Yazın köydeki evimizde olduğumuz günlerde, sağolsun dünürüm bol bol mısır göndermişti.
Bir kısmını dağıttık, bir kısmını yedik, kalan diğer kısmını da sonraki günlerde kullanmak için konserve olarak hazırladım.
Tarifini vermek için resimlerini çektim ama İstanbul'a dönünceye kadar tarifi verecek vaktim olmadı.
Baktım ki pazarlarda halen mısır satılıyor, bu tarifi yaza kadar bekletmeden yazmaya karar verdim.
Eğer elinizde çok sayıda mısır varsa, dondurucuda yer kaplamasını istemiyorsanız bu tarifi tam size göre😊
Hazırladığınız bu konserveyi daha sonra salatalarınızda, yemeklerinizde, çorbalarınızda, çocuklar için bardakta mısır olarak kullanabilirsiniz.
Mısır kullanarak hazırladığım tariflerim;
"Afiyetle Kalın"
TANE MISIR KONSERVESİ;
Malzemeler;
10 adet koçanlı mısır,
Kaya tuzu,
Toz Şeker,
Hasarsız, sağlam kavanozlar,
Yeni kavanoz kapakları.
TANE MISIR KONSERVESİ TARİFİ;
Mısırların kabuklarını soyun.
Lezzetini vermesi için bir kaç tane kabuğunu yıkayarak tencereye ekleyin.
Üzerindeki püskülleri temizleyin.
Düdüklü tencereye yerleştirin, üzerini geçecek kadar su ilave edin, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen ve soğuyan mısırları tanelerine ayırın.
İsterseniz bu işi, tek tek tanelerini kopararak yapın.
Fakat bu işlem biraz vakit alıyor.
Ben mısırı, bıçakla sıra sıra keserek tanelerine ayırıyorum.
Bu şekilde daha kolay taneleniyor.
Tanelerine ayırdığınız mısırı tekrar tencereye koyup, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatın.
Not;
Konserve yapabilmek için mısırın ve suyunun kaynar olması gerekiyor.
Kavanozları ve kapakları da kaynatın.
Kaynar sudan çıkardığınız kavanozun içine, kaynar haldeki mısırdan ve suyundan, üzerinde boşluk bırakarak doldurun.
Kavanozda ki mısırın üzerine 1 tatlı kaşığı salamuralık kaya tuzu dökün.
1 çay kaşığı da toz şeker dökün.
Kaynar suda ki kapağı çıkarıp, kurulayın ve hemen kavanozun ağzını kapakla 2 geri 1 ileri tekniği ile kapatın.
Kapağını kapattığınız kavanozu hemen, içinde kuru bez serili olan tepsiye ters çevirerek yerleştirin.
Not;
Son yıllarda bu yöntemin sağlıksız olduğu söyleniyor ama kapaklarınız hasarsız ve sağlam ise bir sorun olmuyormuş.
Bu yöntemle yaptığım konserve, menemen, marmelat ve reçellerde vakumlanma tamamlandığı için hiç sorun çıkmıyor.
Diğer kavanozlarıda doldurup, tepsiye dizin.
Üzerini bir bez ile örtün.
Soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin.
Soğuduktan sonra çevirip, güneş almayan, gölge ve serin bir yere kaldırın.
Kavanozları kaldırırken kapağından değil, gövdesinden tutarak kaldırın.
Kapakların vakumu tuttuysa, yani içeri doğru çekilmişse güvenle kullanabilirsiniz.
Eğer kapakta sızma, atma ve şişlik oluştuysa o kavanozda ki ürünü kullanmayın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...