12 Aralık 2013 Perşembe

TAVUK TAŞLIK

tavuk taşlık yemeği
Tavuk taşlık, sert kaslı yapısı sebebi ile zor pişen, tavuk eti sevenlerin bile kolay kolay tercih etmediği bir sakatat.
Fakat taşlığın da kendine göre bir tadı ve lezzeti olduğunu düşünüp, sevenler var.
Ben tavuk etini severim, hatta tavuk ciğeri ve yüreğini de severim ama taşlık için aynı şeyi söyleyemeyeceğim : )
Taşlık tavuğun bir nevi işkembesi, neden taşlık olarak biliniyor, bir araştırayım dedim.
Açıkçası okuduklarım karşısında bende çok şaşırdım.
Ben tavukların yemlenirken taş taneleri yediklerini de bilmiyordum.
Taşlık hakkında araştırma yaparken en güzel bilgiyi bir bilim dergisinde buldum.
Kısa bir paragrafını aşağıya ekledim, taşlığın ne işe yaradığını oradan okuyabilirsiniz.
Daha önce yayınladığım diğer sakatat tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

taşlık resmi 
TAŞLIK NEDİR? 
Kuşlar âleminin temsilcilerinden olan tavuğun sindirim sistemi; gaga, ağız, yemek borusu, kursak, ön mide (bezli mide), taşlık (kaslı mide), ince bağırsak, çekum (körbağırsak), kalın bağırsak, kloak ve anüs gibi ardışık dizilmiş organlardan teşekkül eder.
Tavuklarda mide, ön mide ve taşlık olmak üzere iki farklı kısımdan oluşur.
Hayvanın yediği tohumlar yemek borusunun kursaktan sonraki kısmından da geçerek sindirim salgılarının yapıldığı ön mideye geçer.
Burada besinler kısa bir süre depolanır ve mide öz suyuyla karıştırılır.
Bu salgıda proteinlerin sindirimini başlatan pepsin enzimi ve bu enzimin tesirli olacağı pH şartının hazırlanması için salgılatılan (ve ayrıca minerallerin çözülmesine de yardım eden) hidroklorik asit bulunmaktadır.
Bu iki önemli salgı midedeki farklı salgı bezleri tarafından üretilir.
Ön mideden sonraki yapı olan taşlık; kursak gibi, tane veya tohum yiyen bütün kuşlara has mekanik sindirimin yapıldığı yerdir.
Bir çift kalın ve kuvvetli kas tabakasından müteşekkil olduğundan, buraya kaslı mide de denir.
Bu kasların güçlü kasılmaları neticesinde yemler mekanik olarak parçalanır ve öğütülür.

Tavuk, yem toplarken, sanki sindirim sisteminin nasıl çalışacağını biliyormuşçasına küçük kum, taş ve kireç taşı parçacıklarını da yutar.
Birçoğumuz tavukların tohumları taştan ayıramayıp yuttuğunu zannetsek de, bu işlemin onlara sevk-i İlâhî ile yaptırıldığı çok açıktır.
Sindirim kanalının 'değirmen taşları' hükmündeki bu taşların taşlıkta bulunmaması hâlinde tam bir öğütme olmayacak, dolayısıyla yem maddeleri parçalanmadan ince bağırsaklara geçecek ve bunlar bünyeye istenen ölçüde faydalı olamayacaktır.

taşlık tarifi
TAVUK TAŞLIK;
Malzemeler;
Yarım kilo tavuk taşlık,
2 adet orta boy kuru soğan,
5 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
3 adet domates,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı kekik,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.

TAVUK TAŞLIK TARİFİ;
Tavuk taşlıkları tek tek kontrol ederek, iç kısmında ki zar kısmını soyarak çıkarın, aralarında varsa taşlarından temizleyin.
Not;
Taşlık genellikle zarından temizlenmiş olarak satılır ama arada bir kaç tanesinde hem zar, hemde taş kalmış olabiliyor.
Taşlıkları iyice yıkayıp, küp küp doğrayın.
Çok sert bir eti olduğu için 30 dakika haşlayıp süzün.
Soğanları küp küp doğrayıp, zeytinyağında pişirmeye başlayın.
Biberlerin tohumlarını çıkarıp doğrayın, soğanların üzerine ilave edip, birlikte pişirmeye devam edin.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın, tencereye ilave edin.
Haşladığınız tavuk taşlıkları da tencereye ilave edin.
İstediğiniz baharatları, tuz, kekik ve kırmızı pul biberi ilave edip pişirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

9 Aralık 2013 Pazartesi

YOĞURTLU BULGUR SALATASI

 
Bugün ince bulgur ile hazırlanan hem nefis hemde çok kolay bir salata tarifi vereceğim.
Tarif için 2 farklı sunum hazırladım, çiçekli hali çok uğraştırıcı değil ama "ben uğraşamam böyle şeylerle" derseniz, son resimlerde ki gibi salçalı sos ile süsleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın" 

YOĞURTLU BULGUR SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı ince bulgur,
2,5 su bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 su bardağı küp küp doğranmış kornişon turşu,
7-8 dal maydanoz,
Tuz.
Üzeri için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,

TARİFİ;
İnce bulguru ayıklayıp yıkayın, karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş tencereye yerleştirin.
Üzerini çok az geçecek kadar su ilave edin.
Ocağı yakın, 1- 2 kez kaynadıktan sonra ocağı kapatın, tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika bulgurun yumuşamasını bekleyin.
Yumuşayan bulgurun içine sıvıyağı ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Mısırı, kornişon turşuyu ve istediğiniz garnitürü ekleyin.
Yoğurdu ilave edip karıştırın.
Servis yapacağınız derin bir tabağa yerleştirin, üzerini düzleştirin.
Sıvıyağı el tavasına dökün, üzerine biber salçasını ilave edip, biraz kavurun.
Ocağı kapattıktan sonra naneyi ve kırmızı pul biberi ilave edin.
Salatanın üzerine dökerek servis yapın.
Not;
Salatanızı ilk resimlerde ki gibi süslemek isterseniz;
Maydanozları incecik doğrayın, servis tabağının alt kısmına çimen oluşturacak şekilde yerleştirin.
Taze soğanın yeşil kısımlarından çiçeğin saplarını yapın.
Kırmızı biber ve havucu lale şeklinde kesip, sapların üzerine yerleştirin.
Aralara bütün maydanoz yapraklarını yaprak olarak yerleştirip, süslemeyi tamamlayın.

 "Afiyet Olsun"

6 Aralık 2013 Cuma

KAHVALTI MASASI-33

Geçtiğimiz hafta sonu oğlum sürpriz yaparak 1 günlüğüne İstanbul'a geldi.
Pazar sabahı annem ve abimleri kahvaltıya davet ettim, hep birlikte  Pazar kahvaltısı yaptık.
Fazla vaktim olmadığı için menüyü hazırlarken pratik tariflere yer verdim.
Börek olarak, sıcakken ailece çok sevdiğimiz yumurtalı börek ve peynirli börek yaptım.
Patates kızartmasını değişiklik olsun diye elma dilimi şeklinde kızarttım ama patateslerim farklı cinstenmiş kızarırken yarısı sarı kaldı, diğer yarısı karamel rengine döndü.
Evde 15 tane baklavalık yufkam vardı, az vakitte ve az yufkayla yapılabilecek en kurtarıcı tarif olan büzme baklava yaptım.