9 Şubat 2016 Salı

PIRASALI, PATATESLİ BÖREK

pırasalı börek
Kış bitmeden kışlık sebze meyve tariflerimi bitirmem lazım :)
Pazarda yazlık sebzeleri görünce çok üzülüyorum, çok şükür öyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ki her mevsimin kendine ait çeşit çeşit sebze ve meyvesi var.
Her mevsim farklı sebze-meyve yemek varken 12 ay boyunca patlıcan, biber, domates yemesek de olur.
Ne yazık ki bazı evlerde yemek seçenler olduğu için evin hanımı her sebzeyi eve alamıyor.
Çok şükür bizim evde sebze seçilmez, be sebeple yazlık ürünlere kış aylarında ara verebiliyorum.
Kışlık sebzeler içinde en az rağbet göreni sanırım kereviz ve pırasadır.
Bizde ise pırasa çok sevilir, ben zeytinyağlısını, eşim yumurtalısını çok sever.
Börek ve gözlemelere de çok yakışır.
Bugünkü tarifimiz de böreğin iç malzemesi olarak pırasa kullandım ama içine tadını biraz daha lezzetlendirmesi ve böreğe hacim vermesi için haşlanmış patateste ekledim.
"Afiyetle Kalın"

pırasalı
PIRASALI, PATATESLİ BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağı su,
İç Malzemesi;
Yarım kilo pırasa,
3 adet orta boy haşlanmış patates,
2 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz, zeytinyağ, 
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ. 

pırasalı börek nasıl yapılır?
PIRASALI, PATATESLİ BÖREK TARİFİ;
Pırasayı yıkayıp, ince ince doğrayın.
Tencereye biraz zeytinyağı dökün, pırasayı ilave edin kavurmaya başlayın.
Haşlanmış patatesleri çatalla iyice ezin.
Tencerede kavrulan pırasalara ekleyin.
Tuz, kırmızı pul biber ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek bir kaç dakika daha kavurun ve ocağı kapatın.
Yufkayı tezgaha serin, su ve sıvı yağı karıştırıp, yufkanın üzerine sürün.
Yufkanın yarısını diğer yarısının üzerine kapatın.
Tekrar yağlı su sürün.
Yufkanın uzun kenarlarından iki parmak içeriye katlayın.
Kenar kısmına boydan boya iç malzemesi yerleştirin ve rulo sarın.
1 parmak uzunluğunda kesin, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
Üzerine yumurta-yoğurt-yağ karışımından sürün.
Daha çıtır olmasını isterseniz üzerine sadece çok az sulandırılmış yağ sürebilirsiniz.
Orta hararette ki fırında (200 derece) üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...