Tatilden döndük ama iş güçten fırsat bulup, bir türlü sayfamı güncelleyemedim.
Verilecek pek çok tarif, yayınlanacak onlarca gezi resmi var ama bilgisayarın başına oturacak vakit yok.
Tatilimizi her yıl olduğu gibi memleketimiz Kastamonu'da geçirdik.
Çoğunun tarifini daha önce verdiğim yöresel yemekler yedik, birde çocukluğumdan beri adını sık sık duyduğum fakat karşılaşmadığım Kastamonu'ya özgü siyez bulguru ile ilk defa bu yıl tanıştım.
Öğrendiğim kadarıyla Siyez buğdayı 10 bin yıl önce ilk tarım köylerinde ekilen ilk buğday.
Ve artık bir tek Kastamonu'da yetişiyor.
3 haftalık tatil boyunca 3-4 sefer siyez bulguru pişirdim, bu buğdayı ekmeyi ihmal etmeyip, bugünlere kadar gelmesini sağlayan atalarımı rahmetle andım.
Ayrıca bu yıl İhsangazi'de 1. Sepetçioğlu ve Siyez Bulguru Festivali düzenlendi.
Sayın Mustafa Afacan Bey'in Siyez bulguru için yazdığı güzel yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu yazıda Siyez'in tarihinden, nasıl üretildiğine kadar pek çok ayrıntıyı bulabilirsiniz.
20 Ağustos 2008 Çarşamba
16 Ağustos 2008 Cumartesi
BERAT KANDİLİ
10 gün olarak düşündüğümüz ama güzel ve serin geçen günleri birden bırakamadığımız için 20 güne çıkan tatilden döndük.
En kısa zamanda yeni tariflerle buradayım.
Mübarek Berat Kandilinizi kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)
Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir. Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi.
Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.
Bu gecenin, dört adı vardır. "Mübarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır.
Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki,
haraç tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren
bir sened yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar.
Ve denilmiştir ki bu gecede beş özellik vardır:
Bu gecenin beş özelliği vardır:
1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir. 3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir. 4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür. 5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir.
Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban'ın ondördüncü günü,
geri kalan üçte biri de Şaban'ın onbeşinci günü verilmiştir.
|
25 Temmuz 2008 Cuma
KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG
YE # 36 KİRAZLI VE VİŞNELİ TARİFLER=KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu ; Kiraz ve Vişneli tarifler.
Etkinliğimizin ev sahipliğini son anda gönüllü olan "Chaplin Cafe" blogundan Burcu yapıyor.
Burcu'ya şimdiden kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinlikten haberim olur olmaz "acaba ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Daha önce vişneli tart ve tartölet yapmıştım.
Onları tekrar yayınlamak yerine, farklı bir tarif denemeye karar verdim.
Sonra aklıma son dönemde yemek dergilerinde sık sık gördüğüm jöleli puding geldi.
Bu tarifin en büyük özelliği bardağın içine jöleyi yerleştirdikten sonra bardağı buzluğa meyilli bir şekilde yerleştirip, jölenin bu şekilde donmasını sağlamak.
İçecek gibi duruyor ama değil, bu bir sütlü tatlı.
Ve son söz;
Tatil sırası bende, 10 günlük bir tatilin ardından kısmetse tekrar burada olmak dileği ile şimdilik hoşçakalın.
"Afiyetle Kalın"
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu ; Kiraz ve Vişneli tarifler.
Etkinliğimizin ev sahipliğini son anda gönüllü olan "Chaplin Cafe" blogundan Burcu yapıyor.
Burcu'ya şimdiden kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinlikten haberim olur olmaz "acaba ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Daha önce vişneli tart ve tartölet yapmıştım.
Onları tekrar yayınlamak yerine, farklı bir tarif denemeye karar verdim.
Sonra aklıma son dönemde yemek dergilerinde sık sık gördüğüm jöleli puding geldi.
Bu tarifin en büyük özelliği bardağın içine jöleyi yerleştirdikten sonra bardağı buzluğa meyilli bir şekilde yerleştirip, jölenin bu şekilde donmasını sağlamak.
İçecek gibi duruyor ama değil, bu bir sütlü tatlı.
Ve son söz;
Tatil sırası bende, 10 günlük bir tatilin ardından kısmetse tekrar burada olmak dileği ile şimdilik hoşçakalın.
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)