;
Milföyü çeşitli şekillerde ve pek çok iç malzemesi ile hazırlayabilirsiniz.
Bol karabiberli tavuklu iç milföye çok yakışıyor.
Bu tarifin menüsünde yer aldığı kahvaltı masası resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"


TAVUKLU MİLFÖY;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
1 adet kemiksiz tavuk göğsü,
1 adet orta boy soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet çarliston biber,
1 tatlı kaşığı karabiber,
Tuz, zeytinyağı.
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu.


TAVUKLU MİLFÖY TARİFİ;
Soğanı çok küçük doğrayıp, 3-4 kaşık zeytinyağında kavurun.
Çarliston ve kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, soğana ekleyin.
Kemiksiz tavuk göğsünü yıkayın ve küçük küçük doğrayıp, soğan ve biberlere ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini ilave edip, pişirin.
Milföy hamurunu tezgahın üzerine yerleştirip, buzunun çözülmesini bekleyin.
Hazırladığınız içten 1 tatlı kaşığı milföylerin içine yerleştirip, kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine hazırladığınız milföyleri dizin.
Yumurtanın sarısını çırpın ve fırça ile milföylerin üzerine sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında kabarıp, kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

24 Aralık 2009 Perşembe

BULGUR KÖFTESİ

Bu tarifte bulgur köftesinin sade halini göreceksiniz.
Fakat bu köfteyi yaptığınız zaman isterseniz sarımsaklı yoğurt ile yada domatesli biberli nefis bir sos eşliğinde sunabilirsiniz.
Bazı bulgur köfteleri ya haşlanıyor yada kızartılıyor, bu tarifteki köfteler ise önce haşlandı sonra kızartıldı.
Tavadan çıktıkları zaman lokma tatlısı gibi duruyorlardı.
Yapımı biraz el oyalasa da lezzeti ile kendisini affettiriyor.
Köftelik bulgurla yapılan değişik tarifler görmek isterseniz, bakınız;

Bulgur Çanakları


Yoğurtlu Pazılı Bulgur Köftesi

Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

Tarhanalı Bulgur Köfteli Çorba (Sıkıcık Çorbası)

Fellah Köftesi
(Domates Soslu)

Yoğurtlu Fellah Köftesi



Ayrıca haşlanmış patatesle hazırlanan Patates Köftesi'nde de yine ince bulgur var.
"Afiyetle Kalın"
BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
Yapılışı;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın ve isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Avuçlarınızı yağladığınız zaman daha kolay yuvarlanıyorlar.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Haşlanan köfteleri kızgın yağda 4-5 dakika kızartın.
Bol yeşillik, limon eşliğinde yada sarımsaklı yoğurt veya domatesli, biberli sos içinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Aralık 2009 Salı

SPAGETTİDEN KUŞ YUVASI

Muhterem'le AfiyetleYıllar önce Gülriz Sururi'nin Luna margarin için hazırladığı bir yemek programı vardı.
Hiç birini kaçırmadan izlerdim, hatta luna folyoları biriktirip, kitaplarınıda almıştım.
İşte bu tarifte 1. kitabın içinde yer alıyor.
Kitaptaki tarifte kıyma yerine pastırma, yassı spagetti yerine klasik spagetti kullanılıyordu.
Bu tarifi hazırlarken aklımda kuş yapmak yoktu.
Fakat yuvaların üzerini boş bırakmamaya karar verince, o an evde olan cherry domatesleri kuş şekline getirmeye karar verdim.
Kuşları hazırlarken gözler için karanfil, minik gagalar içinse ucunu bıçakla hafifçe kestiğim dolmalık fıstıklar kullandım.
Bu kuşlar kızımın o kadar hoşuna gitti ki, bir kaç saat onları konuşturup, tiyatro bile yaptı : )
"Afiyetle Kalın"


19 Aralık 2009 Cumartesi

KÖRİLİ İSTAVRİT

Resme bakıp, çorbanın servis tabağında ne işi olduğunu düşünebilirsiniz.
Ben balık pişirdiğim zaman yanında mutlaka ya tarhana çorbası yada bol baharatlı ezo gelin çorbası yapıyorum.
Bana çorba olarak bir tek bu ikisi balığa yakışıyormuş gibi geliyor.
Tabi birde yanında bol yeşillik özellikle roka, taze veya kuru soğan.
Bunları yazıp, birde balık yiyebilseydim ne iyi olurdu : )
"Afiyetle Kalın"

Eşim baharatı çok sever, bu istavritleri pişirirken aklıma köri eklemek geldi.
Mısır ununa bulamadan önce tuzunu ekleyip, köri ile istavritleri iyice harmanladım.
Kapaklı balık tavasında az zeytinyağı ile pişirdim.
Eşimde afiyetle yedi : )

KÖRİLİ İSTAVRİT;
Malzemeler;
1 kilo istavrit,
2-3 kaşık köri,
1 su bardağı mısır unu,
5-6 kaşık zeytinyağı, tuz.

Yapılışı;
İstavritleri temizleyin.
Yıkayıp, süzün, tuzunu ve köriyi ekleyip, karıştırın.
Balık tavasına 2-3 kaşık zeytinyağ dökün.
Mısır ununa buladığınız istavritleri tavaya dizin.
Balık tavasında önce bir tarafını kızartın.
Tavanın kapağına çevirdiğiniz istavritleri tekrar tavaya kaydırmadan önce tekrar 2-3 kaşık yağ ekleyip, istavritleri kapaktan tavaya doğru kaydırın.
Diğer tarafınıda pişirdikten sonra servis tabağına alıp, sıcak sıcak servis yapın.
Yanında bol yeşillik, soğan ve limon ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

15 Aralık 2009 Salı

HİLAL'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

31 Ekim'de kızım Hilal'in 18. doğum günüydü.
Bu yıl benden şeker hamurlu bir pasta istediğini söyledi.
"Tamam kızım" dedim ama araya giren pek çok aksilik ve evde şeker hamurunun kalmayışı gibi nedenlerle pastayı yapamadım.
Dün akşam arayı daha fazla açmadan pastayı yapmaya karar verdim.
Hilal'de beyaz olarak aldığım hazır şeker hamurunu gıda boyası ile yoğurup, minik renkli topları yuvarlayarak bana yardım etti.
Bu arada, bu benim 2. şeker hamurlu pastam.
Eşim şeker hamurundan hoşlanmadığı, zararlı olduğunu düşündüğü için fazla yapamıyorum.
İlk pastamı yine bir Pastakolik etkinliği için yapmıştım.
Bakınız; İlkbahar Pastası

18. yaş doğum günü pastasıYAMAN ETKİNLİK= PASTA SÜSLEME TEKNİKLERİ
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz; Pasta süsleme teknikleri.
Etkinliğimizin ev sahipliğini Düş Bahçesi isimli blogun sahibi Selma yapıyor.
Pasta uzmanı ve bu işi profesyonelce yapan arkadaşlarımızın arasında benim pastamın lafı bile olmaz.
Eminim etkinliğe çok güzel pasta tarifleri ve resimleri gelecektir.
"Afiyetle Kalın"
kız için doğum günü pastası18. DOĞUM GÜNÜ PASTASI;
Malzemeler;
1 adet kakaolu pasta tabanı,
Yarım paketten biraz fazla beyaz şeker hamuru,
Çok az pembe gıda boyası,
İçi için;
1 bardak soğuk süt,
1 poşet krem şanti,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 adet muz,
2 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi.
TARİFİ;
Hazır pasta tabanının içini yarım portakalın suyu ile ıslatın.
Krem şanti sürüp, muz, öğütülmüş ceviz içi, damla çikolata serpiştirin.
Üzerini diğer portakal suyu ile ıslatılmış pasta tabanı ile kapatıp, krem şanti ile sıvayın.
Şeker hamurunun sertliğinin gitmesi için biraz yoğurun.
Yumuşayan şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kaplayın.
Kenarlarından artanları pembe gıda boyası ile renklendirip, elinizde yuvarlayarak pembe-beyaz minik toplar yapın.
Hazırladığınız topları pastanın alt kısmına sıra ile dizin.
Şeker hamurundan güllerle pastanızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"

11 Aralık 2009 Cuma

EFE'NİN DOĞUM GÜNÜ

doğum günü masası 5 Aralık'ta kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Ablam ve Tuğba aynı semtte oturuyorlar, onların bize gelmesi daha kolay olacağı için doğum gününü bizde yapmayı teklif ettim.
Aynı semtte oturduğumuz annem ve yengemlerde gelince kadroyu tamamlamış olduk.

Masada ki düzenlemede mavi ve beyaz renklere ağırlık verdim.
Masanın resimlerini çekerken henüz pasta gelmemişti, o yüzden masada görünmüyor.

İşte doğum günü çocuğumuz Efe!
Doğum günün kutlu olsun ak kuzum, daha nice nice sağlıklı yaşlara....
Kendisini daha önceden de hazırladığım yazılardan hatırlıyorsunuz.
Bakınız;

Doğum Günü Pastası
Kızım Hilal, Anadolu Meslek Lisesinde okuyor.
Bu sene son senesi, o yüzden staj yapması için okul tarafından bir işe yerleştirildi.
Haftanın 3 günü işe, 2 günü okula gidiyor.
Her ay cüz'i miktarda da olsa maaş alıyor.
Maaşını ıslatmak : ) için pastayı almayı teklif etti, bende olur dedim.
Doğum günü pastasını kızım kendi kazandığı para ile aldı.
Rabbim alın teri ile daha nice bereketli paralar kazanmayı nasip etsin.

Aileminde çok sevdiği sebzeli böreği, iftarda yada bir araya geldiğimiz böyle özel günlerde pişiriyorum.

Şehriye salatası, herkesin severek yemesi ve görüntüsü açısından beni hiç mahçup etmeyen bir salata.

O gün ilk defa yaptığım halde beni hiç üzmeden pişen tarçınlı çörekler, artık misafir mönülerimin vazgeçilmezleri arasında yer alacak.

Şişte Sosisli Milföy
Çocuk doğum günü olduğu için, bu şişteki sosisleri hazırladım.

O gün büyük bir hata yaparak patatesler pişmeden üzerine kaşar rendesi ekledim.
Patatesler pişinceye kadar kaşarlar eriyip, fazla kızardılar.

Kanlıca Mantarı
Halam kanlıca mantarı göndermiş, hepimiz kanlıca mantarını çok sevdiğimiz için annem pişirip, getirdi.


8 Aralık 2009 Salı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Dün, Tokat Reşadiye'den gelen 7 şehit haberi ile hepimiz çok üzüldük. 

Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var.
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar.
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize.
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.

Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN

7 Aralık 2009 Pazartesi

TARÇINLI ÇÖREK

Cinnamon Buns Bu tarifi uzun zaman önce Portakal Ağacı'nda görmüştüm.
Hatta küçük bir kağıda not alıp, tarifi yazmıştım ama denemeye fırsat bulamamıştım.
Cumartesi günkü misafirlerim için mönü oluşturmaya çalışırken, tarif defterimin arasından not aldığım kağıt çıktı.
Bu arada, deneyip, olumlu sonuç almadığım tarifleri asla tarif defterime yazmam.
Evde maya dahil tüm malzemeler vardı, tarifi denedim ve çok memnun kaldım.
İlk işim bu tarifi tarif defterime yazmak oldu : )
Kızım tekrar ne zaman yapacağımı sorup, duruyor.
Notlar;
Hamuru yoğurup, 2 saat mayalandırdım, şekil verdikten sonra fazla mayalandırmadan 15-20 dakika bekletip, fırına verdim.
Tereyağ yerine sıvıyağ kullandım.
Kuru maya değil, yaş maya kullandım.
Tariften farklı olarak içine damla çikolata ekledim.
Hamurları kestikten sonra pasta altı kapsülüne yerleştirip, pişirdim.
"Afiyetle Kalın"


6 Aralık 2009 Pazar

ŞİŞTE SOSİSLİ MİLFÖY

Dün kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Bende, bizde toplanmayı teklif ettim.
Mönüyü belirlerken bazı tariflerin çocuklara uygun olmasına dikkat ettim.
Bu tarifi kürdanla ve tek dilimlik olarak hazırlıyordum.
Dün daha göz alıcı gözükmesi için şişlere dizip, portakala batırıp, servis yaptım.

3 Aralık 2009 Perşembe

PRATİK YUFKA MANTISI

Muhterem'le AfiyetleBu tarifi yıllar önce Yemek Günlüğüm blogunun sahibi olan Emel Hanım'da görmüştüm.
Emel Hanım, kıymayı çiğ olarak yerleştiriyor ve pişirdikten sonra üzerine et suyu döküyor.
Ben kavrulmuş kıyma kullanıyorum ve yoğurt mantıyı yeterince yumuşattığı için
et suyu dökmüyorum.
Önceleri yufkaların üzerine sadece sıvı yağ sürüyordum, artık yağ-süt-yumurta karışımı sürüyorum.
Ev halkı olarak severek tükettiğimiz bir tarif.
Akşam yemeklerinin dışında çay misafirlerime de bu tarifi hazırlıyorum.
Bu tarif bildiğiniz Sosyete Mantısı'na benziyor, en güzel tarafı küçük dilimler halinde olduğu için servisi ve yemesi çok daha kolay oluyor.
"Afiyetle Kalın"


1 Aralık 2009 Salı

KIYMALI PİDE

Ailenin bir arada olduğu günlerde insanın içinden, hamur işi yada özel bir yemek yapmak geliyor.
Bu yüzden Pazar kahvaltılarında yada hafta sonu ikindi çaylarında mönülerde ağırlığı hamur işlerine veriyoruz, tabi kiloyu da kontrol edemiyoruz : )
Bu pideyi eşimin evde olduğu bir Pazar günü hazırladım.
Sabahtan hiç bir planımız yoktu, öğlen gelen bir telefonla eşim Sultanahmet'e gitmek zorunda kalınca, hemen pidenin hamurunu yoğurdum ve mayalanmaya bıraktım.
Bizde kızımla birlikte eşimin peşine takıldık ve kendimizi Eminönü'ne bıraktırdık.
Pazar günü olduğu için pek çok dükkan kapalıydı ama yinede işimizi görecek kadar açık yer bulduk.
Şansımıza Mısır Çarşısı da açıktı, eksik baharatlarımı tamamladım ve ıhlamur aldım.
Pasta malzemelerimde eksiklerim vardı, gelmişken onlarıda alayım dedim ama Nüans dışında bütün pasta malzemeleri satan dükkanlar kapalıydı.
Nüans'tan alışverişimi yaptım, tekrar eşimle buluşup 1 buçuk saat içinde eve geri döndük.
Eve geldiğimizde pidenin hamuru çok güzel kabarmıştı.
Bu hamur malzemesinden orta boy 3 adet pide çıkıyor, ikisini kıymalı, birisini de kaşarlı olarak hazırlayıp, pişirdim.
Pideyi çay, bol salata ve kahvaltılık malzemelerle birlikte servis yaptım.
"Afiyetle Kalın"


25 Kasım 2009 Çarşamba

HAYIRLI BAYRAMLAR

Mübarek Kurban Bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim...

"Afiyetle Kalın"

21 Kasım 2009 Cumartesi

TAVADA HAMSİ

tavada hamsiHamsi tavanında tarifi mi olurmuş diyebilirsiniz.
Zaten bu yazıda benim amacım tarif vermekten daha çok tavadan bahsetmek : )


*Tava resmi internetten alınmıştır.

Çevirmeli kapağı olan tavalardan kullanıyor musunuz?
Ben 4-5 aydır kullanmaya başladım.
Balık, özelliklede hamsi ve istavrit gibi küçük balıkları kızartırken bunca yıldır boşuna çile çekmişim.
Dümdüz olan kapak sayesinde bütün balıkları aynı anda çevirebiliyorsunuz.
Üstelik çok az yağ ile bütün balıkları kızartabiliyorsuz.
Bence bu tava her mutfakta bulunması gereken demirbaş bir ürün.
Börek pişirirken de çok işe yarıyor.
Tabi koku açısından balık ve börek tavalarının ayrı ayrı olmasında fayda var.
"Afiyetle Kalın"
hamsi tava nasıl yapılır? Diğer hamsi tariflerim için, bakınız;
Hamsili (tencerede) Pilav

Hamsili (tepside) Pilav

Hamsi Çorbası


Hamsi Şiş

Hamsi Buğulama

Sebzeli Hamsi

Kerevizli Hamsi Buğulama 

Kağıtta Kokusuz Hamsi 

TAVADA HAMSİ;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
1 su bardağı mısır unu,
5-6 kaşık zeytinyağı, tuz.

TAVADA HAMSİ TARİFİ;
Hamsileri temizleyin.
Yıkayıp, süzün, tuzunu ekleyip, karıştırın.
Balık tavasına 2-3 kaşık zeytinyağ dökün.
Mısır ununa buladığınız hamsileri tavaya dizin.
Balık tavasında önce bir tarafını kızartın.
Tavanın kapağına çevirdiğiniz hamsileri tekrar tavaya kaydırmadan önce tekrar 2-3 kaşık yağ ekleyip, hamsileri kapaktan tavaya doğru kaydırın.
Diğer tarafınıda pişirdikten sonra servis tabağına alıp, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Kasım 2009 Perşembe

KAŞARLI SOSİS

Kaşarlı sosis oldukça pratik ve kolay hazırlanan bir kahvaltılık.
Tarif Lezzet dergisinde yayınlanmıştı.
Dergide ki tarifte büyük sosis kullanılmış ve fırında pişirilmişti.
İlk zamanlar bende tarife sadık kalıyordum ama artık daha pratik olduğu için küçük sosis kullanıyorum ve ocakta teflon tencerede biraz yağda çevirip, sıcakken kaşarlarını içine yerleştiriyorum.
Bu şekilde çok daha hızlı hazırlanıyor.

KAŞARLI SOSİS;
Malzemeler;
1 Paket küçük boy sosis,
Kaşar peynir,
2-3 kaşık sıvıyağ,
Tarifi;
Sosislerin karnını kesin.
Teflon pilav tenceresine 2-3 kaşık sıvıyağ döküp, sosisleri ilave edin.
Tencereyi sürekli sallayarak sosislerin hafifçe kızarmasını sağlayın.
Sosisler sıcakken kesik olan bölümlerine ince şeritler halinde kaşar peynir yerleştirin.
Tencerenin kapağını kapatın ve sıcaklığı ile kaşarların erimesini bekleyin.
"Afiyet Olsun"

Lezzet dergisinde yayınlanan orjinal tarif;
Uzun sosislerin karnını bıçakla çizin ve içine kaşar peynir yerleştirin.
Tepsiye dizip, kaşarlar eriyinceye kadar fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

18 Kasım 2009 Çarşamba

TEREYAĞLI TAZE FASULYE

Taze fasulyeyi yaz aylarında çok sık tüketiyoruz.
Ne yazık ki taze fasulyenin patlıcan kadar pişirme yöntemi yok.
Fasulye için yapabileceğiniz tarifler sınırlıdır.
Zeytinyağlı, yumurtalı, kıymalı, etli, dizme, dible, turşusu, kurusu,
10 gün önce yazlık sebzeleri son kez alıp, pişirdim.
Aldığım yazlık sebzelerden biriside çalı fasulye idi.
Bu sefer fasulyeyi ilk kez annemde yediğim usulde tereyağlı olarak hazırladım.
Tereyağına pul biber ve kuru nane ekleyebilirsiniz.
Kızdırılmış tereyağının etkisi ile mantı yediğinizi bile zannedebilirsiniz, yavan bir tadı olduğunuda düşünebilirsiniz.
Ben mantı yediğini düşünenlerdenim : )
Kızım yavan buluyor, onun için aynı fasulyeyi bol soğan ve domatesle kavurup, yumurtalı olarak hazırlıyorum.
"Afiyetle Kalın"
TEREYAĞLI TAZE FASULYE;
Malzemeler;
500 gram taze fasulye,
2-3 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz.
Yapılışı;
Taze fasulyelerin başlarını koparıp, kılçıklarını temizleyin.
Kaynayan tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Servis tabağına alıp, eriterek kızdırdığınız tereyağını üzerine dökün.
Tereyağının içine pul biber ekleyebilirsiniz.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Kasım 2009 Pazar

BİSKÜVİLİ LEZZET KATLARI

YAMAN ETKİNLİK= BİSKÜVİLİ PASTALAR
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz; Büsküvili Pastalar.
Etkinliğimizin ev sahipliğini Pembe Tatlar blogunun sahibi Aslı yapıyor.
Konuyu ilk gördüğümde "mutlaka katılırım, nasıl olsa daha vakit var" diye düşündüm ama bugün etkinliğin son günü ben bu pastayı dün akşam hazırlayıp sabah resmini çektim ve gece 23'te de yazısını yazıyorum : )

Tarifimize gelirsek, bu tarif yemek dergisinde Dr.Oetker'in reklam tarifi olarak yayınlandı.
Tarifte muhallebi hazır olarak kullanılıyordu, ben muhallebiyi kendim pişirdim.
Üzerinde farklı bir sos vardı, ben hazır çikolata sosu kullandım.
Görüntü çok hoşuma gittiği için, görüntü olarak aynısını, içerik olarak kendi bildiğimi yaptım.
Buzdolabında beklediği ve soğuk olduğu için özellikle yaz aylarında sevilerek tüketilir.
"Afiyetle Kalın"

BİSKÜVİLİ LEZZET KATLARI;
Malzemeler;
1 paket kakaolu petibör bisküvi,
1 paket çikolatalı sos,
Sosu pişirmek için; 2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı hindistan cevizi,
Muhallebisi için;
2 yemek kaşığı margarin,
1 litre süt,
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
2 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
1 paket vanilya.


TARİFİ;
Muhallebiyi pişirmek için;
Margarini eritin, unu ekleyin.
Sürekli karıştırarak unu biraz kavurun.
Üzerine ılık haldeki sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Toz şekeri, rendenin en ice tarafı ile rendelediğiniz limon kabuklarını ve vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırın.
Topaklanma olursa blender ile çırpın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Pişen muhallebiyi, karıştıra karıştıra biraz soğutun.
Borcam'ın baton kek kalıbını streç film ile kaplayın.
En altına kakaolu petibör bisküvilerden bir sıra dizin.
Ilık haldeki muhallebiden bisküvilerin üzerine 1-2 kepçe dökün.
Tekrar bisküvi dizip, muhallebi dökerek kalıbı doldurun.
Hazırladığınız tatlıyı buzlukta 3-4 saat bekletin.
Servis yapacağınız zaman kalıbı servis tabağına ters çevirin.
Üzerinde ki streç filmi kaldırın.


Çikolatalı sosu, üzerinde yazan süt miktarından 1 bardak eksik olarak koyu bir şekilde pişirin.
Karıştıra karıştıra soğutun.
Tatlının üzerine dökün.


Çikolata sosunun üzerine hindistan cevizi serpin.


Tatlıyı soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 Kasım 2009 Perşembe

TERBİYELİ BUĞDAY ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetleİstanbul'da ve tüm yurtta pastırma sıcakları da bitti.
Hava giderek soğuyor.
Soğuk demek mönüye çorbayı da dahil etmek demek.
Sıcak yaz günlerinde dönüp bakmadığımız çorbayı, kışın masamızdan eksik etmiyoruz.
Bu arada bu çorbayı yazın soğuk olarakta tüketebilirsiniz.
Buğday zor piştiği için ya akşamdan ıslatın, yada haşlayarak kullanıma hazır hale getirin.
Ben buğday salatası için hazırladığım buğdaylardan buzdolabına çorbalık olarak ayırıp, daha sonra çorba pişiriyorum.
Buğday ile hazırladığım diğer tariflerim;

Buğday Salatası  (yeşillikli)

Buğday Salatası  (kızartmalı)

"Afiyetle Kalın"

buğdaydan çorba nasıl yapılır?TERBİYELİ BUĞDAY ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış buğday,
1 adet orta boy soğan,
1 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
1 tepeleme dolu yemek kaşığı un,
Tuz, zeytinyağı ve kuru nane.

TERBİYELİ BUĞDAY ÇORBASI TARİFİ;
Tencereye 4-5 kaşık zeytinyağını dökün.
Küçük doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine 5 bardak su ilave edin.
Su kaynayınca haşlanmış buğdayı ekleyin.
1 adet yumurta, un, ve yoğurdu yarım bardak su ile çırpın, içine yoğurdun kesilmemesi için birazda çorbanın sıcak suyundan ilave edin.
Buğday pişince hazırladığınız terbiyeyi sürekli karıştırarak, çorbaya ilave edin.
Tuzunuda ilave edip, terbiye ile birlikte bir miktar daha kaynatın.
Küçük bir sahanda zeytinyağında kuru nane ve isterseniz kırmızı pul biberi kızdırarak çorbanın üzerine dökün.
Kışın sıcak sıcak, yazın serin serin için.
"Afiyet Olsun"

9 Kasım 2009 Pazartesi

PATLICAN PİZZASI

10 gün önce pazardan son kez bostan patlıcanı, çalı fasulye ve dolmalık biberden oluşan yazlık sebzeler aldım.
Aldığım bostan patlıcanı inanın yaz günlerinde aldığım patlıcanlardan çok daha güzel, çekirdeksiz ve lezzetliydi.
Bende bu güzelim bostan patlıcanları ile uzun zamandır yapmayı planladığım patlıcan pizzasını yaptım.
Pizzayı iki çeşit yaptım.
Büyüklere göre olanını, otlu peynir-cherry domates ve kaşar peynir ile hazırladım.
Çocuklar için hazırladığım pizzayı da salam-domates ve kaşar peynir ile hazırladım.
Bostan patlıcanı ile yaptığım diğer tarifler için bakınız;

Bostan Patlıcanında Kıymalı Makarna

Bostan Patlıcanı Oturtma

Patlıcan Burger

"Afiyetle Kalın"

PATLICAN PİZZASI; (Büyükler için)
Malzemeler;
2 adet bostan patlıcanı,
200 gram Van otlu peynir,
10-15 adet cherry domates,
Dilimlenmiş kaşarpeynir,
Tuz ve zeytinyağ,
Servis için; maydanoz.


Yapılışı;
Bostan patlıcanını alacalı olarak soyun.
Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Sıkarak tuzlu sudan çıkarıp, 1 parmak eninde dilimleyin.
Patlıcan dilimlerinin üzerine zeytinyağ sürerek, tost makinesinde yada teflon tavada önlü-arkalı biraz pişirin.


Hazırladığınız patlıcan dilimlerini fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine tuz serpin ve ortadan ikiye böldüğünüz cherry domatesleri dizin.
Tam ortasına Van otlu peynirinden yerleştirin.
Tepsinin dibine, içine 4-5 kaşık zeytinyağı eklenmiş, 1 su bardağı su dökün.
Önceden ısıtılmış fırında, orta hararette pişirin.
Fırından çıkarmadan önce kaşar dilimlerini ekleyip, kaşarlar eriyinceye kadar bekletin.
İnce doğranmış maydanoz yapraklarının içine yerleştirerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

PATLICAN PİZZASI; (Çocuklar için)
Malzemeler;2 adet bostan patlıcanı,
İnce dilimlenmiş salam,
2 adet orta boy domates,
Dilimlenmiş kaşarpeynir,
Tuz ve zeytinyağ.


Yapılışı;
Bostan patlıcanını alacalı olarak soyun.
Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Sıkarak tuzlu sudan çıkarıp, 1 parmak eninde dilimleyin.
Patlıcan dilimlerinin üzerine zeytinyağ sürerek, tost makinesinde önlü-arkalı biraz pişirin.
Hazırladığınız patlıcan dilimlerini fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine tuz serpin ve ince dilimler halinde ki salamları ve domatesleri dizin.
Salamlar pişince yukarı doğru kalkıp, kase gibi oluyor, o yüzden kenarlarına bıçakla küçük kesikler yapabilirsiniz.
Tepsinin dibine, içine 4-5 kaşık zeytinyağı eklenmiş, 1 su bardağı su dökün.


Önceden ısıtılmış fırında, orta hararette pişirin.
Fırından çıkarmadan önce kaşar dilimlerini ekleyip, kaşarlar eriyinceye kadar bekletin.
"Afiyet Olsun"